У с. Липівка провели перепоховання бійців Червоної армії

0

22 червня в селі Липівка відбулося перепоховання бійців, які полягли на Макарівщині влітку 1941 р.

У квітні 2017 р. представниками пошукового загону ІКК «Пошук 171» поблизу с. Наливайківка були знайдені залишки бійців 171-ї та 81-ї стрілецьких дивізій. Захід, організований за ініціативи АМПО «Обеліск», ГО «Вертикаль», Макарівського районного Будинку культури, ТОВ «НВП «Аеротехніка – МЛТ» та редакції районного газети «Макарівські вісті» було проведено в день початку німецько-радянської війни.

Реконструктори, пошуківці, військовослужбовці, несучи в руках залишки бійців, пройшли ходою від церкви до братської могили.

Тут, поблизу школи і відбувався мітинг-реквієм. Провести на вічний спокій героїв прийшли керівники району, ветерани Другої світової війни, воїни-інтернаціоналісти, місцеві мешканці та гості села.

Відкрила захід Лариса Міщенко – художній керівник Макарівського районного Будинку культури. Представник АМПО «Обеліск» Ігор Слюсар, директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею Віталій Гедз та керівник історико-краєзнавчого клубу «Пошук» Роман Целованський у своїх виступах розповіли про події, що передували процесу перепоховання.

Також до слова був запрошений Сергій Прокопенко – онук Івана Курішка, одного зі встановлених бійців. Він розповів про історію родини та про те, що вже ніхто навіть і не сподівався колись отримати відомості про діда Івана.23lВетеран Другої світової війни Вацлав Янковський та в.о. Липівського сільського голови Юлія Лозко подякували пошуківцям за проведену роботу і побажали не зупинятися на досягнутому.

Народний аматорський фольклорний колектив районного Будинку культури «Чебреці» (керівник Галина Гончаренко) виконав пісню «Біля калини».

Потім хвилиною мовчання присутні згадали всіх полеглих у роки Другої світової війни.

Насамкінець, під салют реконструкторів залишки бійців були перенесені до братської могили, яку було засипано після проведення служби отцем Геннадієм24l.

Закінчувався захід покладанням квітів.

Після мітингу-реквієму Сергій Прокопенко та реконструктори з ГО «Вертикаль» відвідали музей-кімнату, створену Ігорем Дворніковим на території ТОВ «НВП «Аеротехніка – МЛТ», Макарівський районний історико-краєзнавчий музей та місце в с. Наливайківка, де були знайдені рештки Івана Курішка.

Додати коментар