Людмила КОЛОС: “Напередодні свята і не тільки бажаю українцям і нашій країні миру”

0

У багатьох мешканців нашого краю Макарівський районний Будинок культури нерозривно пов’язаний з постаттю Людмили Колос. Проте останнім часом саме в її бік направлена критика щодо організації свят у Макарові.

Ми вирішили напередодні Дня незалежності поспілкуватися з Людмилою Василівною та з’ясувати чи так легко запросити на свято зірку державного масштабу. Крім того,торкнемося й інших питаннь у сфері культури Макарівщини.

Людмило Василівно, скільки років Ви працюєте у сфері культури?
– У 1998 році розпочала працювати художнім керівником Бишівського сільського Будинку культури.

А чи пам’ятаєте Ви події серпня 1991 р.? Яким для Вас було проголошення незалежності України?
– Дуже добре пам’ятаю. Було таке внутрішнє піднесення. Ми тоді активно обговорювали з молоддю Бишева події. А коли один із активістів Народного руху підняв прапор України над водонапірною баштою, то активно підтримували правильність його дій. Також дуже добре зберігся у пам’яті день проведення референдуму щодо проголошення незалежності України. Ми з такою надією йшли на нього.

Ви в культурі Макарівщини уже майже 20 років, який період був найважчим, а який найлегшим?
– Не можу сказати, що в культурі взагалі працювати легко. Хто віддається улюбленій справі сповна – тому завжди нелегко. Та, дякувати Богу, з владою ми завжди знаходили спільну мову, а подяка людей за проведені заходи – це і є найвища оцінка роботи.

kol1

Згодні з вами, що культура – не легка сфера, а що Вас спонукало обрати саме цей фах?
– Ще з дитинства любила співати, танцювати, складала вірші, музику. Закінчила музичну школу по класу «Баян». Була активною учасницею художньої самодіяльності у Бишеві ще з шкільних років. і, мабуть, така моя доля, визначена Господом.

А скільки років Ви уже очолюєте Макарівський районний Будинок культури?
– Макарівський РБК очолюю з 2004 року.

За останній період до Макарівського РБК все частіше і частіше приїжджають з виступами відомі артисти, театри. Чи могли б Ви відкрити таємницю, як проходить процес організації проведення виступу. Адже дуже багато хто в соціальних мережах вважає, що для цього лише потрібно набрати номер і сказати «Ми Вас чекаємо завтра!».
– Директори деяких артистів самі пропонують свої послуги. Деяким ми пропонуємо відвідати нас з концертом. Зараз нічого складного в організації виступів будь-якого артиста немає. Головне – його бажання виступати на нашій сцені і бажання глядача відвідати концерт. Оформлення паперів, реклама, реалізація квитків, забезпечення технічних та побутових умов, – хіба ж це великий об’єм роботи? Принаймні, як це вважають користувачі соцмереж.

Розкажіть трішки про колектив РБК та гуртки, які при ньому діють. Наших читачів цікавить куди вони можуть привести своїх дітей віком 3–4 років.
– Колектив районного Будинку культури – це колектив творчих однодумців, які від директора до техпрацівника беруть участь у підготовці заходів, дбаючи про їх високий рівень. Художню раду складають творчі працівники: художній керівник РБК Лариса Міщенко, директор історико-краєзнавчого музею Віталій Гедз, керівники народних колективів Оксана Смоленська, Галина Гончаренко, Віктор Степурко та Олександр Сніжко, художник РБК Олег Логінов, методист Наталія Гербут, культорганізатор Ірина Лінкевич та звукорежисер Олександр Заєць.

Технічне забезпечення оргазіновують завгосп Олег Губерначук, електрик-освітлювач Євгеній Нестеров, костюмер Валентина Криндач, майстер з пошиву сценічного вбрання Валентина Титаренко, водій Олег Мороз. Про чистоту закладу дбають Алла Чубарова-Молчанова, Валентина Шимнюк та Світлана Марченко. А у вечірній та нічний час Будинок культури у надійних руках вахтерів-охоронців Віктора Овчаренка, Тетяни Камінник та Надії Колос.

В основному творчі працівники працюють з жителями району, які бажають розкрити свої таланти, починаючи з шкільного віку. Але за бажанням батьків можемо займатися і з 5-6-річними дітлахами. Таку вікову категорію гостинно чекаємо у хореографічному колективі «Ясочка» та вокальному ансамблі «Акварель». Дорослі ж займаються у народних аматорських колективах «Чербеці», «Козацькі джерела», «Свят-коло» та «Зоряниця». До речі, останній у цьому році отримав почесне звання.

Як працівник культури з досвідом чи могли б Ви сказати, який міністр культури на Вашу думку був найпрофесіональнішим?
– Я вважаю, що професіональним керівником у будь-якій галузі є людина, яка починала діяльність з нижчих ланок, яка знає роботу і проблеми звичайного рядового працівника. Тільки так можна зрозуміти всю глибину і значимість своєї посади. Сказати про високу професійність будь-кого із міністрів за час моєї роботи в культурі не можу.

– Багатьом читачам відомо, що районна газета з районний Будинком культури найтісніше зв’язані через музей. Відкрийте завісу, чи планується святкування півсторічного ювілею музею у цьому році.
– Так. Наш директор музею підпрацьовує і у «районці». Багато планів було щодо святкування 50-річчя районного історико-краєзнавчого музею, яке у цьому році співпало з ще однією значимою датою для нашого району – 95-річчям від дня народження Петра Сиченка, відомого письменника, нашого земляка. Але з ряду обставин, які від нас не залежать, зараз переглядаємо план заходів та дату проведення.

Розкажіть, які ще заходи, концерти чи конкурси заплановано провести до кінця року в РБК?
– У нашому закладі є лише декілька тижнів у рік, коли не проходять заходи. Це літні місяці. А протягом всього року дуже багато різноманітних концертів, конкурсів, фестивалів, виставок. До кінця року плануємо майже кожного місяця концерт зірок української естради. У вересні – звітний концерт вокального колективу «Зоряниця». Також традиційним стало проведення у жовтні кожного року районного фестивалю козацької творчості «Встань, козацька славо!» та виставки вишиваних картин та ікон майстринь району.

У грудні з дитячими колективами традиційно проводимо театралізоване дійство до дня Святого Миколая та готуємо новорічну казку для дітлахів.

Також у планах проведення спільно з відділом освіти Макарівської РДА за підтримки Макарівської РДА та районної ради вокального конкурсу «Пісенний передзвін», який плануємо проводити у ІІІ етапи.

Працівник культури нині, для Вас це, професія, хобі чи щось інше?
– Для мене особисто, – це поклик душі. Деякі з моїх друзів сваряться зі мною, що в інших галузях можу отримувати вищу платню. Та я поки що не уявляю своє життя без «Акварелі» і «Зоряниці», без репетицій, фестивалів, концертів, без спілкування з людьми мистецтва, без чудового колективу районного Будинку культури.

kol2
Ваші побажання нашим читачам напередодні Дня незалежності України.
– Напередодні свята і не тільки бажаю українцям і нашій країні миру. Я вважаю, це зараз найголовніше, що потрібно. А ще – хороших керманичів: молодих, амбітних, розумних і справжніх патріотів.

Дякую за спілкування.
– Дякую Вам.

Бесіду вела Оксана РУДНИЦЬКА.

Додати коментар