Сьогодні комбінату – бути!

0

У минулому році керівництвом Макарівського навчально-виробничого комбінату було оформлено необхідну, для проведення занять, дозвільну документацію, вирішено кадрові питання, забезпечено учнями навчальні групи курсів.
Успішно пройшов випуск водіїв вечірньої групи, які отримали посвідчення державного зразка (перший за останні сім років!). Група невелика, але знакова. Цей факт засвідчує, що є всі дозволи на навчання і видачу посвідчень професійного водія державного зразка. Крім того, було відкрито нові курси: візажистів-стилістів – вчитель Руслана Ткачук, курс англійської мови – вчитель Ольга Круковець.

2017–2018 навчальний рік видався нелегким. Була ситуація, ніби Домоклов меч завис над комбінатом. Весь час НВК боровся за своє існування. Завдяки підтримці голови райдержадміністрації Тетяни Семенової ми всетаки змогли подолати труднощі ще й розпочати процес нарощування потужності комбінату. Як показник, спостерігаються позитивні тенденції в його розвитку.

Комбінат на слуху, про нього заговорили, є результати проведених піар і рекламних компаній. А найголовніше – у навчально-виробничий комбінат повірили. Учнів стали запрошувати для проведення майстер-класів на районні свята. Як результат, почали звертатись бажаючі навчатись в комбінаті. Наприклад, якщо у 2017 році заяв на водія категорії «В», «С» було 22, то наразі їх вже є 75 і заяви продовжують надходити. Прагнення і потреба прикрашати довкілля дало поштовх для відкриття нового курсу – «Ландшафтний дизайн». Є спеціаліст з фаховою освітою і великим бажанням свої знання і вміння втілити в дизайнерську роботу біля шкіл району, а також в самому селищі Макарів.

Крім того, є можливість відкрити курси перукаря, майстрів педикюру і манікюру, кулінарної справи. Для цього маємо приміщення і необхідну матеріальну базу. Залишається одна проблема – немає відповідних викладачів, але над цим питанням адміністрація комбінату теж працює. До речі, якщо хтось бажає влитись у колектив працівників комбінату – з радістю приймемо.

Та є і не зовсім приємні новини. Бюджетна комісія Макарівської районної ради при оптимізації бюджету району вирішила скоротити кошти на утримання НВК на 30 %, а це трохи більше трьохсот тисяч гривень. Тож довелось відмовитись від безкоштовних курсів, а на платних курсах збільшити ціну за навчання.

На 1 вересня 2018 року встановлено прейскурант цін на навчання школярів та дорослого населення на курсах у МНВК:

Курс для школярів водіїв категорії «В» за два роки навчання 2000 грн.
Курс для школярів водіїв категорії «С» за два роки навчання 2000 грн.
Курс комп’ютерної справи за один рік навчання 400 грн.
Курс візажистів-стилістів за один рік навчання 400 грн.
Курс ландшафтного дизайну за один рік навчання 400 грн.
Курс водіїв категорії «В» для дорослого населення 3000 грн.
Курс перукарів за один рік навчання 600 грн.
Курс «Педикюр, манікюр» за один рік навчання 600 грн.
Курс крою та шиття за один рік навчання 400 грн.
Курс кулінарної справи 400 грн.

Розпочався новий навчальний рік. Проведений техогляд автотранспорту, зареєстровані групи учнів, які записались на курси водіїв категорії «В», «С», в єдиній електронній базі МВС України. Відбувається формування груп навчальних курсів з допрофесійної підготовки. З огляду на те, що Україна знаходиться у стані війни, громадянський обов’язок кожного українця зобов’язує робити все для перемоги. А сучасний солдат – це людина, яка крім знання військової справи, повинна вільно володіти комп’ютером, вміти керувати вантажними і легковими автомобілями. У Макарівському районі тільки НВК спроможний справитись із цим завданням. Усю серйозність цього питання ми розуміємо і з повною відповідальністю ставимось до його виконання.

Ми вважаємо за необхідність розширити свою діяльність, маючи 747 м2 приміщень з централізованим опаленням, 9 класних кімнат по 60 м2, теплий гараж на 94 м2 і шість гаражів без опалення. Із такою солідною базою ми будуємо багатообіцяючі плани. Плануємо в подальшому залучити до навчання громадян, які не мають фізичної можливості відвідувати навчальні заклади (маю на увазі людей з обмеженими фізичними можливостями і дорослого населення).

Не залишили поза увагою і таку категорію юних громадян, як діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Гасло «Кожній дитині з Дитячого будинку, чи з малозабезпеченої сім’ї надати безкоштовно робітничу професію» теж необхідно втілити в життя.

Недостатньо уваги приділяється таким верствам населення як учасники АТО, які, повернулись із зони бойових дій, переселенцям із зони бойових дій та Криму. Проявити турботу щодо набуття ними нових робітничих професій, допомогти в адаптації цих людей до нових умов життя, – теж є необхідним у діяльності нашої установи.

Отже, комбінату бути, діяти, щоб вписати в історію Макарівщини і свою сторінку трудової біографії!

Юрій БОРДЮГ,
директор Макарівського НВК.

Додати коментар