УЧНІ Й ПЕДАГОГИ ЛІЦЕЮ: МИ ПРИЧЕТНІ ДО ЦІЄЇ СПРАВИ

0

Макарівськи й НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – природничо-математичний ліцей» взяв участь в екологічному проекті від KlitschkoFoundation та фундаці ї Coca-Cola.

Школи з усіх регіонів України взяли участь в екологічному проекті «Zero Waste School» («Школа без сміття»), під час якого учні разом із вчителями та директорами вчилися сортувати відходи й організовувати проекти у громаді. І учнівсько-педагогічний колектив Макарівського ліцею теж не став осторонь. Тут розуміють, що екологія душі й екологія довкілля тісно взаємозв’язані – їх треба плекати в людях змалку. Це особливо актуально тепер, коли проблема чистоти життєвого середовища набула всепланетарного значення. Сьогодення вимагає від землян не тільки уміння працювати, відпочивати, займатися мистецтвом і спортом, але й уміти прибрати сміття! Так-так! Виявляється, що і це треба вміти! Тож проект «Zero Waste School» покликаний через неформальне навчання поширити культуру сортування відходів у школах, підтримати місцеві громади й додати жителям міст і сіл впевненості у своїй спроможності впливати на життя громади. Проект організовує благодійна організація KlitschkoFoun dation за підтримки фундації Coca-Cola.

Директор KlitschkoFoundation Аліна Носенко :
– Вже протягом 15 років ми реалізуємо проекти для молоді, тож знаємо, про що мріють сучасні українські підлітки. Вони живуть у відкритому світі, де немає місця кордонам. Їх хвилюють масштабні питання – технологічні інновації, глобальне потепління, конфлікти між державами, від яких залежить прогрес людства. Вони хочуть об’єднуватися з іншими, аби їх вирішувати. Щоб підтримати боротьбу з кліматичними змінами – 13-у мету сталого розвитку ОО Н, ми й запустили цей проект, який став платформою для обговорення і втілення ідей громади.

За конкурсом, організатори обрали 100 шкіл для участі у 3-денних тренінгах, що відбулися навесні 2019 року. В Києві учні разом із вчителями та директорами шкіл пройшли тренінги з командоутворення й лідерства, де навчилися взаємодіяти з іншими представниками місцевих громад, вести перемовини, опановували шляхи вирішення складних ситуацій. Послухали лекції на теми сортування відходів, фандрейзингу та просування проекту. На семінарі із управління проектами команди склали план втілення власного проекту, навчилися прогнозувати ризики, комунікувати із громадськими організаціями та медіа.

Повернувшись з триденного тренінгу, члени команди «Екопатруль» восьмикласники нашого ліцею – Дмитро Конфедерат, Вікторія Зінова, Марія Ірхіна взяли участь в проведенні екологічної конференції «Збережемо довкілля», організованої заступником директора ліцею з навчально-виховної роботи Ларисою Барильченко. Всього присутніх на заході було 150 учнів – представників від кожного класу, з якими проведено тренінги по сортуванню сміття та зменшенню кількості відходів. Крім того, такі тренінги команда «Екопатруль» провела з педагогічним та батьківським колективами. І учасники тренінгів виявили бажання приєднатися до проекту збереження довкілля. Коли було оголошено конкурс «Батарейка, здавайся!» та акцію по збору макулатури і пластику, то до участі в них долучилися не тільки школярі, але й батьки.

Шкільний координатор проекту Олександра Гартфіль:
– У нашій школі є багато учнів з активною життєвою позицією, які мислять глобально та хочуть зробити світ кращим. Програма «Демократична школа», учасником якої є наш ліцей, дала нам розуміння важливості участі у громадських ініціативах та суспільному житті. Тому команда нашої школи долучилася до конкурсу відбору команд до проекту «ZERO WASTE».

Наступним етапом проходження «Zero Waste School» стане громадський проект «Zero Waste Day». Це відбудеться у вересні цього року і планується залучення всіх мешканців Макарова. В перший день команда «Екопатруль» проведе лекції й тренінги про екологічну культуру, а потім разом із місцевими жителями об’єднаються у спільній праці, щоб довкілля стало чистішим. Насамкінець зібрану вторинну сировину буде зважено і всі жителі побачать силу зміни, яку вони можуть зробити, одного разу приєднавшись до ініціативи. Як керівник ліцею, як власне і член команди «Екопатруль» буду постійно сприяти проведенню проекту і спо діваюсь на всебічну підтримку громадськості.

Надія УКРАЇНЕЦЬ,
директор Макарівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. –
природничо-математичний ліцей».
Від редакції: про новини проекту «Zero Waste
School» в Макарові дізнавайтеся з публікацій в «Макарівських вістях» та у Facebook-групі: https://bit.ly/2HZR61

Додати коментар