ВДАЛИЙ ДЕБЮТ

0

Раді поділитися з вами приємною новиною про ще одну перемогу. Наша дитяча телестудія «1+2» Макарівського ЦТДЮ імені Данила Туптала займається творчою роботою, створюючи програми, документальні фільми, в яких ми розповідаємо про наше шкільне життя, життя цікавих людей та творчі здобутки нашого містечка.

Приємно, що за три роки існування гуртка ми здобували перемоги на Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах. Працюючи над своїми роботами, ми знайомимося з прогресивними людьми, які віддані своїй справі, з яких хочеться брати приклад, на яких хочеться рівнятись. Одним із таких є кандидат історичних наук, директор Макарівського історико-краєзнавчого музею, адміністратор кампанії «Пам’ять Нації» Віталій Гедз. Саме він запропонував нам взяти участь у XIX Всеукраїнському конкурсі учнівських робіт «Історія і уроки Голокосту» імені І.Б. Медвинського, фінал якого мав відбутися у Києві 17–19 травня.

І ось із лютого закипіла робота. Звичайно Віталій Гедз став нашим науковим керівником, другим науковим керівником погодилася стати учитель історії та правознавства, директор Макарівської гімназії Надія Ащенко. Віталій Гедз надав нам науковий та дослідницький матеріал, який відобразив історію єврейської громади Макарівщини, починаючи з 1900 року та документи, які детально розкрили страшні події з життя єврейського народу під час Другої світової війни у нашому містечку. Опрацьовувала і створювала сценарій авторська група у складі Марії Корівник та Ігоря Негоди – учнів Макарівської гімназії – під керівництвом Тетяни Мельник. Слід зазначити, що робота планувалася як творча, але завдяки науковим консультантам та нашим старанням, журі конкурсу перемістило нашу роботу у жанр дослідницької.

Із 70 поданих робіт до фіналу ввійшло 18 і наша в тому числі. І саме тому цей конкурс став незвичайним для нас! Адже творчі роботи не потребують захисту, а з цим переміщенням нам потрібно було готуватись до захисту. І тут до справи підключилася Надія Ащенко, адже хто як не вчитель зможе підготувати до такого іспиту, надати слушні поради?! Що ж було найважчим у створенні фільму? Насамперед те, що нам, дітям, довелося сприйняти та пропустити через себе цю складну тему та ще й донести до глядача розуміння важких випробувань, які випали на долю єврейського народу. А ще, незважаючи що це дев’ятнадцятий конкурс, відеоробота подається вперше і в цьому були складнощі і для нас, і для журі. Але ми з усім впорались.

Нас похвалили за відродження жанру, відзначили стиль як європейський. Зазначили, що фільм зроблено на високому рівні, сценарій в цілому стрункий, використано сучасні художні й технічні рішення. Звичайно, цінними для нас стали і зауваження, а саме: щодо тривалості інтерв’ю, певних термінологічних неточностей та декілька зауважень технічного характеру. Можливо ви запитаєте: «А що ж нам, вихованцям, дав цей конкурс?»

По-перше, це перемога, а перемога – це впевненість, це підняття своєї самооцінки, це досвід, це нові друзі, це нові знання, це перспектива. Перспектива! Спитаєте: «У чому?». А в тому, що нас уже запросили на наступний рік та ще й запропонували аж дві теми для опрацювання. Хіба це не чудово?! Слід подякувати організаторам за дуже гарну, цікаву та змістовну програму конкурсу. Впродовж трьох днів ми не тільки ознайомлювались і слухали захисти програм наших опонентів, а й познайомилися та мали можливість поспілкуватися з науковими кураторами конкурсу, відвідали практикум-презентацію інтерактивного путівника «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії», де ми не тільки висловлювали власнудумку, а й проявляли свої творчі здібності, переглянули художній фільм «Хайтарма», присвячений річниці депортації кримських татар та Дню пам’яті жертв геноциду кримсько-татарського народу. Важко уявити біль, що перенесли люди, залишаючи свою рідну землю та ще й у такий страшний спосіб.

Дуже вражаючим і пам’ятним було знайомлення з кодом єврейської культури. Це не тільки виявилося пізнавальним, а ще й дуже веселим: ми намагалися написати свої імена та імена своїх учителів буквами івриту, на єврейській мові вивчали скоромовки, навчалися танцювати їхні національні танці. Це теж було незабутньо! А піком цього конкурсу стало оголошення результатів та вручення подарунків. У нас – друге місце!!! Звичайно, всього цього б не було, якби ми не були вихованцями дитячої телестудії «1+2» (керівник Тетяна Мельник), якби в нас не було підтримки ТРК «Авіс» (директор Юрій Вареник), таких фанатів своєї справи, наших наукових керівників – Віталія Гедза, Надії Ащенко (нашої улюбленої вчительки та директора гімназії), підтримки від начальника відділу освіти Володимира Тарнавського, підприємця, депутата районної ради Миколи Нечая та Макарівської селищної ради. А ще ми дякуємо Маргариті Ковалінській, яка була з нами ці три дні. І загалом ми дякуємо всім, хто в нас вірить, хто нас підтримує і, в першу чергу, це стосується наших батьків.

Марія КОРІВНИК, Ігор НЕГОДА,
призери XIX Всеукраїнського конкурсу
учнівських робіт «Історія і уроки Голокосту» імені І.Б. Медвинського.

Додати коментар