Вода – життя, а чиста вода – основа здоров’я!

0

Скажи мені, скільки ти п’єш води, і я скажу, що в тебе болить, – так можна перефразувати відоме прислів’я. Відомо, що організм людини на 70 % складається з води, і тому він не може жити без рідини більше декількох днів. Хоч і вода не володіє живильною властивістю, значення її для людини важко переоцінити. Вона необхідна для функціонування кожної з систем організму і обов’язково повинна входити в наш щоденний раціон.

Для будь-якої дії, процесу в організмі необхідна вода. Вона виводить шлаки, розчиняє важливі для життєзабезпечення елементи, переносить гормони, кисень у крові і в лімфі. Якщо існує брак води в організмі, то вона починає циркулювати по другому колу, а організм, накопичуючи вторинну воду, затримує у м’язах, суглобах, кістках шкідливі речовини. Звідси, як наслідок, головний біль, інфекції, зниження уваги і т.п.

Якщо ми не відчуваємо спраги, то це ще не означає, що води в нашому організмі аж достатньо. Зазвичай людина випиває за день кілька чашок чаю або кави. А в ідеалі в організм має надійти в день як мінімум два літри води, а це вісім склянок!

Важлива не тільки щоденна кількість води, але і її якість. Потрібно вибрати фільтр для води, а всю воду з водопроводу, яка буде застосована для приготування їжі й пиття, піддавати обов’язковій фільтрації. Недоочищена вода призводить до виникнення безлічі хвороб. Наприклад, каміння в нирках, гастритів і виразок, онкології. Тому перед вживанням воду необхідно очищати. Для цього існують різні види фільтрів, а також є методики, як це можна робити вдома у побутових умовах.

lyudm

Редакцію «Макарівських вістей» дуже хвилює питання якості води в Макарові та районі. Саме тому ми вирішили звернутися з цією проблемою до депутата Макарівської селищної ради Людмили Володимирівни Зарицької та
її чоловіка Станіслава Васильовича Каплуненка – екс-керівника Київводоканалу, який уже 10 років займається питанням якості води.

Для початку розкажіть, яка ситуація з якістю води склалася в Макарові.

– Значною проблемою в селищі є забезпечення населення якісною питною водою в достатній кількості. Постачання питної води в Макарові здійснюється від централізованої та індивідуальних систем водопостачання. Протяжність водопровідних мереж становить 47 км.

На території селища знаходяться 10 артезіанських свердловин, з них діючих – 9, та 8 водонапірних башт. Потребують заміни водопровідні мережі, обладнання насосних станцій тощо. Необхідно провести реконструкцію мереж водопостачання.

У незадовільному стані перебувають каналізаційні та водоочисні споруди. Довготривала експлуатація без капітальних ремонтів призвела до зниження якості питної води, аварійних витоків нечистот і заболоченості території, підтоплення підвальних приміщень житлового фонду.

Очисні споруди знаходяться в аварійному стані. Відсутність резервуарів води спричиняє проблеми водопостачання в літній період, коли збільшується потреба у воді.

Проблеми водопостачання також пов’язані з проблемами в каналізаційному господарстві. Існуючі каналізаційні очисні споруди потребують реконструкції. Водопровідна вода перевищує майже в 10 разів показник по вмісту заліза. Тільки 5 багатоквартирних будинків обладнані додатковою системою для зниження рівня заліза. Також потребує налагодження контроль за діяльністю суб’єктів господарювання, які здійснюють вивезення рідких і твердих побутових відходів.

Чи проводилися аналізи води в Макарові та районі? Якщо так, то за якими критеріями?

– Так, звичайно. Аналізи зроблені атестованою лабораторією Міжнародної групи компаній «Ecosoft». Вода перевірялася на відповідність Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) за такими показниками: нітрати; залізо; запах; колір; мутність; жорсткість; осад.

Тільки чотири зразки відповідають вимогам, встановленим ДСанПіН:

– Макарів, вул. Садова, 1а. (водопровідна вода);

– Фасівочка, вул. Зарічна, 8 (свердловина);

– Макарів, вул. Димитрія Ростовського (Фрунзе), 64 (водопровідна вода);

– с. Северинівка, вул. Ярослава Мудрого (Леніна) (колодязь).

Жахлива ситуація склалася в Макарові з водопровідною водою у таких місцях:

– Макарів, вул. Димитрія Ростовського (Фрунзе), 87 – у 12 разів перевищення показника вмісту заліза;

– Макарів, вул. Проектна – у 9 разів перевищення показника вмісту заліза.

– У багатьох людей наразі є криниці. Тож у який період найкраще вживати воду з них?

– Можна використовувати воду в усі пори року, окрім весни. По-перше, солі, якими посипають дороги взимку для комфортної їзди, відразу ж потрапляють до води, яка знаходиться в криниці. По-друге, саме весною відбуваються масові танення снігів, а тому грунтові води з усіма шкідливими речовинами потрапляють до води.
Хочу сказати, що тільки воду з колодязів не можна очистити ніякими фільтрами, але звичайно ж люди купують їх, однак користі їм це не приносить. Макарівчани мають фільтри, які вимивають не тільки шкідливі солі з води, а й корисні. А це дуже погано, тому що це вже «суха» вода, яка не приносить користі взагалі.

На даний момент жителям Макарова здається, що тільки свердловина підходить для вживання води. Чи це дійсно так?

– Безперечно, адже колодязі ми забруднюємо нітратами й хімікатами, які використовуємо у господарстві. Але слід пам’ятати, що навіть перед тим, як пробити свердловину, потрібно зробити ретельний аналіз води.

Щоб уживати чисту воду, населення купує фільтри. Розкажіть про їх різновид.

– Є фільтри-кувшини. Це найпростіші очисники води, які має майже кожна родина. Але проблема в тому, що близько 90% людей не читають інструкцію перед використанням і експлуатуванням. Не забуваймо, що фільтр повинен постійно бути у воді, а також він має свій термін придатності.

Далі йдуть проточні фільтри. Необхідно розуміти, що кожен з них має своє завдання. Наприклад, не можна використовувати один і той самий фільтр і для Києва, і для Київської області, тому що в першому випадку він має боротися із великим вмістом хлору у воді, а в другому – з великою кількістю заліза.

Нітрити й нітрати: у чому їх відмінність, і як вони впливають на організм людини?

– Вплив нітратів на організм людини полягає у тому, що, надходячи до травного каналу з водою, вони під впливом кишкової мікрофлори відновлюються в нітрити. Останні потрапляють у кров і блокують гемоглобін шляхом утворення метгемоглобіну, що не здатний вступати у зворотну реакцію з киснем і переносити його.

Отже, чим більше гемоглобіну перетворилося на метгемоглобін, то менша киснева ємкість крові. Якщо нітрати надходять в організм дорослих у надмірних, але не дуже високих дозах, концентрація метгемоглобіну збільшується незначно. Це майже не позначається на стані здоров’я, проте у хворих на анемію або серцево-судинні захворювання можуть посилитися прояви гіпоксії.

Однак у немовлят та дітей, особливо першого року життя, спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, чим менша дитина, то тяжче перебігає хвороба.

У разі накопичення метгемоглобіну знижується насичення артеріальної крові киснем, виникає кисневе голодування. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50 % від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи.

Підвищений вміст нітратів у воді сприяє підвищенню ризику щодо онкологічної захворюваності населення.

– До яких хвороб призводить неочищена вода?

– Погіршення здоров’я у зв’язку із вживанням питної води може бути інфекційної і неінфекційної природи. Перенесення з водою збудників інфекційних захворювань може призвести до масових і тяжких наслідків для здоров’я населення.

У першу чергу слід рахуватися з небезпекою передачі через воду збудників кишкових інфекцій: холери, черевного тифу, паратифів, дизентерії, а також різного роду гельмінтів (глистів).

Серйозну небезпеку для здоров’я населення являє хімічний склад води. У природі вода ніколи не зустрічається у вигляді хімічно чистої сполуки. Володіючи властивостями універсального розчинника, вона постійно несе велику кількість різних елементів і сполук. Зниження опорності організму до різних захворювань у результаті загальнотоксичної дії питної води призводить до зростання загальної захворюваності, серцево-судинних, кишкових неінфекційних, ендокринних та інших захворювань.

Є відомості про те, що висока мінералізація (сольовий склад) питної води є фактором, що робить певний вплив на збільшення захворюваності мешканців хворобами нервової системи та органів чуття, а також частоти психічних розладів.

Підвищений вміст хлоридів у воді може сприяти розвитку хвороб системи кровообігу, новоутворень сечостатевих органів; хлоридів і сульфатів – виникнення новоутворень стравоходу, шлунка та інших органів травлення.

– Чи приділяє влада достатньо уваги цій проблемі, чи проводить роботу, аби вирішити це питання?

– Приділяє, але хотілося б більшого. Було засідання «круглого столу» по проблемах води, тому зараз робота влади навколо цього завдання покращується завдяки небайдужим депутатам.

Нарешті почали виділятися кошти для проектування нових очисних споруд для Макарова й району. Також дуже б хотілося, щоб колодязі, з яких у жодному разі не можна вживати воду, були оснащені спеціальними табличками, які б попереджали людей про небезпеку.

Чи можливо поліпшити якість води власноруч?

– Так, безсумнівно! По-перше, бажано взагалі не вживати воду з криниць. По-друге, водопровідну воду завжди очищати. По-третє, пам’ятати, що потрібно купувати фільтри для очищення води з підвищеним вмістом заліза. По-четверте, необхідно менше використовувати прального порошку під час прання, потрібно балансувати цей процес. Саме так ми зможемо й чистоту води покращити, і кошти зекономити. Адже всі шкідливі речовини, що потрапили до каналізації, все одно повернуться назад до нас.

Stan

Додаткова інформація: якщо хтось зацікавився цією темою й хоче детальніше дізнатися про неї або ж бажає зробити аналіз води, а згодом обрати правильний фільтр для своєї родини, просимо надіслати листа до редакції «Макарівських вістей». Ми допоможемо вам зв’язатися із пані Людмилою Зарицькою та паном Станіславом Каплуненком, які зможуть на професійному рівні вирішити будь-яке ваше питання щодо якості води.

Даріна ГЛУЩЕНКО.

Додати коментар