Володимир РИЖУК: «Серед лісових господарств Київщини у нас найбільше підприємство з переробки деревини… »

0

Останнім часом ЗМІ активніше інформують про стан лісів, вирубку лісів, захворювання лісів. «М.в.» вирішили дізнатись про діяльність галузевого підприємства в його керівника – Володимира Рижука, який очолює підприємство вже майже 20 років.

«Макарівське лісове господарство» Київського обласного управління лісового та мисливського господарства – державне підприємство. В цьому році йому виповнюється 32 роки з дня заснування. Загальна площа підприємства становить 26533 га, в тому числі покрита лісами площа 23852 га або 90 % території підприємства. За своїм екологічним та господарським значенням ліси лісгоспу поділяються на такі групи: ліси природоохоронного та історичного значення (заповідні урочища, лісові та ботанічні заказники, геологічні пам’ятки природи) – 5,5 % від загальної площі; рекреаційно-оздоровчі ліси – 27,4 %; захисні ліси – 11,7 %; експлуатаційні ліси – 55,4 %. У лісовому фонді переважаючими є соснові насадження – 69 % вкритих лісовою рослинністю земель. Дубові насадження складають 11 %, березові – 9%, насадження вільхи чорної – 8 %, інші породи – 3 %. Середній вік лісових насаджень становить 61 рік, середній річний приріст деревини – 5,0 м3/га, використання щорічного приросту – 61 %.

– Володимире Сергійовичу, розкажіть про підприємство. Скільки наразі працює тут людей?

– На сьогодні на підприємстві працює 265 людей.

– Ваше підприємство одне з бюджетоутворюючих в районі. Які податки сплачуєте до місцевого бюджету?

– Станом на сьогодні, за останні 8 місяців сплачено:

земельний податок – 100 тис. грн.
ПДФО – 5,5 млн грн. (на 83 % більше ніж у 2017 р.)
Лісова рентна плата – 1,2 млн грн сплачено до місцевого бюджету та 7 млн грн цього ж податку сплачено до Державного бюджету.

– Яка наразі середня заробітна плата у працівників?

– Середня заробітна плата працівників складає 15 тис. грн. Порівнюючи з 2017 роком, заробітна плата зросла на 42 %. Цього вдалось досягти за рахунок збільшення реалізації та подорожчання продукції (ефективного використання наявного ресурсу). В цьому році реалізація лісопродукції збільшилась на 30%. Є також показник – продуктивність праці (це реалізація на одного працюючого). Наразі цей показник виріс на 32 %. Приблизно на стільки ж зросла і середня заробітна плата, порівнюючи з минулим роком. Так, заготівля лісової продукції в цьому році склала – 90 тис. м3.

– За рахунок чого вдається утримувати такий штат і платити таку заробітну плату?

– Серед лісових господарств Київщини у нас найбільше підприємство з переробки деревини. На базі підприємства діє два великих цехи переробки, де працює більше 60-ти осіб на хорошому, якісному та сучасному обладнанні, яке постійно оновлюється. У нас є можливість реалізовувати пиломатеріали, як на внутрішній ринок, так і на експорт. Це дає змогу отримувати нормальну заробітну плату та платити податки і, головне, мати кошти на ведення лісового господарства. Хочу наголосити, що наше підприємство, будучи державним підприємством, бюджетних коштів не отримує, а повністю забезпечує себе за рахунок власної діяльності та сплачує державі всі передбачені податки. На сьогодні в людини зарплата повинна бути високою. Нам це дає можливість утримувати на підприємстві фахових людей.

– Наразі діє мораторій на вирубку лісу. Як у нашому районі з цим?

– Ви помиляєтесь. Є мораторій на експорт ділового лісу-кругляка. Обмеження вирубок існує в окремих випадках, зокрема це коли настає сезон тиші – з квітня по червень – у місцях відтворення лісової фауни, в об’єктах природного заповідного фонду, де зберігаються рідкісні червонокнижні види рослин; у місцях гніздування рідкісних птахів (у нашому районі це лелека чорний).

– Чи звертається громадськість до Вас з питаннями, чому сохне ліс?

– Ми готові та відкриті для активних громадян, які звертаються з питаннями, що стосуються роботи підприємства, природоохоронних та екологічних звернень і готові надати в межах компетенції відповіді та пояснення. Зокрема і питання висихання дерев реально хвилює людей. Щоб побачити, що висихають дерева, не треба і в ліс ходити. Можна це помітити на дорогах державного чи місцевого значення. Ви бачите, скільки суховершинних з жовтою хвоєю стоїть насаджень?

– З чим це пов’язано?

– По-перше, це ослаблення насаджень яке відбувається внаслідок глобальних кліматичних змін та порушення гідрологічного режиму грунтів. Зокрема рівень грунтових вод понизився вже більш як на метр за останні роки. Йде масове висихання хвойних лісів по всій країні, не лише на території Макарівського району. Від цього явища потерпає і Європа (Німеччина, Польща), і Білорусія, і навіть південна Тайга в Росії. Внаслідок ослаблення лісів дерева більш вразливі до дій різних чинників, зокрема грибкових захворювань, дії шкідливих комах (верхівковий короїд).

– Є якісь дослідження чи прогнози на майбутнє стосовно ситуації, що склалась?

– Прогнози невтішні. Йде тенденція до загального потепління, науковці інформують про зміщення лісостепу на Полісся, а замість нього буде степ. Відповідно буде змінюватись і видовий склад насаджень.

– Як запобігти цьому явищу? Які заходи вживає підприємство?

– На даний час підприємство проводить ряд конкретних заходів, спрямованих на покращення санітарного стану та оздоровлення підпорядкованих йому лісових насаджень. На жаль, ефективних біологічних методів подолання проблеми зараз не існує. А застосування хімічних препаратів не ефективне та екологічно не виправдане. Тому основним і дієвим заходом залишається вирубка (суцільна або вибіркова) хворих дерев та заміна вражених хворобою насаджень новими мішаними хвойно-листяними лісами.

На це і спрямовані зусилля лісовиків району. Зокрема ефективність лісових насаджень в лісгоспі підтверджено під час боротьби з кореневою губкою в районі Плахтянських лісів ще 15 років тому. Там вперше на підприємстві було широко застосовано практику введення значної кількості листяних порід в соснові насадження і даний захід дав позитивний результат, в чому жителі району можуть пересвідчитися, побачивши ці молоді здорові насадження в даний час.

– Чи можна сказати, що лісгосп проводить відновлення грунтів і територій?

– Лісові господарства інколи вирівнюють ті негаразди, які склалися в ході господарювання. Наприклад, де були кар’єри, – проводиться заліснення. Звичайно, це відбувається і природньо, але з обов’язковим рекультивуванням. Для прикладу: був кар’єр біля с. Борівка площею 14 га. Там видобували пісок для будівництва чорнобильського поселення. Після цього районною владою було передано ці землі нам, ми провели заліснення цих площ і на сьогодні це чудовий ліс із соснових насаджень!

– Чи є випадки чорних копачів, чи то пак, бурштиношукачів?

– Слава Богу, бурштину в нас немає! Якщо нормальні лісоводи, лісники будуть на місці, – цього лиха в нас не буде! Це я гарантую. Так, були випадки – знаходили таємні копанки, хтось вже перевіряв на наявність цієї копалини. Але їх було кілька два роки тому.

– Пане Володимире, на території частини лісів, що у Вашому підпорядкуванні, є частина «Змієвих валів». Як вирішується питання зі збереженням цієї спадщини?

– Дана ділянка має статус території природо-заповідного фонду, це геологічна пам’ятка місцевого значення. Згідно з чинним законодавством вона охороняється, на її території не проводять ніяких розкопок, ніяких вирубок. Все, як має бути.

– Чи проводиться незаконна вирубка лісів на території господарства? Була інформація про вирубку вікових дубів.

– Так, дійсно випадки незаконних вирубок в незначній кількості трапляються. Однак лісова охорона, виконуючи свої безпосередні обов’язки, оперативно їх виявляє та передає матеріали до правоохоронних органів. Стосовно Вашого питання про дуби – дійсно у нашому районі було таких п’ять випадків, після чого ми ввели цілодобове чергування в лісових масивах, особливо там, де ростуть високоякісні дуби. Ріжуть дерево від одного метра в діаметрі та довжиною 1–1,5 м., так щоб можна було руками завантажити в авто. Дубові сортименти коштують дуже дорого. Це не сотні дерев, у нашому лісгоспі було вкрадено протягом двох років 15 дубів. По кожному випадку є складений протокол, звернення до правоохоронних органів.

– У селах Комарівка та Ніжиловичі створено учнівські лісництва. Розкажіть про це.

– Так, при школах цих сіл працюють учнівські лісництва. В приміщенні шкіл за сприяння лісгоспу створені кімнати лісництв, обладнані спеціальною літературою та наочними посібниками, де у факультативному режимі більше 40 учнів проводять ознайомлення з природою рідного краю, роботою підприємства, професією лісівника.

– Наразі в Україні проходить процес децентралізації влади. Будуть створені ОТГ, в тому числі і на території Макарівщини. Скажіть, як цей процес впливає на діяльність підприємства?

– Наразі повністю є порозуміння як з Макарівською райдержадміністрацією, Макарівською районною радою, так і з сільськими громадами. Сподіваємось, що в майбутньому реформа децентралізації дасть свої позитивні наслідки, співпраця не зменшиться з місцевою владою, а навпаки – буде більш ефективною.

– До речі, який стан справ з попередженням пожеж у лісах Макарівського району? Які основні причини пожеж в лісах?

– Велика увага нашим підприємством приділяється охороні лісових масивів від пожеж. На підприємстві функціонує лісопожежна станція, на якій у сезонному режимі трудяться 16 працівників: водії пожежних машин, бійці, диспетчери. У підпорядкуванні ЛПС (лісова пожежна станція) 4 пожежні автомобілі, що позмінно, цілодобово перебувають на чергуванні протягом усього пожежонебезпечного сезону. Крім того, на підприємстві встановлені дві 50-метрові спостережні вежі, обладнані електронними камерами спостереження для раннього виявлення випадків загорання лісів. У кожному лісництві створені склади по зберіганню первинного протипожежного інвентаря, яким забезпечується лісова охорона та спеціально створені місцеві добровільні пожежні дружини на випадок загорання лісових ділянок.

Цьогоріч на нашому підприємстві зафіксовано 3 лісові пожежі, які були ліквідовані власними силами в найкоротші терміни. Середня площа пожеж не перевищує 0,2 га, що свідчить про ефективність та налагодженість пожежної служби лісгоспу. Користуючись нагодою, хочу звернутися до всіх читачів газети «М.в.» з проханням бути обережними в поводженні з вогнем при відвідуванні лісів. Недбало кинутий сірник або маленьке багаття може призвести до великого лиха.

– Підприємство закінчило процедуру міжнародної сертифікації лісів?

– Цей процес триватиме до кінця року. Головною метою міжнародної сертифікації лісів є підтвердження відповідності ведення лісового господарства нашим підприємством за критеріями та принципами, визнаними міжнародною спільнотою, що, у свою чергу, надасть нам іміджеві та економічні преференції у своїй діяльності, підтвердить прагнення лісівників району до ведення екологічного, економічно виваженого та соціально направленого господарювання. Дякую керівникам сіл, де були влаштовані організацією, що проводить сертифікацію, опитування на предмет співпраці і ставлення до підприємства. Практично всі сільські ради надали позитивну відповідь.

– Незабаром в Україні буде професійне свято працівника лісу. Що побажаєте своїм колегам – працівникам лісового господарства та всім небайдужим людям, які вболівають за долю лісів держави?

– Хочу привітати всіх працівників лісового господарства з нашим професійним святом – Днем працівника лісу. Побажати їм, незважаючи на всі негаразди і труднощі, продовжувати свою справу, натхненно виконувати покладені на них обов’язки та залишатися патріотами своєї галузі й держави в цілому!

А всім громадянам побажаю любити ліс, бережно ставитися до нього, з повагою, а він – сторицею віддячить нам за турботу і добро.

Вів бесіду Максим Кравченя.

Підприємству в цьому році 32 роки від дня заснування.

«Почесною грамотою» Державного агентства лісових ресурсів України відзначено директора підприємства Володимира Рижука та головного інженера підприємства Олександра Гльозу.
«Подякою» Голови Державного агентства лісових ресурсів України відзначено:
– старшого майстра лісу Ніжиловицького лісництва Мирослава Лещенка;
– старшого майстра лісу Небелицького лісництва Віктора Українця;
– водія Комарівського лісництва Анатолія Хотінського.
«Грамотою» Київського обласного та по м. Києву управління лісового і мисливського господарства відзначено:
– тракториста Бишівського лісництва Анатолія Волощенка;
– майстра лісу Забуянського лісництва Віктора Осецького;
– в.о. головного бухгалтера підприємства Майю Романович;
– майстра лісу Макарівського лісництва Миколу Томчука.
«Подякою» Київського обласного та по м. Києву управління лісового і мисливського господарства відзначено:
– старшого майстра лісу Небелицького лісництва Марину Проворну;
– старшого майстра лісу Комарівського лісництва Олександра Сидоришина;
– енергетика 1 категорії Олександра Смирнова;
– начальника відділу лісового господарства Олександра Степаненка.
«Грамотою» підприємства відзначено:
– водія автогаража Анатолія Ткаченка;
– слюсаря з ремонту автомобілів Віктора Радченка;
– тракториста Забуянського лісництва Василя Сорокіна;
– старшого майстра лісу Бишівського лісництва Ігоря Максименка;
– бухгалтера Ніжиловицького лісництва Надію Іванюк;
– тракториста Комарівського лісництва Василя Бондаря;
– майстра лісу Макарівського лісництва Івана Джоголюка;
– верстатника цеху переробки деревини ст. Буян Юрія Бондарчука;
– верстатника цеху переробки деревини ст. Буян Володимира Ромашевського;
– машиніста баштового крана Нижнього складу ст. Буян Віталія Загоруйка;
– майстра лісу Небелицького лісництва Михайла Завацького;
– бухгалтера центральної контори Лідію Кошолап;
– майстра цеху переробки деревини с. Небелиця Сергія Полякова;
– верстатника цеху переробки деревини с. Небелиця Бориса Кривенка.

Додати коментар