Флорист в Макарові: доторкнутися до прекрасного

0

Ніжний аромат троянди легко огортає мене, коли заходжу до нової квіткової майстерні, що відкрилася на зупинці «Кочубея». Усміхнена молода жінка вітає мене, я щось запитую про білі троянди, заводимо неквапливу бесіду. За звичкою журналіста, запитую не лише про квіти, і зрештою видаю: «Я журналістка, і ви мене надихнули! Давайте зробимо інтерв’ю?» Про «підводні камені» професії флориста, смаки та тренди у сфері розповіла флористка з 11-річним стажем роботи Юлія Бахир.

Про початок роботи флористом
Я стала флористом, коли моїй старшій дочці було всього чотири роки. Зараз у мене троє дівчат, молодшій лише в серпні виповнився рік. При цьому я майже не припиняла займатися флористикою, навіть під час декретних відпусток. А потрапила я в цю сферу взагалі випадково. Моя сестра, що працювала флористкою, якось попросила мене вийти їй на заміну. Тож я заміняла її раз, вдруге, ще кілька разів, почала пробувати компонувати між собою квіти, вивчати тонкощі, пов’язані з цим, в Інтернеті. Вчила назви квітів, їх властивості, дивилася, як їх між собою міксують флористи. Далі я просто користувалася цими знаннями на практиці. Курсів я не закінчувала, тому що, на мою думку, неможливо зрозуміти всі тонкощі роботи з квіткою без постійної практики та досвіду. Але зараз би я пройшла якісь курси, хоча б для того, щоб знати, як правильно називається та чи інша техніка, якою я користуюсь, тощо.

Про переїзд до Макарова та відкриття майстерні
Ми з чоловіком переїхали з Чернігова до Макарова не так давно – в листопаді 2020 року.
Макарів – затишне містечко, у якому можна розвиватися, тож ми вирішили залишитися жити тут.
У Чернігові я працювала флористом, тож цілком логічно, що коли ми оселилися в Макарові, мені стало цікаво, як справи з квітами тут. Зайшла у кілька квіткових магазинів у центрі, їх власники побачили, що я маю навички флориста, і запропонували мені роботу. Так я почала знайомитися з квітковими смаками макарівчан, потроху впроваждуючи нові ідеї щодо оформлення букетів та квіткових поєднань.
Зрештою, зрозуміла, що просто працювати флористом мене не влаштовує, адже перспективи розвитку в цьому я не бачила. А Макарів – містечко прогресивне, тут люди люблять дарувати квіти й готові платити за якісні букети гроші. На той час я вже 5 років мріяла про відкриття своєї майстерні. Тож ми вирішили діяти! Так, поки це маленьке приміщення на зупинці, щоб нас помітили. Ми розташувалися далеко від центру, а люди звикли купувати квіти саме там. Але це нас не зупиняє – активно запущена реклама у соціальних мережах, скоро плануємо розмістити зовнішній банер. Також у нас діє доставка і ми готові працювати за номером телефону навіть вночі.

Не флористикою єдиною
Я роблю не лише букети з квітів. А вмію також робити різноманітні композиції з фруктами, цукерками, фруктові корзини, «їстівні букети». Людині не треба навіть особисто приходити до магазину – ми можемо обговорити все в месенджерах або по телефону. Крім того, можна замовити адресну доставку композицій та букетів 24/7. Також ми пропонуємо кульки, наповнені гелієм, до вашого свята, можемо упакувати подарунок.

Про професійні якості флориста
Треба мати гарний естетичний смак і справді любити квіти. Я дуже люблю свою справу, буквально нею живу. Навіть коли приходжу з майстерні додому, в голові усе одно постійно вирують ідеї для композицій, політ фантазії не зупиняється ні на мить! В думках я роблю новий дизайн вітрини, збираю букети, а коли щось цікаве знаходжу в інтернеті – хочу одразу ж спробувати так зробити й сама.
Але оскільки флористика – це галузь творча, бувають і дні, коли букети ніби «не складаються», тому що, наприклад, немає настрою. І стається завжди якось так, що й гості до майстерні в цей час не заходять. А часом я можу за 15 хвилин скласти три букети, спакувати їх і віддати радим клієнтам, бо ідеї та натхнення ллються через край.
Також важливе бажання вчитися, адже ти постійно маєш бути в курсі модних тенденцій, знати, які квіти можна і варто поєднувати за різними критеріями, а яких поєднань краще уникати. Коли привозиш нову квітку до майстерні, то треба чітко знати всі тонкощі догляду за нею, щоб зберегти її свіжою.
У роботі флориста незамінним є вміння знайти підхід до клієнта, налагодити контакт. Є люди, котрі тобі довіряються й прислухаються, а є й такі, що не знають, чого хочуть, або їм складно обрати. І тут треба постаратися вирахувати й потрапити в смаки клієнта, зуміти порадити те, що йому підійде й буде привабливим естетично. Мені подобається бачити на обличчях людей усмішки й задоволення, і дуже помітно, сподобалася клієнту композиція чи ні.
Як і в кожній професії, тут теж є свої плюси та мінуси. Багатьом флористика здається легкою «небрудною» професією, її навіть дещо романтизують. Але так думають ті, хто не стояв годинами над столом, зачищаючи квіти й колячись шипами, не обрізав стебла та не змінював щодня воду в вазах. У мене завжди подряпані руки, чоловік вечорами виймає з пальців шипи, а вдома пахне кремом для заживлення ран. А флористи-початківці починають з цієї брудної роботи – вони мають бути готовими до цих нюансів ще з самого початку.

Про смаки клієнтів
Я працювала флористом у Чернігові, Києві та Макарові. Перш за все, у цих трьох містах у людей різні доходи. Та попри все, я спостерігаю, що ринок квітів Макарова досить обмежений. Люди звикли до якихось стандартних поєднань, а ще чомусь обирають велетенські букети з великою кількістю зелені. І за такі букети вони готові платити й по 400, й по 500 грн. Але ж можна заплатити не за зелень, а за гарно та якісно зібрану квіткову композицію в гарній обгортці, та отримати естетичне задоволення. Тепер я намагаюся це все перенести на Макарів та показати людям щось нове й трендове.
Наприклад, у Києві часто полюбляють дарувати букети з гіпсофіли. Такий букет з кількох гілочок, ніби хмаринка – дуже гарний на вигляд, великий. Але в Макарові продавці не пропонують його клієнтам. Кажуть: дорого. Та чому б не поєднати кілька гілочок гіпсофіли з іншими квітами, та не створити стильний сучасний букет? Так само прохолодно ставляться тут і до гвоздик. Але ж зараз стільки видів цих квітів та кольорів! Букети виходять справді розкішними. В Макарові багато молоді, ось вони слідкують за трендами й хочуть купувати те, що зараз модно, відкидаючи старі банальні поєднання.

Про квіткові забобони й стереотипи
Знаєте про найпопулярніший у флористичному світі забобон, що жовті квіти – до розлуки? Не розумію, чому люди так хочуть цьому вірити. Жовтий колір – це колір багатства, сонця. З мого особистого досвіду – нас запросили на весілля, і я склала композицію з жовтими герберами, посадила на них два штучні жучки «сонечка», і цей букет був найяскравішим на весіллі. З жовтими квітами на весілля не ходять. А ми взяли й прийшли! І це було справді яскраво. Потім, як на зло, ця гербера з двома «сонечками» зламалась, але наречені фотографували на цій квітці навіть свої обручки. Чому? Бо це було цікаво, незвично й естетично привабливо.
Стереотип, з яким я згодна миритися – що червоні троянди дарують коханим людям. Але одна троянда, загорнута в целофан, має дуже дивний вигляд. Сенс загортати троянду в целофан є тоді, коли ви хочете довше зберегти її свіжість. Наприклад, якщо ви гуляєте парком у жаркий день і можливості поставити квітку у воду одразу просто немає.
Взагалі, історія про стереотипи та забобони більше пов’язана з кімнатними рослинами. У нашій майстерні вони, до речі, також будуть. Але я не заглиблююся в ці тонкощі й людям про це теж не особливо розповідаю.

Про тренди у світі флористики
Насправді, все залежить від самих квітів. На сьогодні в Україні з’являється дуже багато імпортних квітів, до того ж, кожного року виводиться величезна кількість нових сортів. Я спостерегла, що в тому ж Чернігові про еустому знали вже давно, а ось в Макарові вона стала популярною відносно недавно. Так само евкаліпт – це зелень, яка робить букет солідним, хоч вона й дорога. Але як тільки на ринку квітів з’являється щось цікаве і флористи створюють нові поєднання з цією квіткою, а лідери думок постять такі букети в соціальних мережах – квіти одразу стають трендовими.

Про підтримку родини
Коли виникло бажання відкрити квіткову майстерню в Макарові, то першими, хто мене цілком підтримав, були мої дочки та чоловік. Він завжди був за те, щоб я займалася улюбленою справою, і допомагає мені в майстерні. Він знає, як називаються квіти, навіть займався службою доставки подарунків. А коли клієнти приходять до майстерні, він легко може щось порадити їм, поки я зайнята чимось терміновим, наприклад. Хоча Роман зовсім далекий від флористики й працює тренером з фітнесу. Ця його підтримка додає мені сил щодня.

Про те, як вибрати хороший букет
Візьмемо, наприклад, троянди. У них є так звана «рубашка» – кілька не дуже гарних пелюсток внизу бутона. Ця «рубашка» не усім подобається, бо здається, ніби то прив’ялі пелюстки, але вона має бути. Якщо ж такої «рубашки» немає – значить, її обірвали й квітка не першої свіжості. Якщо троянда схилила набік голову – квітка довго стоїть. Звертайте увагу й на те, де зберігають квіти – в холодильнику вони залишаються свіжими довше. Якщо вам подарували троянди, то прослідкуйте, щоб стебла були зачищені від листя десь із середини. Зробіть зріз під 45 градусів, і щодня міняйте воду. Для троянд варто взяти глибоку вазу. Ці поради допоможуть зберегти ваш букет свіжим довше.
Якщо ж купуєте хризантему, слідкуйте, щоб не було загнивань на самій квітці, а ніжка має бути рівно зрізана, без «ниточок», та не слизька. Свіжість гербери також можна перевірити, добре роздивившись голову квітки. Якщо на квітку напилені якісь блискітки – це перша ознака того, що вони несвіжі. Так недобросовісні продавці часто маскують в’ялість пелюсток. Також у нашому магазині ви можете придбати спеціальні засоби, що допоможуть зберегти квіти довше.

Про флористику й прибуток
Скажу так – відкриття квіткового магазину окупається, якщо вміти правильно працювати з квіткою: вчасно міняти воду (і знати, скільки води треба для тої чи іншої квітки), правильно зачистити, зберігати. Зараз дуже багато складів, що пропонують які завгодно рослини, але не всі вміють працювати з цією сировиною. Звісно, якщо не вивчати питання, а просто купити пачку троянд, поставити їх у вазу і все, то квітка зів’яне й ви навіть не встигнете її продати. Квіти – це товар, який швидко псується, тож усе це варто продумувати. Крім того, варто орієнтуватися на смаки клієнтів, знати, яку квітку купують частіше.
Коли я відкрила свою майстерню, то збільшився рівень моєї відповідальності. Поки я працювала найманим флористом, мені не доводилося думати над тим, скільки, де і якої квітки мені треба замовити. Я просто дзвонила хазяїнові магазину й озвучувала, чого мені не вистачає. Тепер же все розраховую сама. Зараз мені просто – хазяйка магазину Наталія, у якої я працювала в Чернігові, допомогла отримати знання і неоціненний досвід. Тепер вона моя подруга, і зараз дуже підтримує мене.
Я хочу розвиватися й надалі, у планах – розширювати зону доставки, працювати з іноземними клієнтами, привозити до Макарова нові види квітів та кімнатних рослин, «знайомити» з ними публіку. Тож запрошую і вас поринути до світу квітів, завітавши в нашу майстерню на зупинці «Кочубея»!
Записала Юлія Звєрькова

Додати коментар