Валерій ПЕКАР: «ОСНОВНІ ПЕРЕВАГИ БУДЬ-ЯКОГО БІЗНЕСУ ДЛЯ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ – ЦЕ ПОДАТКИ ТА РОБОЧІ МІСЦЯ…»

0

«М.в.» стало відомо про переміщення виставкового центру «КиївЕкспоПлаза» з міста Києва до села Березівка. Ми вирішили поцікавитись у голови наглядової ради виставкового центру «КиївЕкспоПлаза» Валерія Пекаря про діяльність центру та які можливості відкриваються для місцевих мешканців і району в цілому.

– Пане Валерію, розкажіть, з чим саме пов’язане перенесення виставкового центру з Києва? 

– Київ стрімко зростає, і йому не вистачає великих об’єктів ділової інфраструктури, які б відповідали масштабам і темпам розвитку цього одного з найбільших міст Східної Європи. Виставковому центру тісно у щільній міській забудові, а людей і машин у місті стає все більше. Тому, наслідуючи досвід інших європейських міст, ми виходимо за місто.

– Чому обраний саме Макарівський район та с. Березівка?

– Ми дослідили кілька десятків альтернативних ділянок. Березівка привабила нас, у першу чергу, тим, що із власниками ділянки співпали наші погляди на бізнес, наша віра в перспективи української економіки.

– Чи зручно буде добиратись учасникам виставок та відвідувачам до «КиївЕкспоПлази»?

– Ті, хто мають авто, будуть найбільше задоволені: адже для них завжди вільна дорога (вранці мешканці передмість їдуть на роботу до Києва, а учасники і відвідувачі виставок – їм назустріч з Києва, ввечері ж навпаки) та велике паркування. Решта скористається автобусним експрес-маршрутом, що регулярно ходитиме від метро «Житомирська», час у дорозі 20 хвилин – це небагато порівняно з міськими заторами.

– Розкажіть про виставковий центр. Які виставки проходять та як часто?

– «КиївЕкспоПлаза» має великий перелік традиційних виставок, переважна більшість з них – професійні, розраховані на фахового відвідувача. Найближчим часом відбудуться виставки, присвячені торговим технологіям, промисловому холодопостачанню, тепличному господарству, важкій будівельній техніці, енергетиці та електротехніці тощо. Основні виставкові сезони – це весна та осінь, тимчасом влітку та взимку відбуваються інші заходи.

– Крім спеціалізованих виставок плануєте проводити концерти, спортивні змагання, фестивалі, культурні заходи, тренінги тощо?

– Виставковий центр – це великий добре технічно оснащений простір, теплий взимку і прохолодний влітку. Тут можна робити будь-які великі заходи, від косметологічних конгресів відомих торгових марок до масштабного корпоративу чи весілля, від спортивних танців до дитячих новорічних ялинок.

– На яку кількість відвідувачів у рік чекаєте? Чи є попередні підрахунки?

– Цифри дуже залежать від темпів економічного розвитку. На піку виставковий центр відвідувало до 700 тисяч осіб на рік, у важкі роки ця цифра була вдвічі менша.

– Виставковий центр відвідують й іноземці, підкажіть, з яких країн (крім українців) найбільше відвідувачів? Чи вплинули події на Сході країни на відвідуваність виставкового центру?

– Останнім часом все більше підприємців приїжджає з країн Євросоюзу, який у перспективі є основним торгівельним партнером України. Зростає також кількість гостей з Туреччини та Китаю. Натомість війна обірвала українсько-російські торгівельні зв’язки. На загальну кількість відвідувачів вплинула не так сама війна, як викликане нею економічне падіння, але тепер показники відновлюються.

– Валерію, розкажіть які переваги несе для місцевих мешканців побудова виставкового центру?

– Основні переваги будьякого бізнесу для місцевої громади – це податки та робочі місця. Водночас важливо розуміти: виставковий центр – це майданчик для роботи багатьох незалежних компаній, що виконують роботи та надають різноманітні послуги для організаторів, учасників і відвідувачів. Навколо експоцентру створюється цілий кластер, ось чому це така приваблива ідея.

– Розкажіть про відносини з місцевою владою, чи йде вона назустріч та чи сприяє «переїзду» виставкового центру?

– Приємно зазначити про взаєморозуміння і конструктивні відносини з місцевою владою. Ми дуже раді, що обрали саме Березівку з-поміж десятків інших варіантів. У нас спільна мета – зміцнювати місцеву громаду та розвивати територію.

– Скільки робочих місць плануєте створити? Чи буде потреба залучати до роботи такого комплексу місцеве населення, якщо так, то яких саме спеціальностей і в якій кількості?

– Звичайно, нема сенсу возити працівників з Києва, коли поруч такі масштабні населені пункти. Почнемо із сервісного персоналу, якого на перших етапах потрібно пару десятків, а там будемо дивитися: потреба в персоналі дуже залежить від завантаження виставкового центру. До речі, ми дуже вдячні місцевим активістам, що допомагають нам знайти потрібний персонал (а мешканцям допомагають працевлаштуватися).

– Чи є попередні розрахунки, які податки та скільки надходитиме коштів до місцевого бюджету?

– Наразі ми вивчаємо нормативні документи для цієї оцінки, але хочу підкреслити головне: реформа децентралізації залишає значну частину податків у розпорядженні місцевої громади, тим самим роблячи її більш спроможною вирішувати свої завдання і менш залежною від далеких чиновників у центрі.

– На Вашу думку, переміщення виставкового центру відкриває нові можливості для місцевих підприємців? Для прикладу – поява кафе, ресторанів, готелів тощо?

– Ще раз підкреслюю, що виставковий центр – це кластер. Європейські дослідження доводять: на 1 євро, зароблений виставковим центром, припадає 3 євро, зароблені ресторанами, готелями, перевізниками та іншими підприємствами індустрії гостинності. А це все означає податки та робочі місця. Ми домовляємося про співпрацю з усіма навколишніми готелями, адже найближчим часом доведеться вже селити учасників виставок з інших міст і країн.

– Валерію, що побажаєте нашим читачам?

– Миру і стрімкого економічного зростання – сьогодні це, на мій погляд, основні побажання будь-кому в Україні. До економічного зростання ми докладемо власних зусиль, адже виставки є потужним інструментом розвитку інновацій та підприємництва.

Спілкувався Максим КРАВЧЕНЯ.

Додати коментар