«Барвінок» на презентації книги Наталки Фіцич «Культ предків»

0

8 грудня у Національному музеї літератури відбулася презентація книги Наталки Фіцич «Культ предків». Книга розповідає про старовинні звичаї України, що дійшли до наших днів. Кожен розділ присвячений окремому звичаю протягом одного календарного року від Масниці до Стрітення (тобто від весни до кінця зими). Таким чином книга охоплює увесь обрядовий цикл звичаїв, акцентуючи увагу на найбільш давніх, що дійшли до наших днів: інші з них маловідомі, інші  знамениті на увесь світ.

Книга має сучасний дизайн та містить QR-коди. Такий підхід обраний задля того, аби зацікавить молодь. До того ж такі відео допомагають читачу-глядачу глибше зануритися у атмосферу старовинного звичаю. Також книга містить кулінарні рецепти давніх страв, без яких не обходяться звичаї, та різні додатки (легенди, та перекази, повір’я, прикмети, поради).

Книга написана за наслідками зйомок документального циклу «Культ предків». Прем’єра циклу відбулася на День незалежності 2017 на телеканалі Перший національний. Зйомки документального циклу проходили у співпраці із відомим етнографом Олексієм Долею. У кожному розділі Наталка Фіцич та Олексій Доля вирушають у експедицію на пошуки старовинного звичаю, зустрічаються з людьми, які його зберігають, дивляться, а іноді беруть участь. І знаходять унікальні звичаї, про які мало хто знає.

У цій книзі від фольклорного гурту «Барвінок» з села Фасова (керівник Олексій Заєць) задокументовано місцевий обряд «Купайла», яке відбувалося ще в 2016 році. Лише один обряд з Макарівської землі ввійшов до сторінок цієї книги та до зйомок документального циклу. Для колективу це є велика честь прославити нашу Макарівщину та поділитися нашими місцевими обрядами та традиціями.

Тому й недивно, що 8 грудня «Барвінок» було запрошено взяти участь у презентації цієї книги, яка відбулася у Національному музеї літератури. Колектив привітав авторку з виходом у світ цієї титанічної праці та подарував усім присутнім місцеві колядки та духовні піснеспіви. Після презентації пані Наталія пригощала обрядовим печивом «Панянка», яке до Різдва випікають у Котельві Полтавської області та розписують  кольоровими помадками і дарують хрещеним дітям. Та пом’янули духовним піснеспівом та молитвою чудового етнографа, науковця Олексія Долю, разом з яким творилася книга.

Колектив «Барвінок» бажає Наталії Фіцич натхнення у подальших працях, які популяризують українську культуру та звичаї нашого народу.

Олексій ЗАЄЦЬ,
керівник фольклорного гурту
«Барвінок», член Експертної ради
з питань нематеріальної
культурної спадщини при
Міністерстві культури України.

Додати коментар