25 РОКІВ І–у ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ РЕФЕРЕНДУМУ

0

1 грудня 2016 року виповнилося 25 років події, яка докорінно змінила історію України – І-й Всеукраїнський референдум.

Ця історична подія легалізувала Незалежність України, адже разом з Актом проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року також була прийнята Постанова Верховної ради УРСР «Про проголошення Незалежності України», де було вказано: «1 грудня 1991 року провести республіканський референдум на підтвердження Акта проголошення Незалежності».

Через сім днів після референдуму – 1 грудня 1991 року, Україна вийшла зі складу СРСР, а саме – 8 грудня 1991 року Президент України Леонід Кравчук спільно з Борисом Єльциним і Станіславом Шушкевичем скасували СРСР у Бєловезькій Пущі. З колишніх республік СРСР до 1 грудня 1991 року світ визнав незалежність лише Естонії, Латвії і Литви, де були проведені плебісцити про відновлення їх як незалежних держав. Тільки після того, як проголошення Незалежності підтримали на І-у Всеукраїнському референдумі 90,32% тих, хто мав право голосувати, а саме – 28 мільйонів 804 тисячі українців, Україну, як незалежну країну, почали визнавати у світі.

У світлі даних подій, Київська обласна рада народних депутатів ухвалювала також ряд важливих документів, які сьогодні зберігаються в Державному архіві Київської області. Ознайомившись з ними, ми бачимо як не просто давалось прийняття важливих доленосних рішень для України.

Народні обранці не були одностайними у своєму виборі щодо подальшої її долі. Так, одними з перших рішень Київської обласної ради були:

1. Про створення тимчасової комісії для перевірки діяльності посадових осіб, органів влади, управління, об’єднань і організацій у зв’язку з переворотом 19 – 21 серпня 1991 року.

2. Про підняття на будинку обласної Ради синьо-жовтого прапора. (Цю пропозицію на сесію виніс депутат А.П. Щекін). Дане рішення містило наступний текст: «…У зв’язку з проголошенням Верховною Радою України Акта про державний суверенітет України та підняттям над будинком Верховної Ради України історичного національного синьо-жовтого прапора, що символізує миролюбну Українську державу в образі чистого неба і хлібного лану, обласна Рада народних депутатів вирішила: до проведення Всенародного референдуму про державну символіку та прийняття Конституції України підняти на будинку обласної Ради народних депутатів, поряд з державним червоно-лазуровим, – національний синьо-жовтий прапор».

Рішення було підписане головою виконавчого комітету Київської обласної Ради – Василем Сіньком. Вказані рішення не були прийняті з першого разу. Лише завдяки переконливому виступу голови Славутицької міської Ради народних депутатів, депутата – В.П.Удовиченка це питання мало позитивний результат.

У своїй промові він сказав наступне: «Я хотів би звернутися до депутатів. Дорогі товариші! Ми сьогодні не можемо не з’ясувати питання про оголошення Акта Незалежності. Я хотів би, щоб ви правильно зрозуміли. Сьогодні Незалежність ще не підтверджена. За міжнародним правом вона набуває чинності, коли це прийме народ України, який висловить свою думку 1 грудня. Населенню області, яке дивиться на своїх депутатів, треба знати нашу позицію. Чому ж ми сьогодні відхилили таке питання? Давайте сьогодні, як народні обранці, самовизначимося, розглянемо, завтра повернемося, але це дуже важливе
питання, політичне питання, і ми повинні висловити свою думку. Якщо в основний порядок денний не включаємо, то давайте розглянемо це питання в «Різному», але свою думку щодо цього».

Його промову підтримали ряд депутатів і доручили йому підготувати проект рішення та звернення до громадян області щодо цього. Після розгляду основних питань сесії В.П.Удовиченком було зачитано «Звернення до жителів Київщини». Зміст цього звернення такий: «Київська обласна Рада народних депутатів підтримує рішення Верховної Ради республіки про проголошення Незалежності Української держави, як таке, що відповідає сподіванням і прагненням нашого народу. Ми за економічну, культурну та духовну співдружність суверенних держав, котрі виокремились із колишнього СРСР, як основу взаємовигідної співпраці в усіх сферах життя в ім’я миру, демократії і суспільного прогресу.

Депутати обласної Ради вважають своїм основним завданням нормалізацію економічної і політичної ситуації в області, прийняття рішень, спрямованих на зміцнення основ нашої державності. Звертаємося до депутатів Рад всіх рівнів Київської області, до трудових колективів, політичних партій і громадських організацій, до всіх виборців підтримати нас і на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року проголосувати за Незалежність України і створення самостійної Української
держави – України.

Переконані, що це буде на благо наших дітей і внуків, на благо прийдешніх поколінь. Київська обласна рада народних депутатів. 10 вересня 1991 року».

З другої спроби Звернення до жителів Київщини щодо проголошення Незалежності Української держави приймається депутатами Київської обласної Ради одноголосно. 1 грудня 1991 року відбувся І-й Всеукраїнський референдум, де було винесено лише одне питання – «Чи підтверджуєте ви Акт проголошення Незалежності України?».

Громадськість Київщини, як і вся Україна, взяла активну участь у Всеукраїнському референдумі. Як свідчить протокол Київської обласної комісії з Всеукраїнського референдуму про результати підрахунку голосів, у голосуванні в Київській області взяли участь 1 259 129 громадян. З них 1 202 773 (або 95,52%) громадян проголосувало за Незалежність України.

Ще одна знакова подія відбулась 1 грудня 1991 року – Україна обрала Першого Президента Незалежної держави. По Київському виборчому округу № 12, який складався з 1360 виборчих дільниць, свій голос за Леоніда Кравчука віддали 830901 громадянин, друге місце посів Вячеслав Чорновіл, який отримав 267293 голоси виборців.

Референдум 1 грудня 1991 року – історичний урок того, як мирним шляхом можна здобути перемогу без кровопролиття, шляхом компромісу конфлікту між владою і народом.

Галина БОЙКО,
заступник директора – головний
зберігач фондів Державного архіву
Київської області.

Додати коментар