«КНИГА ПАМ’ЯТІ ПОЛЕГЛИХ ЗА УКРАЇНУ»

0

У минулому номері газети «Макарівські вісті» йшла мова про презентацію в Макарові «Книги Пам’яті полеглих за Україну». У цьому номері на прохання наших читачів розповідь, що це за видання і хто є його творцем.

Сьогодні найбільш повним віртуальний реєстром офіційних і неофіційних втрат військових, під час проведення російсько-української війни на сході нашої країни, є сайт «Книга пам’яті» – це свого роду меморіал, який налічує близько 3800 імен і фотографій захисників держави.

Творцем цього сайту є Максим Попов. Він захоплювався військовою історією і військово-історичною реконструкцією. Під час подій на Майдані належав до медичного загону.

Проте цифра втрат настільки велика, що сам Максим справлятися з нею не може. А тому він запропонував об’єднати свої зусилля з Національним військово-історичним музеєм України. Адже там дані про загиблих збирав Ярослав Тинченко, заступник директора з наукової роботи.

Згодом виникла ідея на базі матеріалі сайту створити паперовий варіант «Книги Пам’яті полеглих за Україну». Однак в українських реаліях кожне відомство вирішило створювати свою власну книгу.

«Книга Пам’яті», яку презентували в Макарові створена Міністерством оборони України. А тому до книги внесено прізвища лише тих, хто був призваний до лав Збройних сил України.

Створення друкованого видання, присвяченого загиблим – одна з важливих складових гуманітарної політики Міністерства оборони України.

Основна мета створення «Книги»: аби сучасні та прийдешні покоління завжди пам`ятали тих, хто пожертвував заради своєї країни найдорожчим – власним життям.

Нині видано друком дві частини «Книги Пам`яті військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули захищаючи суверенітет, територіальну цілісність та недоторканність України»:

Книга І: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська та Закарпатська області (2016 р.).

Книга ІІ: Запорізька область, Івано-Франківська область, м. Київ, Київська область, Кіровоградська область, Автономна Республіка Крим, Луганська область, Львівська область (2017 р.).

Книга була видана за ініціативи та на кошти Міністерства оборони України. Над її упорядкуванням працювали співробітники Національного військово-історичного музею України та волонтери сайту «Книга пам`яті полеглих за Україну» (memorybook.org.ua). Авторський колектив: загальна редакція, упорядкування – Ярослав Тинченко,
к.і.н., заступник директора НВІМУ з наукової роботи, Ірина Мороз, Оксана Корнієнко, Ксенія Ляшенко.

Інформація, вміщена у виданні, базується на відкритих джерелах Міністерства оборони україни, інтернет-ресурсах, а також зібрана шляхом безпосереднього контакту з учасниками бойових дій, родинами загиблих, громадськими активістами, журналістами тощо.

Родинам полеглих захисників України книга передається безкоштовно.

Щодо мешканців Макарівського району, то у районній газеті уже повідомлялося, що до другої частини книги було внесено шість з дев’яти Героїв: Олексій Потапенко (Макарів), Олександр Давидчук (Грузьке), Ігор Василенко (Мостище), Анатолій Сніжко (Соснівка), Олександр Кравченко (Королівка), Віталій Костенко (Пашківка).

За планами авторів проекту Олександра Васильця (Колонщина) віднесено до Рівненської області (за місцем народження і поховання); Дмитра Васильєва (Макарів) – до Одеської області (за місцем поховання); Руслана Присяжнюка (Пашківка) – до Хмельницької області (за місцем народження).

Дані по цим областям будуть видані дещо пізніше. Проте як тільки книги побачить світ вони відразу будуть передані у родини полеглих Героїв.

Дмитро МАХТАРОВ,
старший науковий співробітник Національного
військово-історичного музею України.

Додати коментар