ПЕРШИЙ РІК ФУНКЦІОНУВАННЯ ГАЗЕТИ МАКАРІВСЬКОГО РАЙОНУ

0

10 січня 1932 р. в Макарові вийшов у світ перший номер районної газети «За соціялістичні темпи» (у 1933 р. після проведення реформи в правописі літера «я» у назві буде замінена на «а»). Видання, зазначалося як орган Макарівського Райпарткому КП(б)У, РВК, райпрофради та райколгоспспілки.

Часопис друкувався у «Макарів. РВК Райліт – 17». Газета виходила двічі на тиждень, але стабільного графіка не існувало. Наприклад, № 22 вийшов у суботу 19 березня, № 36 – у п’ятницю 29 квітня, а № 37 – у четвер 5 травня. І лише з червня графік став дещо стабільним.

У переважній більшості дні виходу газети – четвер та неділя. Однак, уже в листопаді знову відбувається збій у виході часопису. Газета № 98 вийшла у понеділок 7 листопада, № 99 – у п’ятницю 11 листопада, № 100 – у вівторок 15 листопада, № 101 – у суботу 19 листопада.

Починаючи з № 102 дні виходу – вівторок та п’ятниця. Проте, у грудні знову змінено дні виходу: тепер це неділя та середа. Останній випуск за 1932 р. під № 112 вийшов у середу 28 грудня.

Не був також стабільним і тираж газети. Якщо перші номери виходили накладом 2 250 примірників, то у травні тираж іноді доходив до 2 425 (5 травня), у червні до 1 820 (3 червня). Якщо взяти загалом показники за 1932 р., то в середньому тираж становив 2 100 – 2 200 примірників.

Засновником та організатором районної газети був педагог і журналіст Іван Бурденний. Його прізвище як редактора заначено на перших ста номерах часопису. Починаючи з випуску під № 101 (19 листопада) редактором значиться А. Березницький, який перебуватиме на цій посаді до початку німецько-радянської війни.

Адреса редакції на всіх випусках газети у 1932 р. зазначена дуже проста – «Макарів».

Роздрібної вартості на шпальтах часопису не зазначено. Лише вміщено оголошення про вартість передплати. Швидше за все, газета розповсюджувалася лише по передплаті. У першому півріччі 1932 р. ціни були наступними: «на рік – 3 крб., на півроку – 1 крб. 50 коп., на три місяці – 75 коп., на один місяць – 25 коп.». З червня 1932 р. вартість річної передплати була збільшена на 60 коп., піврічної на 30 коп., квар- тальної – 15 коп., а місячної – 5 коп.

Чомусь в ті роки передплата місцевого часопису серед мешканців Макарівщини не користувалася особливою популярністю, тож як результат – у червні в газеті було вміщено кілька оголошень такого змісту: «З 1 червня редакція газети «За соцтемпи» організовує перевірку роботи щодо передплати райгазети. Всім організаціям та установам району уважніше поставитися до переScreenshot_2дплати газ. «За соцтемпи».

Крім передплати, редакція газети отримувала кошти від розміщення оголошень. Вартість першого оголошення складала 1 крб., а кожен повтор – 40 коп.

У переважній більшості на сторінках газети «За соціялістичні темпи» друкувалися новини Макарівщини. І лише у день великих радянських свят (у День Паризької комуни, 1 Травня, День преси, 7 листопада) відводилася невеличка площа під повідомлення про урочистості.

Всім дуже добре відомо, що 1932 р. це рік великих хлібозаготовель, які призвели до Голодомору 1932–1933 рр. І саме тема виконання норм здачі хліба є головною серед матеріалів районної газети. З номера в номер друкувалися заголовки про необхідність якомога швидке виконання норму здачі хліба.

Однак, в одному з останніх випусків 1932 р. на першій шпальті було повідомлено, що «керівництво с. Макарова провалює хлібозаготівлю». Тож і була подана пропозиція зняти з посади голови сільради Макарова – Захарченко, та вигнати її з партії.

Також у невиконанні планів здачі хліба були звинувачені місцеві куркулі. Наприклад вул. Довга здала лише 25 відсотків від поставленої норми. Саме тема боротьби із заможними селянами є другою за популярністю на сторінках районного часопису в 1932 р.

Крім Макарова, отримували «на горіхи» на сторінках газети й інші села району. Так, у газеті від 4 грудня невідомий автор вимагав зняти Дубрівського з посади голови колгоспу «Вільна праця» (с. Калинівка). А вже 25 грудня, швидше за все, цей же автор повідомляв, що Дубрівського вже знято, але на цьому його справа не повинна припинитися і колишнього голову потрібно судити.

В останньому номері газети за 1932 р. у зриві хлібоздачі в с. Небелиця був звинувачений місцевий голова колгоспу Я. Гулак. Як результат він був знятий зі своєї посади.

Також у останньому номері газети були підбиті своєрідні підсумки. Зокярема невідомий автор повідомляє, що Наливайківка виконала лише 40 % норми, Фасова – 59 %, Небелиця – 62 %, Мотижин – 72 %, В. Карашин – 72 %, Макарів – 74 % та Копилів – 87 %.

Ось таким наповненим різноманітних подій був перший рік функціонування газети Макарівського району.

Віталій ГЕДЗ,
кандидат історичних наук

Додати коментар