День працівника соціальної сфери

0

Держава дала працівникам соціальної сфери дуже відповідальне доручення – щоденно дбати про утвердження в суспільстві соціальних цінностей, сприяти кожному громадянину в реалізації гарантованих йому Конституцією прав на гідні людини умови життя.

До кола повсякденних турбот соціальних працівників належить створення умов для здійснення права на працю і відпочинок, належну організацію та оплату праці, вільний вибір професії та підвищення кваліфікації. Соціальний працівник відповідальний за надійний соціальний захист старійшин нашого народу – ветеранів війни та праці, аби в їх старості було якомога менше проблем, аби малозабезпечені отримували субсидії та державну допомогу, щоб самотні та немічні були оточені щирим піклуванням в будинках-інтернатах.

Професійне свято – добра нагода ще раз оглянути зроблене, замислитись над проблемами, поміркувати над перспективами. Пріоритетним напрямом роботи Макарівського районного територіального Центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) є надомне обслуговування одиноких непрацездатних громадян (на обліку їх зараз 1677 осіб, серед них, безпосередньо, обслуговується територіальним центром 1063 громадяни похилого віку). 41 соціальний робітник надають їм систематичну допомогу в приготуванні їжі, у прибиранні житла, купівлі продуктів харчування, та інші соціально необхідні послуги.

За 9 місяців ц.р. соціальними робітниками надано допомогу в придбанні продуктів харчування, медикаментів, промислових та
будівельних товарів на загальну суму 88153 грн. На осінньо-зимовий період 2016-2017 рр. по субсидії завезено 530 с/м дров. Всього наразі надано різноманітної допомоги, в т.ч. автотранспортом, на суму 37 310 грн.

У відділенні соціальної допомоги вдома для потреб самотньо проживаючих громадян практикується надання платних послуг, з початку року сума яких склала 36 510 грн. Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги обслуговує малозабезпечених непрацездатних громадян або подружні пари, інвалідів, малозабезпечені сім’ї з дітьми, багатодітні сім’ї, дітей-сиріт та інші верстви населення, які звернулися по допомогу до територіального Центру. Пунктами по збору одягу та взуття, що був у вжитку в населення, зібрано та роздано потребуючим категоріям громадян 1257 речей. Крім того, у відділенні створено пункт по наданню послуг з прокату засобів реабілітації. З початку року ними мали змогу скористатися 66 громадян різних соціальних категорій.

Враховуючи зростаючі потреби населення та підопічних територіального Центру відділення розпочало надання додаткових послуг: перукарські – для чоловіків та жінок; швейні послуги – пошиття і ремонт виробів з тканини. З початку року 130 осіб скористалися перукарськими послугами, з них 45 осіб – платними, на суму 645 грн.; 98 осіб отримали 169 швейних послуг та 24 особам надано платні послуги на суму 535 грн.

При територіальному Центрі діє відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання одиноких непрацездатних громадян. Наразі воно тримає під своїм крилом 20 одиноких громадян похилого віку. У кожного з мешканців (а це, в основному, ветерани війни та праці) був свій шлях до інтернатів. Але, як правило, мотив спільний – самотня старість, котру в народі недарма ототожнюють із лихою зимою. Нерідко вона приходить в людське життя несподівано, мов крижана стихія, спираючись на ціпок, осідаючи в інвалідному візку. Та в нашому відділенні люди знайшли не тільки прихисток на старості літ, але й турботливе ставлення до них. Щоденно чотири рази на день підопічні отримують гаряче харчування, медичні послуги, залучаються до до культурно-масових заходів.

У відділенні працюють кімнати для занять, спальні кімнати, кімната для відпочинку. В квітні 2016 року територіальним Центром соціального обслуговування відкрито відділення денного перебування (далі – відділення соціально-побутової адаптації). Воно створене для надання соціальних послуг особам похилого віку, інвалідам, які досягли 18-річного віку та частково втратили здатність до самообслуговування, для учасників АТО.

Даним відділенням надаються:

– психологічні послуги – організація надання консультацій з питань психологічного здоров’я та поліпшення відносин з оточуючим соціальним середовищем;
– соціально – медичні послуги: послуги з масажу, лікування та профілактика фіточаями, вимірювання температури тіла, спостереження за пульсом, вимірювання апаратом вміст цукру в крові та ін.;
– соціально – побутові послуги: соціально – побутова адаптація осіб похилого віку, інвалідів, учасників АТО (з метою усунення обмежень життєдіяльності);
– інші соціальні послуги: забезпечення транспортом, організація клубів за інтересами (університети третього віку), консультування, представництво інтересів, надання інформації з питань соціального захисту населення.

Нині на обліку у відділенні денного перебування є 35 осіб. Це відділення також надає послуги в організації адресної натуральної та грошової допомоги, стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання особам, які знаходяться на обліку у відділенні соціальної допомоги вдома.

За час роботи відділення надало 3175 послуг 2335 особам, котрі обслуговуються територіальним центром. З них – 66 послуг 18 особам, які не є на обліку в територіальному Центрі. Платних послуг даним відділенням надано на суму 1391 грн. Також практикується надання соціальних послуг з виїздом у місця проживання їх отримувачів.

В територіальному Центрі трудяться люди, які чесною працею і наполегливістю намагаються забезпечити добробут громадян. Адресую слова вдячності таким соціальним робітникам як В.М.Соловянчук, О.Є.Сітовська, В.Б.Тимошенко, Л.І.Пінчук, Н.М. Поштаренко, Н.В. Ярмоленко, О.О.Біденко, Я.В. Данилюк, С.С. Заєць, О.А.Остренко, Т.М. Голотвіна, В.А. Мокійчук, І.М. Макарова, М.М. Кураченко, О.В.Латко, О.О. Шуневич, О. А. Чорна, А.Л. Харченко, М.Л. Пацан, З.О. Мамула, С.І. Ступак, Т.М.Єфременкова, В.М. Тіхончик, О.М. Костюшко – за їх працю, скромну і, можливо, непомітну, але завжди сповнену високого гуманізму, милосердя і душевного тепла.

Шановні друзі!
Прийміть найширіші вітання з нагоди професійного свята – Дня працівника соціальної сфери України. Ваша невтомна щоденна праця є вкрай важливою та необхідною. Адже вона безпосередньо пов’язана з турботою про матір і дитину, тимчасово непрацездатного і військовослужбовця, робітника і громадянина похилого віку, про їх заможніше життя, умови праці та відпочинку. Приємно зазначити, що завдяки спільним зусиллям у соціальній сфері відбуваються відчутні зміни на краще. Вона стає ближчою до людини, все повніше задовольняє її потреби. Впевнена, що ви й надалі з притаманними вам сумлінням і самовідданістю спрямовуватимете свої зусилля, чуйність, професійні знання і великий практичний досвід для досягнення нової якості життя наших громадян.

Сердечно бажаю успіхів і натхнення у вашій відповідальній та благородній справі. Міцного здоров’я, щастя, добра і злагоди вам і вашим родинам. Хай найвищою нагородою для вас завжди буде людська шана і подяка.

Ольга ДОЦЕНКО,
директор територіального Центру.

Додати коментар