У пам’ять про наших земляків – остарбайтерів

0

23 січня в обрядовому залі районного Будинку культури за сприяння Макарівського районного історико-краєзнавчого музею до Дня пам’яті з приводу 75-х роковин початку примусового вивезення населення України в Німеччину була відкрита виставка «Остарбайтери Макарівщини».

Протягом двох днів усі бажаючі, могли побачити копії документів з Державного архіву Київської області, що розповідають про вивезення людей на примусові роботи до Третього райху з теренів Макарівщини. Відомо, що за період з січня 1942 р. до листопада 1943 р. з Макарівського району було вивезено 3208 осіб.

На виставці представлені німецькі оголошення про «рай» в Німеччині, які друкувалися у макарівських друкарнях, списки примусових робітників, що складалися гітлерівцями у 1942 – 1943 рр. та радянськими органами влади у 1944 – 1947 рр., листи остарбайтерів, які за останні шість років були повернуті рідним, документи про масову втечу людей під час транспортування до Києва, результат перепису населення по селу Королівка за 1942 р. та інші.

Новими для відвідувачів стали два документи, які розповідають про діяльність біржі праці у Макарові, адже до 2016 р. про її функціонування у містечку нічого не було відомо.

Завершує виставку список з 52 прізвищами наших земляків, які загинули на примусових роботах в Німеччині.

Першими відвідувачами виставки стали голова райдержадміністрації Тетяна Семенова, голова районної ради Олександр Гулак, перший заступник голови райдержадміністрації Ірина Багінська, заступник голови райдержадміністрації Іван Рознай та інші учасники урочистого мітингу до Дня Соборності України.

Подібні заходи дають змогу передати нинішньому поколінню, що Друга світова війна це не лише бойові дії та героїзм на полі бою, а це також важке життя на окупованій території. І поки пам’ять про цих людей жива, вони будуть поряд – у наших думках та серцях.

Додати коментар