МАКАРІВ – СЕЛИЩЕ МІСЬКОГО ТИПУ

0

30 грудня 1956 р. наш рідний Макарів отримав статус селище міського типу. Думаємо, що сьогодні переважній більшості читачів буде цікаво дізнатися яким був Макарів у рік присвоєння йому такого статусу.

Уже понад десять років як закінчилася Друга світова війна, а Макарів продовжував чи то відновлюватися чи то розбудовуватися.

Уже п’ять років як функціонувала нова будівля районної Ради депутатів трудящих, де розмістився виконком та його відділи: фінансовий, сільського і колгоспного будівництва, торгівельний та інші. Очолював виконком районної Ради Тимофій Іларіонович Танцюренко. У 1956 р. відділи торгівлі та комунального господарства було ліквідовано, а на їх основі було утворено районний комбінат комунальних підприємств.

У цей же час закінчується будівництво приміщення Макарівського районного комітету КП(б)У, яке буде введено в експлуатацію уже у січні 1957 р.

Велику роботу по відбудові усіх галузей життя Макарова проводила сільська рада депутатів трудящих. Вона здійснювала контроль за роботою промислових підприємств, дбала про впорядкування містечка. При раді діяло 11 постійних комісій, в яких брало участь понад 100 депутатів. Саме з ініціативи ради у 1956 р. у Макарові було завершено асфальтування доріг.

Також у 1956 р. у Макарові функціонували колгоспи ім. Кірова та ім. Хрущова. Останній уже через рік буде перейменовано в «Комуніст”.

Крім того продовжували у Макарові свою роботу друга МТС (у майбутньому ввійде до складу калинівської «Сільгосптехніки») та артіль ім. Чкалова, яка незабаром стане основою макарівського побуткомбінату.

У Макарові у цей період працював Макарівський райхарчокомбінат, який знаходився у підпорядкуванні Київського облвиконкому. На території комбінату працювали наступні цехи: консервно-переробний; ковбасний; кондитерський та хлібобулочний, які виробляли хлібобулочні вироби, пряники, цукерки, ковбасу, різноманітну плодово-ягідну консервацію. Директором підприємства був О. Пустовойтов.

У районі сучасної вулиці Пушкіна у містечку продовжував працювати Макарівський молокозавод.

У 1956 р. Макарівський районний військкомат переїхав до нового двоповерхового приміщення, яке знаходилося на північних околицях населеного пункту. Керівником закладу був підполковник Слабинський.

У 1956 р. минуло три роки як було завершено будівництво районної лікарні. Заклад очолював хірург К.М. Зубков. Він був не лише талановитим хірургом, а й умілим керівником і добрим господарем. Це при ньому на території лікарні виріс прекрасний парк з фонтанами, де бігали білочки і плавали лебеді в штучному озері. Зубков був освіченою людиною, володів 8-ма мовами, йому не потрібен був перекладач, коли лікарню відвідували численні зарубіжні делегації.

Функціонував у Макарові районний відділ міліції, у підпорядкуванні якого знаходилося рай бюро ЗАГС.

Станом на 1956 р. Макарівський райдержархів розміщувався в окремому приміщенні по вул. Б. Хмельницького, що належало раніше райвідділу міліції, займав 2 кімнати загальною площею 34 м², одна з яких площею 26 м² використовувалася під архівосховище, інша – робочий кабінет. В архівосховищі було встановлено 160 погонних метрів стелажів, які повністю заповнені документами. В архіві зберігалося 17607 од. зб. 130 фондів. У 1956 р. в закладі відбулася зміна керівництва А.О. Гесаминеко передав свої повноваження Ю.М. Палієнко.

На 1956 р. уже третій рік у містечку функціонувала Макарівська автоколона, яка більшості мешканців відома під назвою – автопарк.

У 1956 р. закінчувалася електрифікація Макарова, а також доходило до кінця будівництво корпусів Міжколгоспного будівельного підприємства.

Освіту мешканці Макарова здобували у середній школі, а за книжками ходили до районних бібліотек для дорослих та окремо для дітей.

У Макарові функціонував Будинок культури, а Макарівський народний театр на 1956 р. був одним з найкращих в Київській області. Ним керував режисер Г.С. Черешньов.

У Макарові виходила районна газета під назвою «Сталінський заклик», головним редактором якої був Г. Забзалюк.

Крім того у містечку постійно зростало населення. За неповними даними (перепис буде проведено лише у 1959 р.) Макарів за кількістю населення у 1956 р. вийшов на показники 1939 р.

Враховуючи, усі ці досягнення 30 грудня 1956 р. рішенням виконавчого комітету Київської обласної ради депутатів трудящих № 981 «Про віднесення до категорій селищ міського типу окремих населених пунктів Київської області» Макарів отримав статус селища міського типу, а Макарівська сільська рада отримала назву – селищна.

Віталій ГЕДЗ.

Додати коментар