Відзначили Міжнародний День музики

0

«О, музико! Чарівних звуків ти
ріка безмежна,
Гармонія тих фарб,
що з сонцем
грає джерело.
Душі людської казка
безсловесна
Чарує і манить,
як восени тепло…»

Немає такої людини на Землі, яка б не любила музику. І не важливо, якому її стилю ми віддаємо перевагу. Головне – що нас усіх об’єднують одні й ті ж сім нот. У перший день жовтня вже багато років відзначають Міжнародний День музики. Це свято було призначене рішенням ЮНЕСКО з ініціативи композитора Дмитра Шостаковича.

Слово «музика» – древньогрецького походження і означає в перекладі – мистецтво Муз. Древні греки вірили, що молоді люди, яких змалку привчати розуміти й любити музику, не заплямують себе ніякими неблагородними вчинками. Музика спонукає, надихає, заспокоює, виховує, вона дійсно є могутнім засобом дії на свідомість і психіку людини.

Можливо, дата для святкування була обрана невипадково, оскільки осінь є улюбленою порою року багатьох видатних художників, музикантів та письменників.

Осінь — красива і різноманітна, як сама музика. Це свято, звичайно ж, відзначають на концертах і музичних фестивалях. Його завжди святкують в усьому світі, оскільки для музики немає ні національних, ні релігійних перешкод.

Традиційно святкуємо це прекрасне свято і ми – учні Макарівської Дитячої школи мистецтв, їх батьки, наші викладачі та всі, хто приходить до нас за спілкуванням з прекрасним.

Отож нещодавно на сцені Макарівського районного Будинку культури пролунали чарівні звуки музики. Свої таланти демонстрували учні та викладачі нашоїшколи мистецтв. Звучали безсмертні твори класиків світової музики і сучасників у виконанні ансамблю гітаристів, скрипалів, баяністів. Лунали чарівні звуки бандури, фортепіано, зачарував присутніх у залі і спів дитячого хору.

А що виникло раніше – танок чи музика? Не знає ніхто, але добре відомо, що танцює людство з давніх-давен під супровід пісні й музики. Веселі, запальні танці подарували глядачам учасники хореографічного колективу «Данс-сіті».

Присутні на цьому святі та його учасники ще раз переконалися, що справді, музика навіює спогади та пробуджує почуття. І любов до життя починається саме з музики. Все що є на світі змінюється: приходить і віддаляється, а Музика – вічна…

Олександр ТРЕТЯК,
директор Макарівської
Дитячої школи мистецтв.

Додати коментар