ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО НАДРУКОВАНОГО: НАМ ПИШУТЬ

0

У районній газеті від 19 січня прочитала статтю Даріни Глущенко «Наклеп чи правда про водіїв макарівського маршрутного таксі?» і хочу висловити свою думку й думку інших пасажирів, які користуються послугами маршрутного таксі № 376 Бишів–Київ. Маршрут обслуговує ТОВ «АТП Стріла» і проблеми у нас такі ж, як і в макарівських пасажирів.

1. Про якість обслуговування.

Ввічливі водії є, але їх дуже мало. Коли маршрутка запізнюється, то водій і не подумає вибачитись. Графіків руху немає ніде, навіть на кінцевих зупинках у Бишеві і Києві. Пасажирам інколи доводиться чекати по 40–50 хвилин, особливо у вечірні години, коли замість того, щоб дати додатковий транспорт, водії стараються «набити» салон під зав’язку ще на кінцевій зупинці метро «Нивки». По цьому питанню хочеться відзначити водіїв маршруту Київ–Дідівщина, де зазвичай в салоні є графік руху і на зупинці в Києві; водії спочатку пропускають пасажирів до Дідівщини, а потім за бажанням заходять всі інші пасажири. В бишівських маршрутках все навпаки – часто перші заходять пасажири з Києво-Святошинського району, причому, на сидячі місця, а пасажири до Бишева, Лишні, Ясногородки змушені всю дорогу стояти. Мені можуть заперечити, що всі пасажири хочуть їхати, але в них є свої маршрутки і до Неграшів, і до Личанки.

2. Хамство водіїв.

15 січня о 16.55 на зупинці біля Ясногородського НВО водій підібрав чотирьох дітей 10–12 років, які затримались на танцювальному гуртку і в вечірній час боялися іти додому. На слідкуючій зупинці одна дитина попросила зупинитись, водій почав голосно обурюватись, лякати, що завезе дитину кудись, щоб більше не заходила в автобус… Все ж зупинився і висадив її зі словами: «Пошла вон!». Дівчинка перелякана, зі сльозами прийшла додому. Мама була в шоці. Інший випадок. Літня жінка пенсійного віку поверталася з вечірньої служби в церкві (с. Ясногородка). Водій автобуса, взнавши, що вона проїде тільки дві зупинки, сказав: «Знав би – не ставав». А яку кількість зупинок потрібно проїхати, щоб водій був задоволений?

3. Про пільговиків.

На зупинці в Лишні заходить молодий чоловік і показує водію посвідчення учасника АТО, на що водій відповів, що в салоні вже є один пільговик, а іншого він не візьме. Це при тому, що в салоні всі сидячі місця були зайняті, а пільговику проїхати навіть стоячи можна тільки за гроші?! Де ж наша совість?

4. Про наповнення маршруток і перевезення стоячих пасажирів.

По дорозі до Києва водії «набивають» маршрутку, навіть виїхавши на Житомирську трасу продовжують зупинятись до самого Києва, хоч в салоні вже стояти не можливо. А нещодавно водій червоного «Мersedes Sprint» на зупинці в Неграшах тричі кидав машину вперед-назад, щоб утрамбувати пасажирів, хоч маршрутка була набита ще з Бишева і в Лишні декілька пасажирів, які зайшли, змушені були стояти у дверях.
А ще хочеться поговорити про таке. Через Бишів до Києва їздять маршрутки з Фастова. Вони значно комфортабельніші за бишівські, проте на території нашого району не стають. Якось у хуртовину водій фастівської маршрутки зупинився і підібрав мене, пожалівши. На моє запитання чого вони не зупиняються на зупинках у наших селах, він відповів, що їм заборонили робити це наші перевізники. А чого ж вони перевозять пасажирів Києво-Святошинського району? Говорять, що вони виграли тендер. Але що це за тендер такий, який погіршує обслуговування населення, а не покращує і для кого він тоді проводиться? На шпальтах вашої газети кожного року друкуються повідомлення про проведення тендеру, а хотілось би знати і результати: хто які запропонував умови і хто й чому виграв?

5. Ціни і тарифи.

З 16 січня підвищилась в черговий раз плата за проїзд у маршрутних таксі. За 3 дні до підвищення з’явились оголошення про підвищення плати за проїзд без зазначення розміру підвищення. І ось після підвищення повідомлено про те, що до Києва проїзд збільшився на 3 грн (50 км), вартість проїзду – 0,60 грн за 1 км, а між селами – на 2 грн, вартість проїзду –1,20–2,0 грн за 1 км. З Осикового, де немає дитячого садочка, мами змушені возити дітей до Лишні або до Ясногородки, за день це складає 32 грн (8 грн х 4 рази). Багато вчителів їздять на роботу з Бишева до Лишні та Ясногородки, тому підвищення відчутно «вдарило» по кишені. Звідки взята мінімальна вартість проїзду – 8 грн, а чому не 4 грн? Якщо піднялась ціна на паливно-мастильні матеріали, запчастини та збільшилась мінімальна заробітна плата, то це повинно вливати на вартість проїзду по всьому маршруту, а не тільки на невеликі віддалі. Для прикладу вартість проїзду від Бишева до Києва становить 30 грн, Бишів–Лишня (6 км) 8 грн, Лишня–Київ 28 грн, отже вартість проїзду 36 грн (28+8). Тепер інший приклад, Бишів–Ясногородка –12 грн, Лишня–Ясногородка –11 грн, хоч проїхати від Бишева до Лишні потрібно заплатити не 1 грн, а 8.

Я звернулась до водія маршрутки з проханням подивитись нові тарифи, він інформації не надав, а сказав, що це тільки для нього. А ще такий парадокс. В 376 маршруті ціни на проїзд піднялись тільки для пасажирів Макарівського району, а для Києво-Святошинського району залишились на тому самому рівні. Коли я з цими запитаннями звернулась по тел. 050-380-71-54, мені відповіли, що водії самі не підвищують ціни, щоб не втратити пасажирів.

Я звернулась і ще з одним запитанням, як вони вираховують, на скільки потрібно підвищити ціни, адже виручки ніхто не знає, бо квитки не видаються і не ведеться облік, на що мені була дана відповідь, що це не державне підприємство, а приватне. Так виходить, що для них закони не писані. З ким погоджуються тарифи на перевезення?

Хотілось би отримати відповіді на ці запитання на сторінках газети від керівництва ТОВ «АТП Стріла», а також запрошую інших пасажирів висловити свою думку з цього приводу.

Висловлюємо щиру вдячність нашому депутату України Руслану Сольвару за безкоштовні автобуси для пільгових категорій населення, а ще надіємось на його допомогу у вирішенні цих питань.

Лідія РЯБЧУК,

с. Ясногородка.

Додати коментар