Міжнародний День людей похилого віку

0

У нашому повсякденні ми не завжди пам’ятаємо про тих людей, котрі фізично від нас слабші, про безпорадність і відчай яких знають лише стіни помешкань, де проходить їх життя, здебільшого невеселе та похмуре. Цих людей, на превеликий жаль, іноді незаслужено ображають в чергах магазинів, салонах автобусів, державних та приватних установах.

Їм за 70, а то й за 80. Вік дає про себе знати. Але в очах стареньких ще жевріє жвавий вогник бадьорості. Можливо і не такий осяйний, як в далекій молодості, та все ж …Коли придивитися до них, то побачимо, що тими очима дивиться на нас їх вічно молода душа…

Щороку, у перший жовтневий день, в Україні віддається шана тим, котрим за… надцять. Тому, в переддень Міжнародного Дня людей похилого віку для 19 людей, які живуть у стаціонарному відділенні для постійного або тимчасового перебування одиноких непрацездатних громадян, що в селі Грузьке, відбулася щорічна зустріч мешканців відділення за участю першого заступника голови райдержадміністрації Ірини Багінської, заступника голови райдержадміністрації Івана Розная та Гружчанського сільського голови Леоніда Карана і директора районного територіального Центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Ольги Доценко. Під час заходу відбувся невеличкий концерт учасників жіночого колективу територіального Центру, які виконали і народні, і сучасні жартівливі пісні. З нагоди свята Ольга Іванівна Доценко вручила підопічним відділення продуктові набори та запросила їх на святковий обід.

Ми звернулися до Ольги Іванівни з проханням відповісти на кілька питань щодо роботи Центру:

– Скільки наразі пенсіонерів мешкають в нашому районі і скількома опікується Ваша служба?

– В даний час – близько 12800 пенсіонерів, ветеранів війни та праці, громадян похилого віку. Серед загальної кількості не працездатних громадян, які виявлені та перебувають на обліку в територіальному Центрі, наші відділення безпосередньо обслуговують більше тисячі одиноких та самотньо проживаючих ветеранів війни та праці, жертв нацистських переслідувань, інвалідів різних соціальних категорій – 1061 осіб. Наші працівники спільно з працівниками виконкомів сільських і селищних Рад регулярно проводять обстеження матеріально-побутових умов проживання вищевказаних категорій громадян та інвалідів з метою вивчення їх потреб та надання їм адресної грошової і натуральної допомоги.

– Які відділення входять до складу Центру?

– Насамперед, відділення соціальної допомоги вдома: на обліку – 1149 осіб; обслуговується – 504 особи; надається 24 види платних та безоплатних послуг. У відділенні працює 40 соціальних робітників. Є і відділення організації надання адресної грошової та натуральної допомоги: виявлено та взято на облік 503 особи. Ми організували пункт прокату, де можна взяти в користування засоби реабілітації. Звернулося по допомогу щодо цього – 70 осіб. Працює мультидисциплінарна бригада в кількості 5 осіб. Ними надано допомогу 7 громадянам похилого віку.

Також створена і функціонує транспортна служба, до якої по допомогу звернулося 40 осіб. Для потреб підопічних нашого Центру створена швейна майстерня по ремонту одягу, працює перукарня.

– Ольга Іванівна, розкажіть про стаціонарне відділення для постійного або тимчасового проживання одиноких непрацездатних громадян.

– Це відділення створене в мальовничому місці села Грузьке і там перебуває 19 одиноких та самотньо проживаючих громадян похилого віку, з них – 6 інвалідів. Є відділення денного перебування (соціально-побутової адаптації). Воно було утворене для надання соціальних послуг громадянам похилого віку, інвалідів (які досягли 18-річного віку), що частково втратили здатність до самообслуговування, учасників АТО.

– Що передбачено в Центрі саме для такої категорії населення, адже війна на Сході України порушила їх звичний спосіб життя?

– Для вищевказаної категорії громадян відділенням надаються психологічні послуги, соціально-побутова адаптація, соціально-медичні послуги, консультування, представництво інтересів та інші соціальні послуги. З цією метою в територіальному Центрі обладнані кімнати для надання названих соціальних послуг. А крім того, у нас практикується надання соціальних послуг з виїздом за місцем мешкання отримувачів послуг.

– Яку ще роботу виконують працівники територіального Центру?

– Питання проживання інвалідів війни, учасників бойових дій, ветеранів війни та праці, їх житлово-побутові умови тримаються працівниками територіального Центру на постійному контролі. Найбільш потребуючим надається необхідна допомога в придбанні продуктів харчування, медикаментів, оформленні субсидій, забезпеченні органічними та мінеральними добривами, обробітку присадибних ділянок, завезенні палива. Ніде правди діти: покоління, яке пройшло лихоліття війни, повоєнні голодні роки відбудови, яке всі свої сили віддало суспільству, сьогодні стало, через обставини, що склалися, практично незахищеним. Йому, безперечно, набагато важче, ніж нам. А нас так багато поряд!

Кожен може допомогти хоча б одній людині і не обов’язково грошима – добрим словом, співучастю, продуктами харчування, теплим одягом до зими та іншим, що не є для нас обтяжливим, проте багато значить для нужденних. І цей день – не просто дата в календарі, а ще один із засобів нагадати громадськості про людей похилого віку, акцентуючи увагу на їх потребах, і про те, що мине небагато часу й сучасна молодь та «середняки» поповнять їх ряди…

Спілкувалась Тетяна ЯСИНЕЦЬКА .

Додати коментар