Про територіальну оборону

0

В умовах збройної агресії Російської Федерації проти України, окупації частини її території, особливого значення для забезпечення обороноздатності держави набуває належне функціонування територіальної оборони. Її на всій території України організовує Генеральний штаб Збройних Сил України, на території областей – відповідні обласні державні адміністрації в межах своїх повноважень. Безпосереднє керівництво територіальною обороною держави здійснює начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України.

Події весни 2014 року показали неспроможність існуючої на той час системи територіальної оборони із захисту територій держави. Водночас масовий добровольчий рух, що втілився у формування батальйонів територіальної оборони, продемонстрував потужний потенціал для її розвитку з урахуванням нових військово-політичних обставин.

Так, наразі в Макарівському районному військовому комісаріаті створюються загони територіальної оборони селища та району. Дані військові формування повноцінно розгортатимуть свою діяльність лише у випадку повномасштабної відкритої агресії або іншої кризової ситуації.

Кожен такий загін у разі повномасштабної агресії противника (зокрема, на Макарівщині) має стати основою для збройного спротиву. Для загонів оборони керівними документами є Постанова Кабінету Міністрів України «Про структуру військового резерву людських ресурсів», Закон України «Про оборону України» та Указ Президента України «Про затвердження Положення про територіальну оборону України» (від 2 вересня 2013 року №471/2013).

Основними для загонів оборони, які створюються, є наступні завдання:

– охорона будівель військових комісаріатів, органів місцевого самоврядування і важливих об’єктів та комунікацій;
– виконання завдань комендантської служби в селищі та районі;
– розгортання і несення служби на блокпостах;
– боротьба з диверсійно-розвідувальними силами противника, антидержавними незаконно утвореними збройними формуваннями та мародерами;
– підтримання безпеки та правопорядку в районі;
– організація руху опору та
партизанських загонів – у разі захоплення противником території Макарівського району.

Особовий склад загонів оборони включається до складу Збройних Сил України та має правовий статус військовослужбовців. На них поширюються всі права, пільги, соціальні гарантії та фінансові виплати, встановлені чинним законодавством. Розміщення і харчування особового складу організовує військовий комісаріат за допомогою керівників місцевих органів державної влади та самоврядування.

Загони комплектуються добровольцями та резервістами, які мають право укладати контракти на проходження служби в територіальному резерві на відповідних посадах у загонах оборони, та військовозобов’язаними, приписаними до цих посад. Крім того, військовозобов’язані, які уклали контракт на службу в резерві, звільняються від призову на строкову військову службу та призову по мобілізації.

На випадок військової загрози кожен військовозобов’язаний має знати своє місце у відповідному підрозділі територіальної оборони та завдання, яке виконуватиме. Тому резервісти територіальної оборони щороку залучаються на навчальні збори своїх підрозділів.

Загальна тривалість підготовки резервістів до 30 діб на рік. Причому, за призваними на збори військовозобов’язаними на весь період зборів зберігаються місце роботи, займана посада та середня заробітна плата. Резервістам, які виконали програму підготовки та не вчиняли правопорушень, виплачується і одноразове грошове заохочення.

Макарівський районний військовий комісаріат запрошує представників військово-патріотичних громадських організацій тероборони міста та району з метою легалізації і отримання офіційного статусу, а також небайдужих жителів району (добровольців) долучитись до комплектування загонів територіальної оборони Макарівського району.

Федір Нежевенко,
майор, заступник військового комісара з територіальної оборони Макарівського районного військового комісаріату.

Додати коментар