Для чого нам відпустки?

0

Літо в розпалі, реклама звідусіль закликає українців до придбання «гарячих» турів та путівок на відпочинок до різноманітних місцевостей. Але більшість жителів України може дозволити собі хіба що «дачний» відпочинок.

Середня тривалість відпочинку пересічного українця – два тижні. Це, насамперед, пов’язано з тим, що більшість людей просто не можуть дозволити собі витратити на відпочинок більше ні коштів, ні часу. Тільки кожен десятий може піти у гарантовану законом відпустку на три тижні, а то й на місяць.
Люди обмежують відпускний бюджет, як тільки можуть. Чому? Бо не очікують підвищення зарплати у другій половині року, а на початку року взагалі чекали звільнення. Тому не воліють витрачати гроші на невідомо що – на відпочинок, наприклад, а воліють відкласти на гірші часи.
Звичайно, є частка українців, які можуть дозволити собі відпочинок за кордоном. За підрахунками, наведемо середні ціни на відпочинок для однієї людини на 6 ночей (з харчуванням, проживанням і перельотом) в найулюбленіших країнах для відпочинку українців:
Туреччина – 7500 – 8000 гривень;
Болгарія – 4900 – 5500 гривень;
Єгипет – 8000 – 8600 гривень;
Кіпр – 8500 – 9000 гривень;
Чорногорія – 7000 – 7500 гривень;
Греція – 5600 – 6000 гривень;
Іспанія – від 10 000 гривень.
Ми запитали в макарівчан, чи можуть вони дозволити собі у відпустки поїхати на відпочинок?
Світлана, 38 років, приватний підприємець:
– Наразі не можу дозволити собі поїхати на відпочинок кудись, адже необхідно вкладати гроші в ремонт будинку, освіту дітей тощо. А якщо й з’являються якісь «зайві» гроші, що буває дуже рідко, то відкладаємо на майбутнє, на щось справді дуже важливе. Я займаюсь торгівлею як підприємець, і мій заробіток є нестабільним, напряму залежить від економічної ситуації в країні у цілому.
Ольга, 45 років, вчителька:
– Ні, я не можу поїхати кудись на відпочинок, адже, чесно кажучи, зарплата вчителя не дозволяє цього. Вистачає лише на найнеобхідніше, а якби не було свого власного городу – то взагалі навіть і не знаю, як жили б. Відпочиваємо ми з родиною інколи, вибираючись на природу в нашій місцевості.
Тетяна, 52 роки, домогосподарка:
– На морі я востаннє була ще при СРСР, а зараз не ті часи, аби кудись їхати. Та й куди я поїду, якщо треба за господарством слідкувати та доглядати, немає на кого полишити… Удвох з чоловіком даємо всьому лад, а ніякі моря нам і не треба.
Юрій, 35 років, лікар:
– Ми з родиною цього літа поїдемо на відпочинок на тиждень до Одеси. Хотілось би, звичайно, за кордон, але на це поки що немає коштів. Їхати будемо потягом Київ-Одеса, квитки купували ще на початку літа, так дешевше виходить. Загалом, аби кудись поїхати, то треба вміти розраховувати свої кошти, бюджет, і навіть при невисокій зарплаті можна примудритися гарно відпочити. Головне – усе робити з розумом.
Катерина, 29 років, приватний підприємець:
– Так, їдемо з чоловіком на 5 днів на відпочинок до Туреччини в серпні. Я думаю, що постійно працювати і відмовляти собі у відпочинку – це знущання над собою. Всіх грошей не заробиш, а постійно працюючи, можна «заробити» собі хвороби та зіпсовані нерви. Врешті-решт, ми живі люди, повинні жити, а не виживати.

Альона ЄРМОЛЕНКО.

Додати коментар