Комарівська школа – ювілярка

0

Добре, що є вона:
Та, що дає майбутнє.
Школа така – одна!
В пам’яті незабутня!

Нещодавно, 7 жовтня в Комарівському навчально-виховному об’єднанні «ЗОШ І-ІІІ ступенів-дитячий садок» відбулася визначна
подія – святкування 100-річного ювілею заснування школи. 100 років – довгий проміжок часу. Важкими були перші роки її життя. Школа почала будуватися у 1914 році, адже в селі на той час не було жодного письменного корінного жителя. У 1916 році завершено будівництво двокласної школи, де працював лише один учитель – Петро Олексійович Артеменко.

До 1934 року в Комарівці працювала чотирирічна початкова школа. А в 1936 році добудували ще 5 класних кімнат. Школа отримала статус семирічки, першим директором якої була Марія Іванівна Орел. Вона понад 35 років віддала справі навчання та виховання підростаючого покоління, нагороджена орденом Червоного Прапора, а її ім’я записано в книгу «Історія Київської області».

Влітку 1936 року школа святкувала перший випуск. Пізніше директором став Петро Іванович Шульга. Всі – і дорослі, і діти – сіли за парти. Наші односельчани одержували семирічну освіту. В 1960 році було добудовано три класні приміщення. У цей час директором працював Тит Лаврінович Підлужний – ветеран війни, нагороджений державною відзнакою «Відмінник народної освіти», адже присвятив педагогічній праці понад 36 років життя.

За сприянням нашого земляка Івана Кіндратовича Лутака, який на той час займав високу державну посаду другого секретаря ЦК Компартії України, 1 вересня 1973 року було введено в експлуатацію нове двоповерхове приміщення восьмирічної школи. Велика заслуга в цьому належить і тодішньому директору – Володимиру Григоровичу Кучерявому.

Школа одержала різноманітні технічні засоби навчання: телевізори, кінопроектори, магнітофони та інше. Були створені групи продовженого дня, а навчання переведено на кабінетну систему. У 1980 році побудовано окреме приміщення шкільної їдальні й організовано гаряче харчування дітей при навчальному закладі. А в 1986 році була побудована нова шкільна майстерня. Ці будівництва здійснювалися господарським способом. Працювали всі: і батьки, і учні, і вчителі.

1 вересня 1987 року Комарівська восьмирічна школа реорганізована в середню, яка з того часу і донині дає повну середню освіту не тільки місцевим дітям, але й з сіл Борівка, Таборище, Спорне, Білки, Садки.

В 2001 році власними силами було добудовано спортивний зал, а 31 серпня 2004 року при школі відкрито дитячий садок. Навчальний заклад отримав статус навчальновиховного об’єднання «ЗОШ І-ІІІ ступенів-дитячий садок».

За довгих 100 років школа випустила в широкий життєвий світ десятки поколінь учнів, в її стінах працювало багато вчителів,
в різні періоди нею керували 5 директорів: М.І.Орел, П.І. Шульга, Т.Л. Підлужний, К.Т.Тодорович, В.Г. Кучерявий. Нині навчальний заклад (беззмінно, вже майже 30 років!) очолює людина із золотим серцем, великою душею, з чудовим почуттям гумору – Анатолій Григорович Сичевський.

У 2012 році за сприяння Макарівського держлісгоспу та Комарівського лісництва була створена шкільна організація «Учнівське лісництво», яка активно надає допомогу лісівникам та сприяє профорієнтації школярів. Багато років школа співпрацює з цим підприємством. Про це наголосили у вітальному слові головний лісничий Макарівського держлісгоспу Сергій Володимирович Кондрацький та лісничий Комарівського лісництва, депутат районної ради Максим Анатолійович Сичевський. Від них, з вдячністю, школярі отримали цінні подарунки. Справедливо сказано: школа – це центр духовності і допоки живе школа – живе й село. В цьому переконалися й шановані гості, котрі завітали на столітнє свято навчального закладу. Вірним помічником та наставником школи впродовж багатьох років є відділ освіти, фізичної культури та спорту Макарівської районної державної адміністрації, тож щирі вітання від колективу й особисто від себе висловив начальник – В.М.Тарнавський. Зі словами найкращих побажань учням і вчителям, обслуговуючому персоналу школи звернулася і сільський голова Л.М.Сич.

Багато років наш навчальний заклад дружить з Києво-Печерським ліцеєм № 171 «Лідер», представники якого були вдячні за співпрацю і, завітавши на святкування, порадували присутніх музичними вітаннями та подарунками.

З 2009 року навчально-виховне об’єднання залучене до наукової роботи з кафедрою етнології та краєзнавства Інституту історичної освіти Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова.

З вітальним словом виступив доктор історичних наук, професор, академік Академії вищої освіти України, завідувач кафедри Петро Макарович Чернега. Аплодисментами присутні схвалили підписання угоди про співпрацю школи й кафедри на наступні п’ять років.

На свято прийшли і ті вчителі, котрі не один десяток років віддали роботі в школі. Це Р.П. Наконечна, Т.П.Кулакова, О.С. Тищенко, Г.С. Кузьменко, О.В. Кучерявий. Вони давно на заслуженому відпочинку, але були й залишилися некоронованими королями та королевами, назавжди підкоривши розум і серця своїх учнів.

З Комарівською школою пов’язана педагогічна біографія й багатьох учителів, які, залишивши свої справи, турботи і (хто зблизька, хто здалека) прибули на свято до рідної школи. Щирими оплесками присутні на святі зустрічали Л.А. Забишну, О.М. Тузінську, О.П.Горлінського, В.П. Литвиненко та О.П. Снітко.

Хвилиною мовчання вшанували тих педагогів, котрі відійшли у Вічність, але живуть у пам’яті своїх учнів і колег. Дуже приємно, що в наш нелегкий час є такі люди, які завжди готові прийти на допомогу іншим, і роблять це безкорисливо, доброзичливо – від щирого серця. В народі кажуть, що добра людина – це щаслива людина, і доброта обов’язково повертається до того, хто її віддає. Тож на ювілеї нашого навчального закладу були названі й імена місцевих благодійників та вручені їм «Подяки», адже довгі роки підтримують школу, допомагаючи у створенні комфорту для учнів і педагогів О.І.Чижевський, В.М.Гудзь, К.Г. Гудзь, О.О.Снітко, Н.О. Ковальчук, В.І.Чалий, Г.Д. Хруленко, В.І. Лось, Г.Й.Кучерява, О.Д. Сич, А.А. Сич, В.А. Сичевський, Н.І. Вакуленчик, О.Г. Бобро.

Все, що стосується школи та її учнів, звичайно, пов’язане з батьками дітей. Вони – це частина шкільного колективу. Щирі подяки було адресовано усім батькам, бабусям та дідусям, які беруть активну участь в житті школи, а особливі слова вдячності адресували голові батьківського комітету Н.М. Цибенко.

Кожне свято має свої символи. У ювілеїв і днів народжень – традиційний іменинний торт, яким пригостились учасники події.

… Поволі ювілейний день відходитиме в минуле, але до тебе, школо, завжди з найщирішими мріями, дитячим сміхом і допитливими очима будуть поспішати учні, прилітатимуть уже дорослі і зміцнілі випускники, протоптаною стежиною йтимуть щодня вчителі, на досвіді й праці яких, як на міцному фундаменті, стоїть школа. Вона й у свої 100 років – молода!

Школо, берегине людської мудрості, наставнице підростаючого покоління – живи вічно!

Вчителі Комарівського НВО.

Додати коментар