Децентралізація – разом до Європи

0

11 липня о 12 годині дня у залі засідань Макарівської РДА, у форматі «круглого столу», відбулося обговорення проекту рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад», організоване Макарівською селищною радою.

Для участі в громадських слуханнях зареєструвалося 26 осіб. На засіданні були присутні представники Центру розвитку місцевого самоврядування, Макарівської районної ради та Макарівської селищної ради: Олег Любімов – директор  Київського центру розвитку місцевого самоврядування, Олександр Цисаренко – заступник голови Макарівської районної ради, Макарівський селищний голова Вадим Токар.

Голосувати мали право лише мешканці населених пунктів, які входять до складу Макарівської селищної ради, оскільки дане обговорення стосувалося лише Макарівської громади.

Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» ст. 1 Конституції України – Закон, який регулює відносини, що виникають у процесі добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міста, а також добровільного приєднання до об’єднаних територіальних громад. У Київський області вже функціонують 9 ОТГ, 10 ОТГ очікують рішення ЦВК і вже найближчим часом Макарівська та Бородянська вийдуть на фінішну пряму.

Розпочав обговорення Макарівський селищний голова Вадим Токар на тему: «Процес утворення Макарівської ОТГ». У своїй доповіді він розповів про всі етапи, які вже пройдено під час формування Макарівської ОТГ. Пропозиції щодо добровільного об’єднання були надіслані до Кодрянської селищної ради та всіх сільських рад, розташованих на території Макарівського району і не увійшовших до складу Бишівської ОТГ.

Станом на 2018 рік отримано відмову від Колонщинської, Копилівської, Мотижинської, Ситняківської, Юрівської, Небелицької, Гавронщинської та Забуянської сільських рад. Кодрянська селищна та Плахтянська сільська рада не відгукнулися на пропозицію про об’єднання.

Згоду щодо входження до Макарівської ОТГ дали наступні сільські ради: Маковищанська, Липівська, Королівська, Андріївська, Борівська, Наливайківська, Ніжиловицька, Фасівська, Людвинівська, Пашківська, Мар’янівська, В. Карашинська, Ч. Слобідська, Комарівська та Рожівська. Проте останній було поки що відмовлено у обєднанні, оскільки вона територіально немає дотику до Макарівської ОТГ. Макарівська селищна рада та 14 сільських рад утворили спільну робочу групу, що напрацювала план майбутнього об’єднання, з яким присутніх ознайомив Вадим Токар.

Потім виступив директор Київського Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Любімов. Доповідач розповів присутнім про перспективи, які очікують новостворену Макарівську ОТГ. Крім того, він оприлюднив попередні розрахунки фінансової спроможності майбутньої ОТГ.

За підрахунками Центру розвитку місцевого самоврядування площа Макарівської ОТГ становитиме 553 км2. Населення складатиметься з 19 623 осіб (9,5 тис. сільського населення та 2,4 тис. дітей). Власні доходи становитимуть 120 млн 889 тис. грн. Освітня субвенція від держави – 38,9 млн грн, лікарська – 14,8 млн і додаткова – 6,4 млн. грн. До того ж  Макарівська ОТГ матиме змогу отримати й інфраструктурну субвенцію (щоправда, не постійно) у розмірі 5,5 млн грн. Звичайно, що у майбутньої громади будуть і видатки. Проте за прогнозами Центру розвитку місцевого самоврядування при всіх видатках, субвенціях та власних надходженнях загальний річний дохід Макарівської ОТГ становитиме 181,4 млн грн.

Олег Любімов підкреслив, що процес децентралізації створено заради того, щоб функціонували послуги, які гарантовані місцевим самоврядуванням, а саме: адміністративні, медичні, освітні, муніципальні, соціальні, культурні та інші.

Переважна більшість присутніх на обговоренні проголосували за проект рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Віта ФЕДОРЕНКО.

Додати коментар