Як отримати cтатус безробітного і що для цього потрібно?

0

На період дії воєнного стану реєстрація безробітного здійснюється в день подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного до обраного нею міського, районного, міськрайонного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості особисто, під час безпосереднього відвідування, в електронній формі за допомогою засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія), у тому числі мобільного додатку Порталу Дія або за допомогою електронних сервісів Державної служби зайнятості (покрокова інструкція за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/storinka/reyestraciya-bezrobitnyh-2022). Допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного
Документи, які необхідно надати для отримання послуги перегляньте за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/storinka/reyestraciya-bezrobitnyh-2022
Чим може допомогти служба зайнятості при пошуку роботи?
Якщо ви шукаєте роботу, фахівці Київської обласної службі зайнятості безкоштовно:

• допоможуть зорієнтуватись на ринку праці;
• підберуть пропозиції бажаної роботи;
• нададуть оперативну інформацію про актуальні вакансії;
• допоможуть скласти резюме;
• допоможуть отримати/опанувати нову професію
• проконсультують з питань організації та розвитку власної справи.
На період пошуку роботи безробітним громадянам призначається матеріальна підтримка у вигляді допомоги по безробіттю.
Який максимальний розмір допомоги по безробіттю під час дії воєнного стану?
Раніше розмір допомоги по безробіттю не перевищував чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ч. 5 ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»).
Змінами до вищевказаного Закону, які внесені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» (набрав чинності з 29 жовтня 2022 року), визначено, що розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати півтора розміру мінімальної заробітної плати. Такий розмір буде фактично діяти після закінчення чи скасування воєнного стану.
На період дії воєнного стану максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року.
Нагадаємо, що розмір мінімальної заробітної плати станом на 01 січня 2022 року становить 6500 грн (ст. 8 Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік”).
Враховуючи зазначене, під час дії воєнного стану та з 29 жовтня 2022 року максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати 6500 грн.
Який страховий стаж потрібний для отримання допомоги по безробіттю в розмірі, вищому за мінімальний?
Відповідно до частини 1 статті 22 Закону України від 2 березня 2000 року № 1533-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу мають застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж сім місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Якщо ж страховий стаж становить менше ніж 7 місяців, допомога по безробіттю призначається в мінімальному розмірі.
До 29 жовтня 2022 року вимога до мінімальної тривалості страхового стажу протягом року, що передував реєстрації в службі зайнятості, становила 6 місяців.
Як дізнатися про рішення щодо надання статусу безробітного?
З рішенням щодо надання (відмову в наданні) статусу безробітного, визначення розміру і терміну виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття, відкладення, скорочення тривалості та припинення виплати такого забезпечення особа ознайомлюється під час чергового відвідування центру зайнятості (спілкування з кар’єрним радником за умови дистанційного обслуговування). У разі особистого відвідування центру зайнятості безробітний ставить підпис у відповідному додатку до персональної картки.
Покрокова інструкція щодо реєстрації безробітних за посиланням https://cutt.ly/2Xa4zS3.
Пам’ятайте! Реєстрація безробітного може припинятися у разі невідвідування центру зайнятості (не підтвердження наміру перебування в статусі безробітного) без поважних причин протягом 30 робочих днів з дати прийняття рішення про таке відвідування або з дати останнього підтвердження щодо перебування в статусі безробітного.
Отримайте онлайн консультацію за допомогою телеграм-каналу Київського обласного центру зайнятості: https://t.me/+fnLlSCkuIls1ZjVi
Чат-бот Київського обласного центру зайнятості: @test1874661bot
Пропонуємо ознайомитися з інформацією щодо актуальних подій та змін у роботі Київської обласної служби зайнятості на наших
Фейсбук-сторінці: https://www.facebook.com/kyivobl
Інстаграм-сторінці: https://www.instagram.com/kobl_cz/
на сайті Київського ОЦЗ https://kir.dcz.gov.ua/.

Додати коментар