Престольне свято в селі Лишня

0

27 жовтня, в день пам’яті преподобної Параскеви Сербської, на честь цієї святої, парафія села Лишня Бишівського благочиння Макарівського району відзначила храмовий празник. Святкову літургію звершив Керуючий Макарівським вікаріатством архієпископ Макарівський Іларій.

Під час зустрічі Високопреосвященнішого владику від імені всієї територіальної громади привітав сільський голова сіл Лишня та Осикове Андрій Шевчук. Архієрею співслужили благочинний Бишівського благочиння та настоятель храму, депутат Макарівської районної ради, член постійної комісії ради з питань охорони здоров’я, екології, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального захисту населення та благодійності архімандрит Філарет (Єгоров), клірики Макарівського вікаріатства, священнослужителі інших вікаріатств Київської єпархії.

За богослужінням молилися депутати рад району та інші представники органів місцевого самоврядування. Богослужбові піснеспіви виконував Молодіжний архієрейський хор Макарівського вікаріатства під керівництвом Ольги Амєліної. Цього дня пролунали й духовні народні канти у виконанні місцевих парафіяльних колективів: «Сік землі» села Лишня (керівник – Софія Керусенко), «Калиновий гай» села Осиково (керівник – Стефанія Колесник), «Перлина краю» села Мостище (керівник – Майя Коваленко) та представників хору храму Різдва Божої Матері села Чорногородка. Парафію відвідали численні гості – як парафіяни різних храмів Київщини, так і представники Міланської парафії на честь святителя Амвросія Медіоланського (Італія), яку очолює архімандрит Амвросій (Макар).

Побували в Лишні також і соціальні працівники з Німеччини: Георг – із християнської спільноти в Імзгаузені та Ернст фон дер Реке – із християнської спільноти святого Лаврентія біля міста Ветцлар (земля Гессен), які мають досвід роботи з дітьми та прагнуть примирення між народами.

До храму цього дня завітали й учні Лишнянської загальноосвітньої школи разом з вчителем християнської етики Тетяною Лозовенко. Спільно зі своїми вихователями молилися в храмі та підійшли до святого Причастя й вихованці дитячого садочка села Лишня.

Після читання Євангелія владика Іларій звернувся до вірян з архіпастирським словом, у якому, розповідаючи про життєвий шлях преподобної Параскеви Сербської, наголосив на необхідності постійно працювати над собою та, долаючи пристрасті, проводити життя у повноті Богоспілкування. Також Керуючий вікаріатством підніс молитву Господу Вседержителю за мир в Україні.

В кінці Божественної літургії було звершено чин славлення перед іконою преподобної Параскеви з піднесенням молитви до святої. Владика Іларій передав благословення та поздоровлення з престольним святом Предстоятеля Української Православної Церкви. Архімандрит Філарет подякував Високопреосвященнішому владиці за звершену Божественну літургію та передані привітання і благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

З рук архієрея всі присутні отримали святі ікони та особливі гостинці – шоколадні батончики з приєднаними до них записочками з Євангельськими та святоотецькими настановами. Цього дня привітала парафіян з храмовим празником Леся Бурдик – помічник Народного депутата України Руслана Сольвара. Вона подякувала всій духовній громаді за значну соціальну роботу, що постійно виконується на парафії.

Тетяна КРЕНЦ.

Додати коментар