«ПО ЖИТТЮ – З ПІСНЕЮ В СЕРЦІ!»

0

Під такою назвою в с. Лишня відбувся нещодавно творчий вечір Софії Керусенко – організатора й керівника аматорського народного хору «Сік землі». Крім цього хору, в програмі вечора взяли участь і виступили самодіяльні колективи «Калиновий гай» (с. Осикове, керівник Стефанія Колесник) та «Чарівниці» (с. Лишня, керівник Ольга Мельникович).

Вечір розпочала ведуча – вчителька Лишнянської школи Тетяна Лозовенко. Пісня – це душа народу, це рідна мова, вкладена в музику. І допоки живе і дзвенить рідна пісня, до того часу живе народ, його держава. Ми, українці, любимо співати, особливо дружним колективом. Ось таким і є в нашому селі «Сік землі» – народний хор, який організувала і 18 років незмінно керує Софія Опанасівна – вчитель за професією і хормейстер за покликанням. Народилась вона у Лишні, у тому грізному трагічному 1941 році, коли село вже окупували німецькі загарбники. Тривожні ті роки були, тяжкі, але маленька Софійка вижила. За мирного часу закінчила середню школу, потім – навчання у Ржищівському педагогічному училищі. Отримавши диплом, залишилась працювати в тому ж районі. Але через вісім років Софія Опанасівна повернулась у рідне село, працювала вчителем 1–4 класів та вела музичні заняття.

Як творча людина, яка прагне передати любов до української пісні молодому поколінню, ще 48 років тому, у 1971 році вона створює в школі дитячий фольклорний колектив «Чорнобривчик», який уже через рік по тому на районному огляді дитячої самодіяльності зайняв І місце і дав початок розвитку в районі не лише дитячим, але й дорослим фольклорним колективам. А на Всеукраїнському фестивалі «Фольк», що відбувся в Центральному Палаці піонерів у Києві, наш «Чорнобривчик» був єдиним (!) колективом із сільської школи і за свій виступ одержав нагороду – туристичну путівку за державний кошт до Міста-героя Волгограда. Софія Опанасівна й зараз працює з підростаючим поколінням. Її вихованка, юна солістка хору Єлизавета Шевчук пройшла конкурсний відбір і нині навчається в студії при Державному народному хорі імені Г. Верьовки і не тільки співає в хорі,
а й солірує.

…Ось на сцену Будинку культури вийшли всі учасники колективу в ошатному національному вбранні, що придбане за власні кошти, і зазвучала пісня «Понад Доном, Доном», з якою 18 років тому колектив розпочав свою концертну діяльність. Софія Опанасівна поділилась спогадами про той перший виступ, що відбувся у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового перебування одиноких та престарілих людей в селі Грузьке, як радо вітали їх там, як сердечно сприймали кожну пісню. То були незабутні враження як у хористів, так і у їхніх глядачів.

Колектив «Сік землі» знають не тільки в Макарівському районі, на Київщині, але й у зарубіжних країнах, де побували хористи: у Санкт-Петербурзі – на «Фестивалі слов’янських народів» з нагоди Різдвяних свят; відвідали Республіку Бєларусь із благодійним концертом у Мінському реабілітаційному Центрі, що діє під егідою німецької общини. На День незалежності Республіки Молдова – 26 серпня взяли участь у святковому концерті на Центральній площі столиці, що транслювався по всій території держави. Тоді виконували низку українських народних козацьких пісень. Крім того, колектив побував з творчим візитом в Італії, куди запросила на Різдвяні свята українська діаспора, і виступали в Мілані, Алько-Варезе, Венеції.

У 2017 році колектив отримав звання «народного». А згодом «Сік землі» взяв участь у гала-концерті на площі Києво-Печерської Лаври і отримав найвищу нагороду – «Гран-Прі» та медаль імені Блаженнійшого Митрополита Володимира. З «повноліттям» роботи в колективі «Сік землі» Софію Опанасівну вітали сільський голова Андрій Шевчук, завідуюча сектору культури, молоді, національностей та релігій Макарівської райдержадміністрації Ліна Факторович, Паша Гран – поетеса і громадський діяч – полковник, академік Академії культурної спадщини України та українського козацтва, колеги-вчителі, колишні учні та їх батьки, рідні діти й онуки.

Багато щирих побажань і подяки отримала вона від усіх присутніх на вечорі. А ще серед односельців Софія Опанасівна відома, як людина віруюча, котра знає багато духовних пісень, псалмів, які й передає щедро іншим. Тож, звичайно, її не лишив поза своєю увагою настоятель православного храму преподобної Параскеви Сербської архімандрит Філарет (Єгоров) – депутат Макарівської районної ради. Вітаючи Софію Опанасівну, він наголосив на тому, як важливо за працю вшановувати людину ще за її життя, адже це додає снаги, окрилює її, продовжує життєве й творче довголіття. Концертна програма за участі трьох колективів була різноманітною і цікавою, тому що звучали народні й авторські пісні. Так, учасниці хору «Сік землі» Марія та Ольга Даниленки подарували Софії Опанасівні (до речі – сестрі в третіх) пісню «Калина», слова і музику до якої написала Марія Даниленко. А гуморесками прикрасила вечір Лідія Мостицька. Багато приємних емоцій зібрали у своїх серцях глядачі й учасники творчого вечора. По-новому вони сприйняли працю своєї землячки і достойно оцінили її бурхливими оплесками та словами вдячності.

Марія Іванова,
с. Лишня.

Додати коментар