Рідна мова – то доля народу!

0

21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Це свято ввійшло до календаря у 1996 році, а в Україні – з 21 лютого 2000 року. Його проголосили на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО й обрали гасло: «Мови – це важливо!».День рідної мови має сприяти різноманітності світу і стимулювати вивчення іноземних мов у різних країнах, оскільки ЮНЕСКО виступає за зближення культур, їх активну взаємодію, зокрема у мовних питаннях, адже саме мови є важливим інструментом розвитку духовної спадщини Планети. Історія свята має трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеші (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали протести проти урядової заборони на використання в країні рідної – бенгальської мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає День полеглих за рідну мову.

Українська мова сьогодні є рідною майже для 50 мільйонів осіб. Відповідно до статті 10 Конституції України вона є державною мовою в Україні. Держава забезпечує її всебічний розвиток і функціонування в усіх сферах суспільного життя і на всій території країни. Сотні років поневолення і переслідування нашої рідної мови зробили свою «чорну справу». Тому нам із вами належить відроджувати велич і багатство української мови, плекати рідне слово щодня і повсякчас, а не лише в День рідної мови…

Для кожного народу своя мова – найкраща, але ніхто не буде заперечувати, що українська мова за милозвучністю і співучістю – одна з найкращих. Ще у 1928 році в Парижі на конкурсі мов визнали, що українська, італійська та французька мови – наймилозвучніші. Наша мова оспівана й оспівується поетами. Українською мовою писали свої твори Тарас Шевченко і Леся Українка, Маруся Чурай і Володимир Сосюра, Павло Тичина і Максим Рильський.

Рідною мовою незрівнянно пишуть свої твори й сучасні відомі письменники та поети – Ліна Костенко і Ганна Чубач, Дмитро Білоус і Микола Луків. Прислухаймось вкотре до поради Максима Рильського:

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову,
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян –
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хай і живе своїм живим життям…

Тож запрошуємо наших читачів відвідати інформаційно-пізнавальну презентацію «Мова – душа народу», де можна познайомитись із кращими книжковими надбаннями з української мови, довідниками і словниками, що допомагають зробити нашу мову яскравішою, дотепнішою та цікавішою.

Лариса КОВАЛЬ,
завідувачка Макарівської районної
бібліотеки для дітей.

Додати коментар