Сергій МАРЧЕНКО: «НАШОМУ РАЙОНУ ПОТРІБНО ШВИДШЕ РУХАТИСЬ У НАПРЯМКУ СТВОРЕННЯ ОТГ»

0

Марченко Сергій Михайлович, народився в смт Макарів Київської області 24 січня 1981 року. Громадянин України, проживає на території України 38 повних років. Здобув вищу освіту в Академії державної податкової служби України, в 2002 році отримав ступінь магістра управління державними фінансами, був стипендіатом Президента України.

Пізніше продовжив наукові дослідження на базі Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України, і в 2009 році захистив дисертацію на тему «Державні єврооблігаційні запозичення України на міжнародному ринку капіталу» та здобув ступінь кандидата економічних наук.

З 2002 року працював на різних посадах у Міністерстві фінансів України, Державній податковій адміністрації України, Секретаріаті Кабінету Міністрів України.

З 2011 року працював у Координаційному центрі з упровадження реформ при Президентові України. Працював експертом у «Bendukidze Free Market Center» і був академічним директором загальної програми KSE та GIZ 2015–2016 років «Лідерство в державних фінансах». З 27 травня 2016 року по 26 липня 2018 року працював заступником Міністра фінансів України. З 31 серпня 2018 року по 19 травня 2019 року працював заступником Глави Адміністрації Президента України. Громадською роботою (в тому числі на виборних посадах) не займався. Член ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «УКРАЇНСЬКА СТРАТЕГІЯ ГРОЙСМАНА». Одружений. Склад сім’ї: дружина – Марченко Марина Олексіївна, 1996 року народження, донька Аврора, 2010 року народження, син Леонід, 2018 року народження. Судимості не має.

– Сергію Михайловичу, Ви вирішили йти в політику, чому саме по списках політичної партії «Українська стратегія Гройсмана»?

– Я знаю Володимира Борисовича з 2014 року. Більше двох років був заступником міністра фінансів у його Уряді. Тому для мене це виважене рішення. УСГ має якісне кадрове наповнення. І це саме та команда, з якою можна вирішувати будь-які складні завдання. Це команда професіоналів з успішним досвідом державного управління. Ми знаємо, які зміни потрібні країні та як зробити нашу країну економічно сильною і українців заможними. Це не пусті обіцянки. Це напрацьовані проекти законів, урядові акти. Українська стратегія Гройсмана в новому парламенті буде продовжувати втілення розпочатих реформ.

– Розкажіть, що Вас пов’язує з Макарівщиною?

– Я народився та виріс у Макарові. Це моя батьківщина. В Макарівській середній школі №1 отримав середню освіту. Тут живуть мої батьки.

– Останнім часом Ви працювали на посаді заступника голови адміністрації Президента України, відповідали за економічний блок та впровадження реформ. Що вдалося зробити, обіймаючи таку посаду?

– В Адміністрації Президента України я працював у складний передвиборний період. Та все ж таки вдалося запровадити монетизацію субсидій, систему корпоративного управління в державних банках. Введено в дію Кодекс з процедур банкрутства та розпочато роботи по впровадженню 5G. Більше відчутних змін я запровадив на посаді заступника міністра фінансів. Це такі реформи як фінансова децентралізація, середньострокове бюджетне планування, медична реформа, реформа системи фінансування освіти та науки.

– Що можете сказати про реформу децентралізації влади? Чого очікувати людям найближчим часом від реформи в таких районах, як Макарівський?

– Реформа децентралізації – найбільш успішна в Україні за останні 28 років. За роки реалізації реформи доходи місцевих бюджетів зросли з 70 млрд до 262 млрд грн. Це не тільки питання передачі бюджетних ресурсів на місця, а й можливостей управляти ними. Зараз ми всередині процесу і вже створено 909 ОТГ, але ці процеси мають бути завершені в 2019–2020 роках. Нашому району потрібно швидше рухатись у напрямку створення об’єднаних територіальних громад. Це не тільки дозволить отримати суттєві ресурси, наприклад, до селищного бюджету Макарова, а й дасть змогу вирішити ті проблеми, які не вирішувались роками через брак коштів. Я маю на увазі капітальні ремонти доріг, дитячих садків, шкіл, мережі комунального господарства.

– Розкажіть чи вдалось реформувати медицину та коли запрацюють госпітальні округи?

– Те, що стару систему потрібно було змінювати – це однозначно. Медицина одна з найбільш очікуваних реформ. З іншого боку вона одна з найскладніших. Тут не може бути помилок. Кожна помилка – це людське здоров’я. Медичну реформу лише розпочато. Зараз можна говорити про зміни лише на первинному рівні, тобто на рівні сімейних лікарів (у 2–3 рази зросли заробітні плати лікарів та медсестер). Успішно запроваджено пілотний проект з фінансування медичних послуг для таких закладів як інститут Амосова, Стражеску, Шалімова, Рамаданова. Крім того, запроваджено програму реімбурсації ліків (в результаті ліки стали дешевшими на 30 % лише за перший рік впровадження). Запроваджено проект «Рятуємо серця», який дозволив придбати ангіографічне обладнання та відповідні стенти для упередження негативних наслідків гострого інфаркту міокарда. Введено в експлуатацію 1 пусковий комплекс дитячої лікарні «Охматдит».

Так, можливо не всі зміни в медицині вдається зробити швидко та якісно. І в мене, як і інших громадян, також є питання щодо деяких змін, але є також розуміння того, що не змінивши систему охорони здоров’я, краще не стане. Наступним етапом буде реформування системи оплати вторинної допомоги та третинної допомоги. Щодо госпітальних округів. Тепер це не є першочерговим питанням реформування. Не важливо, де буде центр госпітального округу. Важливо інше – люди мають отримувати якісні медичні послуги максимально швидко і доступно.

– Що можете сказати про стан доріг в Україні?

– Я зараз багато подорожую Україною в рамках передвиборчої кампанії і тому добре орієнтуюсь, який незадовільний стан доріг. Особливо в регіонах, віддалених від загально національних шляхів. На жаль, ми багато часу втратили. Тільки за останні роки держава почала знову інвестувати кошти у відновлення дорожнього господарсва. За час роботи Уряду Гройсмана в Україні відновлено 6800 км шляхів. Це приблизно стільки ж, скільки за попередні 9 років. У 2019 році в дорожньому фонді вже 55 млрд грн. У 2020 буде більше 70 млрд грн. Для проведення повного капітального ремонту доріг потрібні не лише кошти, потрібно мати час, технічні та ресурсні можливості для ремонту. Наразі майже всі підрядні вітчизняні організації, та навіть залучені іноземні, працюють практично на максимальній потужності. Я вважаю, що абсолютно реально навести порядок на всіх українських дорогах. Потрібно лише більше часу.

– Чи на часі ринок землі та коли він запрацює?

– Діючий парламент не готовий був брати на себе відповідальність та якісно проводити цю реформу. Тому вся надія на парламент нового скликання. Політична партія «Українська стратегія Гройсмана» виступає за розумне впровадження ринку землі з чіткими умовами. Обмеження обсягу володіння. Право власності лише для громадян України. Купувати землю мають фермери. При цьому держава має надати необхідну кредитну підтримку фермерам.

– Як оцінюєте результати реформування друкованих ЗМІ?

– Попри всі затягування та прагнення окремих політиків загальмувати ці процеси роздержавлення вже відбулось. Трудові колективи і засновники друкованих ЗМІ зробили практично все, щоб ці видання стали незалежними.

– Сергію Михайловичу, в Програмі Вашої партії є пункт: «Розвиток пріоритетних галузей промисловості з високою доданою вартістю». Щось для нашого району запропонуєте?

– Для початку я б сконцентрувався на існуючих конкурентних перевагах району. Це, в першу чергу, розвиток логістичної і транспортної інфраструктури. Тому особлива увага має бути зосереджена на залученні інвестицій саме в інфраструктуру. Щодо розвитку нових сфер економіки, то в найближчі роки пріоритетними галузями у світі будуть інформаційні технології, електроніка, робототехніка, машинобудування, авіабудування, космічна галузь.

– Під № 2 у списках політичної партії йде Лілія Гриневич, як Ви можете оцінити реформу освіти в Україні?

– На мою думку, це реформа для наших дітей і майбутнього України. За останні три роки держава інвестувала у якість освіти і
нову українську школу майже 7 млрд грн. Заробітна плата вчителів зросла в 1,5 – 3 рази. Головна мета реформи – адаптувати дітей до сучасного світу і відкрити для них можливість отримати омріяну професію. Тому реформу загальної середньої освіти я оцінюю максимально позитивно. Наступний крок – це реформа професійно-технічної та вищої освіти.

– Чого побажаєте громадянам напередодні виборів?

– Я хочу, щоб громадяни вірили у власні сили і власні можливості. Мрійте і йдіть до своєї мети. Голосуйте не емоційно, а раціонально. Вірте не словам, а реальним справам.

Спілкувався Максим КРАВЧЕНЯ. (ПР)

Додати коментар