Олексій ОСТАПЕНКО: «МИ УХВАЛИЛИ СТРАТЕГІЧНЕ РІШЕННЯ – РОЗШИРЮВАТИ ТЕРИТОРІЮ СВОЄЇ ПРИСУТНОСТІ …»

0

Напередодні нового року власником ТОВ «Агро-холдинг МС» став HarvEast. HarvEast – це українська компанія, основними напрямками діяльності якої є рослинництво (вирощування пшениці, соняшника, бобових, багаторічних трав, кукурудзи), молочне тваринництво та виробництво насіння. HarvEast Holding був створений 10 березня 2011 року на базі сільськогосподарських активів ПАТ ММК ім. Ілліча. Його акціонерами є група SCM і група «Смарт-Холдинг».

Після посівної компанії «М.в.» вирішили поцікавитись у директора ТОВ «Агро-холдинг МС» Олексія Остапенка планами на майбутнє та результатами посівної кампанії.

– Олексію, розкажіть чому компанія HarvEast придбала ТОВ «Агро-холдинг МС»? З чим це пов’язано та яку користь це принесе орендодавцям Макарівщини? Чого очікувати людям у селах та що це дасть громаді?

– Наша компанія давно придивлялась до нових агро підприємств в центральній частині України. Це пов’язано з необхідністю диверсифікувати виробничі ризики через погодні умови. Як Ви знаєте, більше 97 тис гектарів землі, котру ми обробляємо, знаходиться в Донецькій області. Там засушливий клімат, і ризики, пов’язані з негодою в цьому регіоні, дуже негативно впливають на обсяги та якість вирощеної продукції. Так, минулого року через посуху нам не вдалося виростити та зібрати навіть половини від запланованої кількості врожаю по всіх культурах, що висаджуємо. Хочу наголосити, що це не завадило нам вчасно і повністю розрахуватись з усіма нашими пайовиками. Великі компанії, на зразок нашої, мають високу стійкість та надійність, в тому числі – і фінансову. Переживши непростий рік, ми ухвалили стратегічне рішення – розширювати територію своєї присутності в інших кліматичних зонах, більш сприятливих для ведення сільського господарства. Почали пошуки землі у центральній частині України і познайомились з Юрієм Карасиком.

Ще однією з основних причин розширення географії нашого бізнесу став затяжний військовий конфлікт на Сході країни, що істотно позначається на багатьох складових ведення бізнесу в цьому регіоні. Тому, нам залишається лише більш виважено й грамотно оцінювати всі ризики і сподіватися на краще. Відразу зазначу, що ТОВ «Агро-Холдинг МС» обробляє землі не тільки в Макарівському районі, а й в інших районах Київської та Житомирської областях.

– Що це принесе нашим пайовикам, людям і громаді?

– У першу чергу, наші пайовики будуть отримувати тільки ринкову орендну плату. Вже у цьому році ми підвищили її в 11 селах, а в разі необхідності будемо індексувати й надалі, що, власне, і передбачено нашими договорами оренди. Крім того, цьогоріч ми ввели значні бонуси за укладання і продовження договорів оренди на 7 і більше років, чого раніше не було. Також ми впроваджуємо абсолютно новий підхід у взаємодії з нашими пайовиками за принципом «єдиного вікна», в рамках якого пайовик зможе в одному місці оперативно отримати кваліфіковану відповідь на будь-яке питання. Ми хочемо вийти на новий комфортний рівень у спілкуванні з нашими пайовиками. І вважаємо, що компанія повинна бути максимально прозорою і зрозумілою для орендодавців. Додатково плануємо запровадити на кожне село щорічний соціальний бюджет, спрямований, в першу чергу, на наших пайовиків. У кожному селі визначатимемо соціальні ініціативи і соціальні програми, які будуть нами реалізовуватися та підтримуватися. Ці блага, певною мірою, також стосуватимуться жителів сіл громади, однак, підкреслюю, – в першу чергу, ми фокусуємося на користі саме наших пайовиків. HarvEast для людей і громади – це, однозначно, робочі місця, надходження податків до місцевих бюджетів, з яких теж фінансуються соціальні програми.

– Завершилась посівна кампанія. Розкажіть, що сіяли та на які врожаї очікуєте?

– У цьому році ми ввели дві нові культури – сою та ріпак. На сезон 2018-2019 р.р. наша сівозміна складається з озимого ріпака, озимої пшениці, соняшника, сої та кукурудзи. Поки що прогнозувати не хочу, але очікуємо звичайно ж кращих результатів.

– За часів правління Юрія Карасика соціальна складова в діяльності агрохолдинга в селах була значна: виділення коштів на ремонт шкіл, садочків, ремонти ФАП ів тощо. Чи плануєте продовжувати таку практику й надалі?

– Відповім так, допомога була не маленькою, однак про неї мало хто знав, так як це особливо не афішувалося. Ми, звичайно ж, будемо брати активну участь в соціальних програмах, власне в цьому році ми вже виділили частину коштів на потреби сіл, проте основним пріоритетом для нас будуть наші пайовики.

– Скільки наразі складає земельний банк агрохолдингу в Макарівському районі та чи плануєте його збільшувати?

– Наразі земельний банк у Макарівському районі становить близько 15 тисяч гектарів. Є плани щодо збільшення банку землі.

– HarvEast обробляє землю в різних регіонах країни. Чи є відмінність у відносинах з орендодавцями в різних областях?

– Знаєте, мені складно порівнювати з іншими регіонами, та й не хотілося б, але звичайно відмінності є. Однак власне це нам і дозволяє взяти кращі практики і застосувати їх тут, що і плануємо зробити. Ми хочемо побудувати ефективну і зручну систему взаємодії з нашими пайовиками.

– Стосовно орендної плати за ділянки, на Вашу думку, вона конкурентна? Чому суттєво відрізняються орендні ставки в різних регіонах країни?

– Я б не хотів озвучувати саме наші умови орендної плати, так як можу зачепити інтереси інших орендарів – агро виробників, проте наша орендна плата знаходиться на конкурентному рівні. При цьому, необхідно також враховувати, що, крім орендної плати, наш пайовик може отримати ще щось від свого орендаря. Це може бути реалізація різних важливих соціальних програм, надання благодійної допомоги, а також репутація компанії, оскільки вона є гарантом виконання взятих на себе зобов’язань. Не поодинокі випадки, коли фермер, встановлюючи орендну плату вищу за інших, не збирає необхідний урожай і не може розрахуватися зі своїми пайовиками. В нашому районі вже була така ситуація, у результаті якої пайовики перейшли до співпраці з нами. Орендна плата на 1 га в різних регіонах країни залежить, як правило, від якості грунтів, клімату і наявності
конкуренції. Це три визначальні чинники.

– Ви постійно організовуєте в селах зібрання людей, стосовно інформування орендодавців про діяльність підприємства. З якими питаннями найчастіше люди звертаються до підприємства?

– Цього року я вперше провів збори практично в усіх селах, на території яких ми обробляємо землю. Особисто хотів побачити, познайомитися і поспілкуватися з усіма нашими пайовиками, почути їхні запитання і намагатися дати на них відповіді. Виділити найбільш типові питання складно, тому що, по суті, прийшов новий власник і ніхто не знає, чого від нього чекати. Наше завдання, зробити умови для наших пайовиків максимально комфортними.

– Олексію, доводиться багато чути від людей негативних відгуків на зразок цих: «Агрохолдинг вирощує всього чотири культури, чим завдає значної шкоди грунтам». Розвієте цей міф?

– Агрономія, як наука, – не така проста, як багатьом здається. А в нашій країні так склалося в останні роки, що кожен сам собі експерт з усіх питань! Якщо по суті справи, то в цьому сезоні ми вирощуємо 5 культур: ріпак, пшениця, соняшник, соя і кукурудза. Сівозміна в нас відбувається. Хоча в деяких високорозвинених країнах вирощують взагалі одну культуру щороку і це їм не заважає збирати врожаю більше, ніж нам на наших родючих землях. З іншого боку, різні культури впливають на землю по-різному. При цьому тільки правильна сівозміна і правильне харчування (добрива) зберігають родючі якості наших ґрунтів. Можу навести приклад: в Донецькій області ми спеціально ввели у сівозміну бобові, тому що їх вирощування абсолютно органічно збагачує землю азотом, і після них дуже хороший врожай дають зернові. У нашій компанії досвідчені агрономи, тому можна бути спокійними за стан ґрунтів. Ми прийшли в район не на рік і не на два – надовго, а це значить, що ми максимально зацікавлені у збереженні родючості землі, на якій збираємося працювати. Це ж логічно!

– Щороку люди скаржаться, що зерновози їдуть перевантажені і це знищує дорожнє покриття. Прокоментуєте? Та як запобігти цьому явищу?

– У нас немає своїх зерновозів, весь автотранспорт найманий, тому впливати на перевізників ми не можемо, в т.ч. змусити їх дотримуватися ПДР. Зерновози псують дорожнє покриття так само як і будь-який транспорт, навантажений він чи ні. Давайте подивимося на це з іншого боку: скільки наша компанія сплачує податків? А скільки компанія платить податків у вартості куплених ресурсів, наприклад, у вартості палива, куди входить такий податок як акциз? А цей акциз якраз і повинен бути спрямований на ремонт доріг! Якщо говорити коротко, то є бізнес, який платить податки, а є держава, яка повинна виконувати свої функції за рахунок сплачених податків. Тому, якщо дороги псуються (а вони у нас, на жаль, не кращої якості), то їх повинні або ремонтувати, або робити якісними, а не перекладати проблеми стану доріг на бізнес. Для прикладу – за минулий рік ми заплатили близько 28 млн грн до бюджетів різних рівнів.

– До речі, скільки податків сплачуєте щороку до місцевого бюджету?

– Якщо взяти єдиний податок 4 групи, то в Макарівський район за минулий рік заплатили 2,3 млн грн, а всього по всіх районах – 4,4 млн грн. ПДФО в Макарівський район заплатили 9,3 млн грн. Всього по всіх районах – 17,0 млн грн.

– Олексію, розкажіть про діяльність ТОВ «Агро-Холдинг МС». Скільки наразі людей працює на підприємстві? Це місцеві жителі?

– ТОВ «Агро-Холдинг МС» має в обробітку 26 тисяч гектарів землі в Київській і Житомирській областях. Має свій елеватор у смт Бородянка з виходом до ж/д сполучень і можливістю завантаження продукції у вагони, має власні сушильні потужності та склади для зберігання готової продукції. Підприємство повністю забезпечене всією необхідною с/г технікою, в т.ч. забезпечені власними комбайнами для збирання врожаю. Наразі вже інвестовано майже 60 млн грн в оновлення основних фондів і капітальне будівництво. Нині на підприємстві працює 266 чоловік. Велика частина з них – це місцеві жителі.

– Багато підприємств у районі скаржаться на відсутність кадрів. Чи є у Вас із цим проблеми? Якщо так, то яких працівників потребуєте?

– У цьому році ми суттєво поліпшили умови праці, але, не дивлячись на це, у нас є нестача кадрів. Запрошуємо на роботу механізаторів та інженерів.

– Чи розглядали варіант залучення до роботи на підприємстві випускників із навчальних закладів?

– Так, розглядаємо. Плануємо тісно співпрацювати з ВУЗами по підготовці необхідних для нас спеціалістів.

– HarvEast займається тваринництвом. Чи плануєте цей напрямок розвивати на Макарівщині?

– Тут відповідь коротка – не плануємо.

– Питання, яке стає все більш актуальним: чи плануєте робити переробку продукції на території Макарівського району?

– Теж відповім коротко – не плануємо.

– Стосовно ринку землі. Це питання, я ставлю багатьом підприємцям. Яке Ваше ставлення до ринку землі? Чи на часі створення його?

– Як на мою думку, то ми поки не готові до ринку землі. Щоб його запустити в Україні, потрібно дуже багато чого підготувати на державному рівні. Ми тільки на початку цього шляху.

– Олексію, розкажіть про плани на майбутнє.

– Наразі можу сказати, що плани з розвитку компанії величезні! Все залежить від ресурсів та часу. З глобальних – плануємо оновити машинно-тракторний парк, вже процес розпочато, також плануємо збільшити потужності для сушіння та зберігання зерна. А в цілому хочемо стати більш ефективними та успішними разом з нашими співробітниками і пайовиками! Разом – ми сильніші!

– Що можете побажати читачам та власникам земельних ділянок?

– Здоров’я, поваги один до одного і мирного неба над головою!

Спілкувався Максим КРАВЧЕНЯ.

Додати коментар