ЯК РОЗЛУЧИТИСЯ ЧЕРЕЗ ВІДДІЛ ДРАЦС?

0

Для цього потрібне дотримання двох основних умов:

✅відсутність спільних неповнолітніх дітей
✅згода подружжя на розірвання шлюбу.

При дотриманні вищевказаних умов, розлучення через ДРАЦС є найпростішим варіантом припинення шлюбу в Україні. Для оформлення розлучення подружжю необхідно звернутися до органу реєстрації актів цивільного стану, за місцем проживання (прописки) одного з них.

❌Наявність неповнолітніх дітей від інших шлюбів не впливає на можливість розлучення в ДРАЦС.

У разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день державної реєстрації розірвання шлюбу.

Відповідно до ст.106 Сімейного кодексу України, шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору після спливу одного місяця від дня подання такої заяви.

Для подачі заяви у відділ ДРАЦС необхідні наступні документи:

✔спільна заява подружжя
✔свідоцтво про шлюб
✔паспорт

Як розірвати шлюб, якщо чоловік і дружина згодні на розлучення, але є неповнолітні діти?

Саме за таких обставин і доречний розгляд справи в порядку окремого провадження, що істотно полегшує процедуру розлучення і звільняє подружжя від необхідності багаторазового відвідування суду. При цьому потрібно дотримуватися правил, перелічених нижченижче. ⤵

Спільно із заявою про припинення шлюбу в суд обов’язково подається письмовий договір про те, з ким із батьків будуть проживати діти після розлучення, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя і вихованні братиме мати або батько, який проживає окремо.

Перелік необхідних для розірвання шлюбу документів зазначено нижче:

⭕позовна заява про розлучення (два примірники)
⭕копія свідоцтва про народження дитини
⭕квитанція про оплату судового збору
⭕оригінал свідоцтва про шлюб
⭕копія паспорта позивача

У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

Що робити, якщо чоловік або дружина проти розлучення?

В даному випадку частиною 1 статті 110 Сімейного кодексу передбачена можливість розірвання шлюбу з ініціативи одного з подружжя. Для цього необхідно звернутися до суду з позовною заявою про розлучення. Подібні справи пов’язані з низкою об’єктивних труднощів, проте важливо розуміти, що другий з подружжя не може перешкодити розірванню шлюбу в судовому порядку — тільки затягнути прийняття рішення. Іншими словами, незгода дружини або чоловіка на розлучення не означає його неможливість.
Рішення суду має остаточну юридичну силу, тобто і є документом, який підтверджує розірвання шлюбу і не потребує отримання свідоцтва про розірвання шлюбу у відділі ДРАЦС.

Розлучення – це досить важкий період в житті подружжя. Але не варто забувати про загальнолюдські цінності та повагу один до одного.

Додати коментар