Листа отримано!!!

0

9 та 10 листопада за активної участі представників компанії «Пам’ять Нації» у селах Колонщина та Фасова на Київщині відбулося вручення рідним фотокопій листів примусових робітників.

Ці листи були написані у серпні – вересні 1943 р. До Києва вони прийшли у листопаді 1943 р., коли сюди повернулася радянська влада. За чиїмось наказом листів не стали доставляти за вказаними адресами, а склали до фондів архіву. Як результат, всі вони зберігалися в Державному архіві Київської області. З 2011 р. розпочалася робота з пошуку рідних, яким повертали листи.

Найбільше листів – понад 1000 – було віднайдено у 2017 р. У переважній більшості вони адресовані до Макарівського району, частина до Києво-Святошинського. У травні 2018 р. до пошуку рідних, а потім і до виготовлення копій долучилася компанія «Пам’ять Нації». При нашій активній участі вже вручено листи в Ніжиловичах, Колонщині та Фасовій. У планах – Королівка, Новомирівка, Плахтянка, Мотижин, Людвинівка, Ситняки, Небелиця.

Також зараз вивчаються листи Києво-Святошинського району. Можливо наступний рік почнемо саме з нього. Маючи результативний досвід співпраці з Державним архівом Київської області, сподіваємося продовжити її і з іншими обласними архівами.

За матеріалами memorua.org

Додати коментар