ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО СМІТТЄЗВАЛИЩА

0

25 січня 2019 року виконавчим комітетом Наливайківської сільської ради ухвалено рішення, яким заборонено приймати тверді побутові відходи (далі – ТПВ) на сміттєзвалище.

Досі сміття, що утворювалося на території Макарівської селищної ради та збиралося КП «Макарів ВУЖКГ», вивозилося на сміттєзвалище, розташоване на території Наливайківської сільської ради. Це сміттєзвалище функціонує з 1988 року і є єдиним у Макарівському районі паспортизованим місцем видалення відходів, куди звозилося сміття з усієї Макарівщини і не тільки (з 1 листопада 2018 року на сміттєзвалище приймаються ТПВ, що утворені виключно на території Макарівського району).

Відвідування сміттєзвалища навряд чи буде для когось приємною екскурсією. Час від часу шари побутового сміття ущільнюються бульдозерами, аби їхній об’єм був меншим. Відомо, що сміття займає великий простір при невеликій вазі. Вивезення та захоронення сміття на звалище є не найкращим вирішенням проблеми поводження з відходами. Втім, непотребу краще вже бути зібраним в одному місті, аніж розкиданим навкруги. Проте, хто захоче жити поряд зі сміттєзвалищем? А жителі Наливайківки мають такого сусіда близько тридцяти років. І хоча згідно з паспортними даними строк експлуатації сміттєзвалища встановлений до 2035 року, а його наповненість складає 65 %, наливайківці категоричні у своєму небажанні мати поряд такого сусіда. Тому, 25 січня 2019 року виконавчим комітетом Наливайківської сільської ради ухвалено рішення за № 7, яким КП «Макарів ВУЖКГ» заборонено вивозити відходи на сміттєзвалище, розташоване на території Наливайківської сільської ради.

Шкода, що Наливайківська сільська голова не спромоглась повідомити про засідання ні Макарівську селищну раду, ні представників комунального підприємства, позбавивши, таким чином, можливості організувати конструктивний діалог. Чому так?

До речі, минулої середи це рішення виконкому переглядалося на позачерговому засіданні депутатів Наливайківської сільської ради та залишено ними без змін. Отож, з 1 березня 2019 року КП «Макарів ВУЖКГ» поступово, відповідно до розробленого графіка, зупиняє вивезення ТПВ на сміттєзвалище. Чому поступово, згідно з графіком? Тому що альтернативи наразі у районі немає. Куди везтимуть сміття? Відповідь напрошується сама – ліси, яри, поля, лісосмуги, береги річок та ставків. Матимемо стрімке зростання кількості стихійних та несанкціонованих сміттєзвалищ по всьому району. Наразі, виконком Наливайківської сільської ради, заборонивши своїм рішенням вивезення ТПВ на сміттєзвалище, часу нікому не залишив. А час потрібен. І, нарешті, чи ухвалене виконкомом Наливайківської сільської ради рішення від 25.01.2019 року № 7 вирішить проблему сусідства села Наливайківка з існуючим сміттєзвалищем?

На позачерговій сесії прозвучала відповідь, що «так», адже у другому пункті свого рішення виконком зобов’язав Макарівську селищну раду у термін до 28.02.2019 вжити заходів з ліквідації сміттєзвалища. Цікаво, чому виключно Макарівську селищну раду, яка управляє КП «Макарів ВУЖКГ» трохи більше трьох років, а сміття завозилося на сміттєзвалище з усього району протягом останніх тридцяти? Звичайно, селищна рада не погоджується з таким рішенням і має намір його оскаржувати у судовому порядку. Проте, судового розгляду можна й уникнути. Для цього потрібно визнати, що маємо велику проблему районного масштабу і вирішувати її потрібно усім районом: владі спільно з громадськими активістами.

Також потрібно зрозуміти, що на ліквідацію сміттєзвалища, так само, як і на його реорганізацію потрібні час, чіткий план дій та немалі кошти. Слід зазначити, що після позачергової сесії Наливайківської сільської ради, ми дійшли порозуміння з деякими представниками Наливайківської громади щодо того, як і куди ми рухаємось. Тепер питання: чи підтримають ці напрацювання у владних кабінетах Наливайківки.

Інф. Макарівської селищної ради.

Додати коментар