МІЖНАРОДНИЙ ЗАХІД НА МАКАРІВЩИНІ

0

З липня 1941 р. до листопада 1943 р. територія сучасного Макарівського району перебувала під окупацією гітлерівського режиму.

За понад два роки свого господарювання тут на Макарівщині загинула та померла значна кількість німців. Для їх поховання у селах нашого краю надавалися земельні ділянки. Тут в Україні зазвичай хоронили лише солдатів і молодших чинів. Тіла офіцерів відправляли в фатерланд – на батьківщину. Німецькі кладовища складалися з одноманітних могил-пагорбів з поставленими в них однакової висоти і діаметру березовими стовбцями. Іноді місцевих жителів допускали до похоронів, які здійснювалися швидко, діловито і тихо, без прощального салюту.

За документами Державного архіву Київської області відомо, що станом на 1942 р. у селах Макарівщини було здійснено понад 500 поховань. Після того як гітлерівці були вигнанні з Макарівщини ці могили проіснували ще близько 10 років, а потім, без перепоховань їх було зрівняно з землею. Як результат місце знаходження цих поховань сьогодні невідоме.

Однак представники Макарівської районної ГО «СПО «Вертикаль» вважають, що ці солдати також заслуговують на те, щоб бути перепохованими. А можливо когось з них і досі на батьківщині чекають рідні. До речі, за законами Німеччини, якщо родина не оголошувала про пошук полеглого у роки війни солдата, то їм його не повертають, адже це вважається втручання в особисте життя родини. У такому випадку прах солдата перепоховують тут в Україні на спеціальних німецьких кладовищах, які функціонують в Києві, Харкові, Запоріжжі, Житомирі, Бронніках, Потелічах, Кропивницькому. Після офіційного віднайдення праху солдату його подальшу долю вирішують представники Народної Спілки Німеччини по догляду за військовими похованнями.

Саме офіційна передача праху німецьких солдатів відбулася 2 листопада в одному з сіл Макарівщини. Пошуковці СПО «Вертикалі» передали представникам Народної Спілки Німеччини по догляду за військовими похованнями прах та речі двох військових, які були віднайдені нещодавно. У заході також взяв участь представник Макарівського районного історико-краєзнавчого музею. А тому під час передачі за домовленістю сторін особисті речі солдатів були передані до експозиції Макарівського районного історико-краєзнавчого музею, де вони доповнять екпозицію «Макарівщина в часи гітлерівської окупації».

Додати коментар