ФІЛЬМ ПРО ЗАХІД ВІД «ПАМ’ЯТЬ НАЦІЇ» СЕРЕД ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ «Я – ЖУРНАЛІСТ»

0

Всеукраїнський конкурс учнівських творчих робіт «Я – журналіст!» проводиться з 2009 р.

Засновники конкурсу – Видавничий дім «ОГО» (м. Рівне), Національний університет «Острозька академія» та управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації.

Оргкомітет конкурсу «Я – журналіст!» очолює головний редактор Видавничого дому «ОГО», викладач кафедри журналістики Національного університету «Острозька академія» Віталій Голубєв.

Розпочавши свою історію у 2009 році як обласний конкурс із «пропискою» в Рівному, за 7 років «Я – журналіст!» вийшов на загальноукраїнський рівень. Конкурс «Я – журналіст!» – це конкурс творчих робіт для учнів та студентів, які мають нахил до вивчення гуманітарних предметів (насамперед української мови та літератури) та цікавляться роботою журналіста, демонструють успіхи у написанні творів, беруть участь у роботі гуртків, секцій журналістики при школах та позашкільних закладах, є активними учасниками конкурсів, олімпіад, учнівського самоврядування – тобто мають здібності, пов’язані зі словом, зі спілкуванням.

Метою проведення конкурсу є виявлення та стимулювання творчо обдарованої учнівської молоді, схильної до журналістської діяльності; сприяння її профорієнтації, стимулювання до прояву активної життєвої позиції. Конкурс не має політичного чи комерційного характеру, участь у ньому – безкоштовна. Усі витрати на організацію конкурсу та відзначення переможців несуть організатори, Видавничий дім «ОГО». Також до формування призового фонду конкурсу залучаються меценати і партнери конкурсу. Так, у 2016–2017 роках нагородження переможців конкурсу підтримували Національний університет «Острозька академія», Національна спілка журналістів України, Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України (Ірина Баковецька, Ірина Мельник), гуртовня розвиваючих іграшок «Всезнайко», рівненський художник і музикант Юрій Журавель, викладачка кафедри журналістики Національного університету «Острозька академія» Вікторія Назарук. Окрім учнів, організатори традиційно нагороджують і вчителів, які підготували переможців конкурсу.

Підбиття та нагородження конкурсу цього року відбулось 14 грудня в Національній спілці журналістів України. Загалом на конкурс було подано понад 800 робіт з усіх куточків України (включно з Кримом та Донецьком). На підбиття підсумків прибуло понад 30 учасників.

У номінації «Стаття» – «Диплом І ступеня» отримала Анастасія Дрозда, вихованка Зразкового прес-клубу «Юний журналіст» Хмельницького Палацу творчості дітей та юнацтва.

У номінації «Фото» – Владислав Польський, вихованець гуртка «Мистецтво масмедіа» Ренійського Центру дитячої та юнацької творчості Одеської області.

У номінації «Відео» – Альона Журавська, вихованка гуртка «Журналісти-краєзнавці» при Бориспільському міському Центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді Київської області.

Вихованка дитячої студії «1+2» ЦТДЮ ім. Данила Туптала, учениця 11-го класу Макарівської гімназії Дарія Вавілова подала на конкурс «Я – журналіст» свою роботу про повернення рідним копій листів примусових робітників (остарбайтерів), які зберігаються в Державному архіві Київської області та 75 років не могли дійти до написаних адрес.

Ця робота була зроблена спільно з керівником гуртка Тетяною Мельник та ТРК «Авіс». У короткому відео розповідається про участь в цих заходах представників компанії «Пам’ять Нації».

14 грудня разом з Дарією Вавілою, Тетяною Мельник на оголошення результатів конкурсу було запрошено і представника «Пам’ять Нації» – Віталія Гедза, який є своєрідним головним героєм цієї відеороботи.

За результатами голосування робота Дарії отримала «Диплом ІІІ ступеня». Всі судді погодилася, що відеоробота заслуговує на вище місце, проте з Дарії було знято кілька балів із-за того, що сюжет по хронометражу не відповідав умовам конкурсу. І саме цих, кількох, залікових балів не вистачило для перемоги.

Проте ні Дарія, ні її вчитель Тетяна Мельник не збираються зупинятися на досягнутому і подаватимуть свою відеороботу на інші конкурси. Поруч з цим вони сподіваються, що представники «Пам’ять Нації» проведуть ще не один захід з повернення копій листів, що дозволить зробити ще одну не менш цікаву відеороботу.

У свою чергу представники компанії «Пам’ять Нації» хочуть подякувати, керівництву ДАКО за можливість працювати з листами, Дарії Вавіловій і Тетяні Мельник за те, що звернули увагу на нашу роботу і зробили таку відеороботу, а Надії Ащенко, директору Макарівської гімназії, що виховала таку ученицю…

Додати коментар