Рада ухвалила закон про надання добровольцям статусу учасника бойових дій: є обмеження

0

Добровольці, які брали участь у війні протягом місяця з початку вторгнення РФ, але не увійшли до офіційних військових формувань, можуть стати учасниками бойових дій.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7322 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань, яким пропонується надати статус учасника бойових дій добровольцям, які не вступили до Збройних сил чи МВС, але брали участь в українсько-російській війні у лютому-березні 2022 року. За відповідне рішення проголосували 310 народних депутатів

Законопроектом передбачено внесення змін до статей 6, 7, 10-1, 13, 15, 18 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та статті 7 Закону України “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні” щодо визначення учасниками бойових дій осіб, які не вступили до Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь у війні з РФ у період з 24 лютого по 25 березня 2022 року.

Рішення про надання статусу учасника бойових дій приймається міжвідомчою комісією, утвореною Міністерством у справах ветеранів.

Згідно з проєктом підставою для надання статусу учасника бойових дій особам, що брали участь у війні з РФ у складі ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронців, є (але не виключно) такі документи:

а) довідка, видана командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником підприємства, установи та організації Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, у взаємодії з якими особа брала безпосередню участь в здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією росії проти України, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, про період участі у таких заходах;

б) витяг із наказу Об’єднаного оперативного штабу Збройних Сил України про залучення особи до заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією росії проти України.

Особи, що не мають вказаних документів, можуть отримати статус на підставі свідчення щонайменше трьох осіб, серед яких має бути командир підрозділу.

Також пропонується поширити статус особи з інвалідністю внаслідок війни та передбачені законодавчі гарантії на добровольців, які отримали поранення, контузії, каліцтва або захворювання під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією росії проти України у період дії воєнного стану при здійсненні самооборони під час виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану.

Згідно з законодавством, учасники бойових дій, серед іншого, мають право на:

– безоплатне забезпечення санаторно-­курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-­курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно-­курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України;

– 75-відсоткову знижку на квартплату в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

– 75-­відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією й іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання. Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю. Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75% знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю).

Додати коментар