Валентин ЛИХОЛІТ: «У 2016 році торгівля з окупованими територіями вийшла на рівень 2013 року, як до війни!»

0

“Макарівські вісті” вирішили поцікавитись думками щодо блокади ЛНР і ДНР безпосередньо в одного з організаторів цієї акції.

Лихоліт Валентин Станіславович, позивний – «Батя», засновник батальйону територіальної оборони «Айдар». Нагороджений орденом «За мужність» III ст. (29 вересня 2014 р.) – за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

– Валентине Станіславовичу, наразі гостра тема, яка обговорюється та звучить в усіх ЗМІ, – це блокада ЛНР і ДНР. Розкажіть про неї детальніше.

– Ми, ветерани АТО, заявили, що даємо терористам (російсько-терористичним військам) сім діб, щоб звільнити наших полонених хлопців. Якщо ж вони не звільнять заручників, не почнуть обміну полоненими, – то ми розпочнемо економічну блокаду. Про це вони були попередженні.

У Луганській області, в Сєвєродонецьку, ми провели прес-конференцію і проінформували, що з цього дня розпочинаємо блокаду. Ми свідомо на це пішли. Після чого перекрили першу залізничну лінію в напрямку Луганська. Ми перекрили ті рейки, які йшли до тих, з ким ми воюємо.

У середині України нічого не перекривали і нічого не маємо права перекривати. Після чого ми поїхали в Маріуполь, де також дали прес-конференцію, щодо початку і в Маріуполі блокади залізничних сполучень в бік окупованих територій. Блокада буде як в Донецькій, так і Луганській областях.

На сьогодні, блокадою перекрито три залізничних шляхи, а також дві автомобільні дороги. І за кілька днів блокади – прорвався «гнійник». Виявилося, що пан Р. Ахметов повністю «зациклив» на собі весь енергетичний комплекс України.

Знаєте, як вигідно: з однієї кишені гроші дістаєш, а в іншу кладеш? Так само робить і Рінат Ахметов. У нього на окупованій території є шахти твердого вугілля, яким він забезпечує свої ТЕЦ на українській стороні. Але розумієте, коли він купував ці ТЕЦи, вони працювали на вугіллі, яке є в шахтах Західної і Центральної України!

Тепер він переобладнав ТЕЦи на вугілля зі своїх шахт, зокрема на антрацит. Також він «замкнув» на собі й металургію. Виявилось, що це головний сепаратист України, який є загрозою для всієї держави Україна. Чомусь це виявилось аж на третій рік! А до цього ніхто і нічого не бачив?!

– У ЗМІ зустрічалась інформація, що ТЕЦи працюють також на альтернативному виді палива – мазуті. Та чи не лежить блокування ДНР і ДНР в політичній та економічній площині інтересів інших олігархів, котрі можуть забезпечити ТЕЦи мазутом?

– Дивіться, нам видумали формулу «Роттердам +». Влада готувалась, і почала шукати якісь альтернативні джерела по забезпеченню вугіллям. І знайшли його. Де? У Панамі. Ми, громадяни, за це вугілля вже розраховуємось і це вже побачили в платіжках. Кажуть, що ми одних олігархів оберігаємо, а проти інших виступаємо. Ми не ставили за мету виступати проти олігархів. У нас була мета – звільнити наших військовослужбовців або розпочати обмін полоненими.

Пан Р. Ахметов домовився, що його шахти і металургійні комбінати на території ЛНР і ДНР працюють і нічого не закривається. Його люди розповідають, що податки сплачуються до бюджету України, що сепаратистам нічого не дістається. То я кажу їм: якщо це так, то візьміть і підніміть на цих підприємствах державні прапори України!

Скажіть, а Ви б на місці Захарченка дивились, що у вас під боком працює повноцінно шахта і нічого з неї б не мали? Не повірю ніколи!

Стосовно ціни на вугілля є інформація, що там з тонни вугілля 5% йде до бюджету ОРДЛО. Пан Р. Ахметов має всі важелі для того, щоб домовитись з Плотницьким та Захарченком стосовно процесу обміну полоненими.

Наші хлопці там сидять і думають, що їх ніхто вже з полону не звільнить, що в Україні про них вже забули.

Про війну олігархів. Ми не підтримуємо ні Ахметова, ні Коломойського. Вийшла така ситуація, ми роздумували як реально допомогти нашим військовим, котрі в полоні і розпочали з цих кроків. Зрозумійте, для того, щоб виграти війну, потрібно розпочати з влади і щоб вона ухвалювала відповідні рішення: сепаратисти, ви не визнаєте державності України? Відключаємо електроенергію. Хай вам Росія тягне світло!

Нам люди на окупованих територіях казали – ми почекаємо, ми будемо без світла, без води, але давайте щось вже робіть!

– На Вашу думку, які можливі наслідки блокади?

– ДНР/ЛНР – терористичні організації, давайте це визнавати. Де заборона на торгівлю з окупованими територіями? У нас і досі не визначений статус окупованих територій. Скажіть, хто може вплинути на те, щоб у Верховній Раді розпочали ухвалювати відповідні закони? Вдумайтесь, представники СБУ, самі головні у зоні проведення АТО, повинні дивитись на законність проведення антитерористичної операції. А чим вони займаються? Видають 97 тис. дозволів на оптову торгівлю на окупованих територіях. З останніх дозволів – дипломатичний вантаж! Там вже побудували консульство? Чому дипломатичний? Тому, що він не перевіряється прикордонниками. У таких умовах воювати можна до безкінечності…

– До чого призведе блокада? Ваші прогнози? Як буде діяти влада?

– Тиждень тому прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що готовий сідати за стіл переговорів з представниками блокади ЛНР і ДНР, що Кабмін готовий до перемовин.

Ми розуміємо, що за 1 місяць неможливо переобладнати всі ТЕЦи на альтернативні види палива. Але дайте відповідь на питання, що зроблено за ці роки, відколи йде війна? Р. Ахметову переобладнати ці підприємства – дуже просто. Ціна питання за нашими підрахунками – 3 млрд. грн.

Ми розуміємо, що діями блокади прорвали цей «гнійник» і що дійсно є реальна проблема. Але потрібно дивитись по залишках на кожній, окремо взятій, ТЕЦ. На одній станції більше вугілля залишилось, на іншій – менше. Треба дивитись і рахувати.

Можна домовитись! Але і власники шахт, і ТЕЦів мають розпочати процес обміну полоненими. Нас це принижує, та ми готові міняти навіть 8 терористів на 1-го нашого військового (не 5 на 1-го, як нам пропонували!). Вже надходять пропозиції від терористів: «Давайте ми відпустимо 15 чоловік, ви розблокуйте і потім далі домовлятись будемо».

Але Україна має бути сильною країною. Ми ж не блокуємо, наприклад, легкові автомобілі, на яких люди приїхали та купили продукти. Проте, ви ж розумієте, що таке вантажний потяг – 60 вагонів по 60 тонн кожен вагон! Теж саме стосується і вантажних авто, що можуть возити майже 40 тонн.

– Валентине Станіславовичу, на Вашу думку, чи можливо повернути окуповану територію Донбасу? Це реально? Ваше бачення вирішення конфлікту та чого очікувати найближчим часом?

– Рішучими та жорсткими методами реально повернути. Чому нічого не вирішуються і йде постійне «загравання»? Тому, що це гроші і заробіток на війні. Вирішення конфлікту можливе при: повній тотальній блокаді продуктів харчування, відключенні електроенергії, відключенні води. У нас же йде війна!

Гроші від торгівлі надходять до бойовиків, а потім наші хлопці повертаються з війни «200-ми». Росії зараз теж не легко, в неї Абхазія, Чечня, Придністров’я, Крим та Донбас і це все – витрати.

Можливо будуть Україні нав’язувати торги – «ми вам Донбас, а ви про Крим забудьте»…

– Чи планує «Айдар» перетворюватись в політичну партію і брати участь у виборах?

– Не задумувався і не хотів брати участі в політиці. Але розумію, що потрібно замінити сьогоднішніх політиків новими хлопцями, патріотами. Для формування команди має бути відбір за кваліфікацією, відповідною вищою освітою. Це мають бути спеціалісти, котрі розуміються в питаннях економіки, фінансах, юриспруденції. Потрібно йти в політику, щоб змінити, тих, хто зараз там «засів».

Коли відбулася Революція Гідності, вдалось кільком молодим патріотам пройти до Верховної Ради. Але все інше – не змінилось. Розумію, якщо АТОвці не будуть брати участь в політичному житті України, – країна не зміниться.
Плануємо зробити Всеукраїнську конференцію АТОвців. Коли кажемо, що всі ми поза політикою, то це не вірно. Всі люди в політиці. А якщо ми хочемо змінити державу на краще, треба йти в політику боротися, доводити, показувати, що можна зробити, щоб люди почали вірити нам.

А якщо сидіти в своїх громадських організаціях і «крутитись в своєму тісті», – люди будуть бачити, що щось хлопці роблять на своєму рівні і все.

Але ж вони будуть робити це лише для себе, не для спільноти, вони відстоюватимуть свої інтереси. Якщо вони будуть показувати, що вони воювали, віддавали життя, проливали кров, втрачали своє здоров’я і що їм можна довірити і політику. Треба зробити так, щоб народ України повірив у те, що ці хлопці можуть зробити для держави найкраще.

Влада повинна показувати не тільки, що на нас відкрито 10 200 кримінальних справ і 1 440 АТОвців засуджено. Це люди, які воювали! Але давайте згадаємо і про «беркутівців» – хто з них зараз засуджений? Кілька чоловік, і все? Але ж це «нонсенс»! Скільки їх тут було? Скільки з них били дітей, студентів? Їх було тут десятки тисяч! Чому кожен п’ятий беркутівець не сидить? Чому ж тоді на кожного 10-го АТОвця відкрита кримінальна справа?

Я не захищаю мародерів, п’яниць, гвалтівників. Але я захищаю тих хлопців, які в 2014 р. виконували АТО, вони входили в квартири, знищували терористів, квартири залишались відкриті …, а після них приходили мародери й грабували! І це робили люди! Місто звільняв «Айдар», – значить він мародер. Ми воювали у 2014 р. на «жигулях» і «волгах» – такі в нас були «бойові машини»…

Розумієте, АТО придумали, а закон, за яким має діяти військовослужбовець в зоні проведення операції, – не придумали. Точніше, у Верховній Раді лежить законопроект Ігоря Лапіна про те, як має діяти боєць в зоні проведення АТО. Але цей закон ще не ухвалений. Коли цей закон почне діяти, то 70% засуджених військовослужбовців звільнять. Але влада в цьому не зацікавлена.

Ми навіть придумали такий собі «букет патріота»: організована злочинність, заволодіння транспортними засобами, обмеження волі. А комусь можуть ще й вбивство «приписати».

З «Айдара» зараз сидять 76 чоловік! Це – нонсенс! А судять за Кримінальним Кодексом. Судді кладуть на стіл гранату і патрон, а вона запитує: «В чому різниця»? Як так можна судити АТОвців? Купа запитань… Так, зараз вдалось під домашній арешт звільнити 15 чоловік або під особисте зобов’язання депутатів. Це вже хоч щось, добре що вже не в тюрмі!

Мені ставили питання: «А чого Ви не перекривали торгівлю два-три роки тому?», на що я їм відповідаю – зараз ті хлопці, котрі перекривають сполучення, – це хлопці з I-ї, II-ї та III-ї хвилі мобілізації. Це патріотично налаштовані військові, ветерани АТО, які зупинили ворога тоді. І зараз саме вони роблять блокаду. У 2016 р. торгівля з окупованими територіями вийшла на рівень 2013 року, як до війни! Уявляєте?!

– Чи є прихильники блокади серед Народних депутатів України, котрі можуть лобіювати та виносити відповідні законопроекти на розгляд Верховної Ради?

– Про Закон щодо АТОвців мав розмову з Парубієм, котрий сказав, що зараз це не на часі. Третій рік війна, хлопці в полоні!
Нас підтримує «Самопоміч», «Батьківщина», Радикальна партія, частина позафракційних. Але ми не набираємо достатньої кількості голосів у Верховній Раді.

Якщо ми зараз покажемо, що дійсно нас народ України підтримує, підтримує блокаду, то хай влада замислиться! Ми показали владі, що вони роблять не те, що мають робити. Їм це не вигідно і тому вони зараз підняли такий галас проти блокади.
А знаєте, за що дійсно прикро? Георгій Тука, який був волонтером, підняв галас, що це не правильно!

– Чи веде зараз «Айдар» діяльність в областях України?

– Тяжко зараз з АТОвцями тому, що кожен сам собі «гетьман»: приходить і робить собі з п’яти чоловік організацію АТОвців. Це, так звані, «кишенькові» організації. Таких організацій в Україні близько 600! Як «афганець», скажу, що «афганських» організацій в Україні зараз діє три. Це – УСВА (Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), ВАсВА (Всеукраїнська Асоціація ветеранів Афганістану) та «Ніхто, крім нас».

Потрібно об’єднуватись в одну структуру – республіканську, а вже потім – області, райони та села. Тоді буде простіше та ефективніше відстоювати інтереси АТОвців, буде розроблений єдиний план дій. Адже потрібно працювати по питаннях: виділення земельних ділянок, оздоровлення, пільги, житло… Окреме питання – інваліди. АТОвцям треба брати приклад з «афганців».

 Бесіду вів Максим КРАВЧЕНЯ.

Від редакції: Наша розмова не завершується, а її продовження залежить від розвитку подій по блокуванню ЛНР/ДНР.

Додати коментар