«ХАЙ У КОЖНОМУ СЕРЦІ ЗАСПІВАЄ ВЕСЕЛКА»

0

Співоча у нас Україна, багата пісенними талантами наша земля! Українська пісня завжди невмируще живе в душі нашого народу.

Село! І серце одпочине…
Село на нашій Україні
Неначе писанка…

Мабуть кожен може сказати ці теплі слова про колиску свого дитинства. А наше село славиться щедрими, родючими полями, роботящими людьми і дзвінкими піснями. Учасники художньої самодіяльності с. Пашківка виступили з концертною програмою «Хай у кожному серці заспіває веселка» у Національному музеї літератури України. Програму представляли ансамбль «Горлиця» (художній керівник Валентин Шаменко), ансамблі «Полісяночка» і «Козачата» (художній керівник Ганна Маковська), солістка Юлія Стельмах.

Ведуча концерту Таміла Запотічна впевнено і щиро знайомила відвідувачів музею з колективом «Горлиця» та дитячими колективами. Голова села Ольга Кравчук коротко та змістовно розповіла про життя села, його інфраструктуру, високий потенціал підростаючого покоління. Двогодинний концерт пролетів наче одна хвилина, як-то кажуть «на одному диханні», бо проходив у щирій майже родинній атмосфері, де кожне слово, кожна нота «світилася» любов’ю до всього українського – менталітету, пісенних традицій, культури і української душі. Звучали різнопланові пісні у виконанні наших сільських артистів. Це були українські патріотичні пісні, лірико-романтичні, народні. жартівливі, була і поезія – класиків і власні твори.

Особливо щемно, що викликало буремні почуття і сльози на очах, прозвучала пісня – присвята односельчанам, які полягли смертю Героїв у російсько-українській війні на Сході. Шквал оплесків викликала пісня Ганни Олександрівни Маковської «Український рушник». Вона написала цю пісню за ніч, а вже вранці презентувала її на церемонії вишивання «Рушника національної єдності» у складі жінок – представниць різних земляцтв у м. Києві. Цю пісню разом з «Горлицею» виконали й учасниці ансамблю «Волиняни» волинського земляцтва Лариса Грінченко і Галина Бідношей, яким керує Ганна.

Пісню Ганни Маяковської на слова Мирослави Корнєєвої «Полонянка любові» гарно виконала наша талановита дівчина Юлія Стельмах. При Пашківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів є вокальний гурток «Веселка» Макарівського центру дітей та юнацтва.

Керівник Ганна Маяковська. Прекрасними піснями виявилися всі номери, які співали діти з ансамблів «Полісяночка» і «Козачата». Зачаровано слухали глядачі всі пісні ансамблю «Горлиця» – які ж голосисті у нас жінки, з якою душею і з якою майстерністю вони не тільки співають, а й по-акторськи виконують кожну пісню! Серця жіночої половини залу полонив супровід всіх пісень цього колективу під акомпанемент гармошки Валентина Шаменка – керівника ансамблю, який не шкодував своїх акторських емоцій і був посправжньому запальним і суперенергійним.

Після закінчення концерту заступник директора музею Раїса Сенчикова подякувала аматорам народного мистецтва за такий чудовий концерт, вручила подарунки – книги дітям, нагородила учасників цього прекрасного дійства грамотами і подяками. Поверталися всі із концерту під неабияким враженням від тих емоцій, які були подаровані. Добре, що саме серед простого народу зберігається і плекається духовний скарб нашої української ідентичності – пісня, що її носіями є пересічні люди, які через свою аматорську творчість дбають про культурний простір нашої держави.

Мирослава Корнєєва,
поетеса,
Таміла Запотічна,
заступник директора Пашківської
ЗОШ І–ІІІ ступенів з виховної роботи.

Додати коментар