Вадим ТОКАР: «ВСІ НАШІ ПРОЕКТИ ПРОХОДЯТЬ ЕКСПЕРТИЗУ, ДЕ ФАХІВЦІ, ЯКІ НЕСУТЬ КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕДОСТОВІРНІ ВІДОМОСТІ, ПЕРЕВІРЯЮТЬ ЦІНИ НА РОБОТИ ТА МАТЕРІАЛИ І ДАЮТЬ ПОЗИТИВНИЙ АБО НЕГАТИВНИЙ ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК …»

0

– У листопаді виповнилось три роки, як Ви приступили до виконання обов’язків Макарівського селищного голови. Як можете охарактеризувати період своєї діяльності: що із задуманого вдалось, а що ні? 
– Це складний і, водночас, цікавий період. Кожен день відкриваєш для себе щось нове, особливо в спілкуванні з людьми, у співпраці з іншими органами й установами. Інколи відчуваєш, як бюрократична машина тобі заважає і чимдуж «ставить палиці в колеса», а інколи розумієш, що сам є гвинтиком системи. Працювати непросто, але наснаги додає усвідомлення, що Макарів змінюється і це не можна не помітити.

– Дійсно, Макарів помітно змінився. Поділитесь таємницею успіху?
– Насправді, ніякої таємниці немає. Розуміння процесів, які передують початку виконання тих чи інших робіт, злагоджена робота апарату ради та підтримка депутатського корпусу дають той результат, який ми маємо на сьогодні в Макарові, а також у тих населених пунктах, які входять до складу Макарівської селищної ради – Зурівка, Калинівка, Фасівочка.

– Якщо все так просто, то чому результати роботи попередніх очільників Макарова не були такими помітними?
– Не люблю обговорювати «попередників», адже прийде час і я обов’язково поповню їх ряди (сміється). Разом з тим, слід зазначити, що кожній каденції доводилось працювати у своїх особливих, а подекуди й специфічних умовах – при різному законодавстві, за різної суспільно-політичної обстановки в країні тощо. Крім того, дозволю собі не погодитись, що результати моїх колег не такі помітні. Наведу елементарні приклади. Чи можете Ви зараз собі уявити, що Макарів, Зурівка, Калинівка й Фасівочка отримали вуличне освітлення на кожній вулиці лише 10–11 років тому? Чи пам’ятаєте, що проїзд по вулиці Проектна від будинку № 7 і до будинку № 3 ще в недалекому 2011 взагалі не мав твердого покриття – там була звичайна грунтова дорога.

Таких прикладів є більш ніж достатньо, проте, ми маємо властивість швидко звикати до хорошого і, на жаль (або ж на щастя), швидко забувати, і це нормально. Переконаний, що кожен із селищних голів прикладав максимум зусиль задля поліпшення інфраструктури і показників соціально-економічного розвитку нашої громади.

– Ви згадали про вуличне освітлення. Цього року суттєво помітно, як воно почало оновлюватись в Макарові. Розкажіть про це – які вулиці з новим освітленням та на яких плануєте його оновити?
– Не лише цьогоріч. Наприклад, вулиця Ярослава Мудрого засвітилась новими ліхтарями ще 2016 року. Дійсно, в 2018-му ми провели реконструкцію освітлення по вулицях Б. Хмельницького, Героїв Крут, В. Стуса, Пушкіна, Ярослава Мудрого (міст), частково Дмитрія Ростовського, Шляхетська в смт Макарів та вулиці Володимирська, що в с. Фасівочка. Побудували нову лінію по вулиці Проектній.

Плануємо й надалі проводити роботи по заміні світильників на більш економні та сучасні. Що стосується конкретних вулиць, сказати важко, адже їх перелік буде визначатись комісійно при ухваленні програм благоустрою та соціально-економічного розвитку населених пунктів на наступний рік. До речі, ініціатором проекту реконструкції освітлення була людина, яку я поважаю і завжди прислухаюсь до його порад – це депутат обласної ради Григорій Дмитрович Тищенко.

– Питання про асфальтування доріг. Чому в Макарові виконує роботи лише підприємство з Бородянки?
– А звідки, по-вашому, повинно бути підприємство, щоб не виникало питань (сміється)? Якщо серйозно, то згадане підприємство працює в Макарові з 2013 чи 2014 року, точно не пам’ятаю. Нас повністю влаштовує, в першу чергу, ціна, яка є нижчою за аналогічні роботи, які виконуються в нашому регіоні, скажімо, в Білій Церкві чи у Фастові. По-друге, висока якість і оперативність виконання робіт. Не складно порівняти якість асфальтного покриття і тротуару по вул. Ватутіна, де виконавцем була фірма з Житомира, або славнозвісні дороги, які робило підприємство з Макарівського району в деяких сільських радах з тими дорогами і тротуарами, де замовником була Макарівська селищна рада, а виконавцем підприємство з Бородянки. До речі, ми замовляли і продовжуємо замовляти асфальтування і в Макарівському районному дорожному управлінні.

– Які вулиці вони робили, можете пригадати?
– Прибудинкові території по вул. Димитрія Ростовського, 71, Садова 1-а, 20, Проектна, 1, Гагаріна (номер будинку не пам’ятаю), вул. Данила Туптала, провулок Заводський тощо. Важко без підказок з бухгалтерії пригадати всі об’єкти.

– Розкажіть про стан справ з водопостачанням. Чи вдалось вирішити цю проблему? Мешканці деяких вулиць скаржаться, що вода каламутна й іржава.
– Проблема з водопостачанням у Макарові – сезонне явище, яке виникає щороку наприкінці весни та на початку літа. Цього року комунальним підприємством Макарівської селищної ради було проведено капітальний ремонт однієї свердловини та роботи з відео обстеження і відновлення дебету ще чотирьох. Завершено роботи по заміні водопроводу по вул. Піонерська та виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію водопроводу по вул. Шляхетська і Льва Толстого. Маємо сподівання, що ці проекти будуть реалізовані наступного року. Також було проведено роз’яснювальну роботу серед населення щодо необхідності встановлення приладів обліку води. Адже з 2019 року наявність лічильника у абонента є обов’язковою. Споживачам без лічильників комунальне підприємство не матиме права здійснювати водопостачання.

– На якому етапі передача водонапірної башти з балансу лікарні на комунальне підприємство? Це допоможе вирішити проблему водопостачання мікрорайону?
– Всі відповідні рішення щодо передачі ухвалені. Але сам об’єкт перебуває в аварійному стані і є ще цілий ряд об’єктивних причин, які заважають завершити процедуру передачі. Разом з тим, ми шукаємо альтернативні джерела забезпечення водою абонентів, які підключені до свердловини, що на території ЦРЛ. На сьогодні завершуються роботи з оформлення земельної ділянки по вул. Героїв Крут, після чого ми замовимо проект та пробуримо нову свердловину.

– Зараз відбувається ремонт фонтанів. Чи не вплине їх робота на загальний стан водопостачання?
– Ні, вони працюватимуть автономно.

– В інтернеті пишуть, що ремонт фонтанів обійдеться платникам податків майже в 3 млн грн, чи не за дорого це?
– Всі наші проекти, в тому числі і проекти реконструкції фонтанів, проходять експертизу, де фахівці, які несуть кримінальну відповідальність за недостовірні відомості, перевіряють ціни на роботи та матеріали і дають позитивний або негативний експертний висновок. По фонтанах маємо позитивний висновок. Останній раз наші фонтани ремонтували в 2007 році. Якість робіт коментувати не буду. Тоді на них було витрачено 600 (чи 650 точно не пам’ятаю) тисяч гривень, в доларах США це понад 120 тисяч за тодішнім курсом. Тобто елементарні підрахунки кажуть нам про те, що якщо порівнювати ціни в твердій валюті, то ми робимо… дешевше, ніж 11 років тому.

– Чи не краще було ці кошти витратити на ремонт старого корпусу Макарівського ліцею?
– Однозначно краще. Але тут не все так просто. Ліцей не є об’єктом, який належить до сфери управління Макарівської селищної ради і ми в силу закону не можемо ухвалювати управлінські рішення, не маємо можливості самостійно повною мірою організувати процес з виготовлення проектної документації і подальшого ремонту. Для прикладу, в 2016 році ми виділили кошти на проект з капітального ремонту старого корпусу. Роботи виконані не були, кошти було повернуто до бюджету. На початку 2017 року до нас уже звернулись з клопотанням про фінансування виготовлення проектної документації на будівництво нового корпусу. Підтримали та виділили 500 тисяч гривень. Далі ми не маємо повноважень щодо укладання договорів чи підписання актів виконаних робіт по цьому об’єкту.

– А як же лікарня і гімназія? Це об’єкти, які належать селищу? Адже там теж робили ремонти, закуповували обладнання і фінансування відбувалось за рахунок коштів місцевого бюджету.
– Ні, це також об’єкти районного значення. Але процедурно купити обладнання чи зробити внутрішній ремонт дещо простіше ніж побудувати новий корпус чи відремонтувати аварійне приміщення. В гімназії за рахунок коштів селищного бюджету частково було замінено старі вікна, придбано кабінет інформатики та інше обладнання, необхідне для покращення навчального процесу. Але там так само «завис» проект з реконструкції спортивного залу, часткової заміни даху і утеплення школи.

У лікарні тільки цього року за рахунок коштів селищного бюджету було відремонтовано ліфти, закуплено гінекологічні крісла, зроблено капітальний ремонт частини приміщення у терапевтичному корпусі, приміщення зубних техніків та другого поверху в поліклініці; поточний ремонт хірургічного відділення, ремонт ігрової кімнати в дитячому відділенні. Все це завдяки злагодженій роботі та професіоналізму, який проявили тодішній головний лікар Анатолій Леонідович Тесленко та теперішній в.о. головного лікаря Анатолій Анатолійович Йовенко.

До речі, ліцей теж не лишився поза увагою. Хочу нагадати, що ремонт їдальні, заміна вікон у спортивному залі, придбання комп’ютерної техніки, облаштування фізичного й хімічного кабінетів, ремонт штучного футбольного поля, фінансування проекту будівництва нового корпусу і так далі здійснювалось з місцевого бюджету територіальної громади смт Макарів, сіл Зурівка, Калинівка, Фасівочка.

– Зараз в Україні найбільш помітна та найбільш успішна реформа з децентралізації. На Вашу думку, чи допоможе об’єднання територіальних громад вирішити проблеми селища?
– На мій суб’єктивний погляд, однозначно впровадження згаданої реформи на наших територіях є позитивом. Адже з децентралізацією фінансових ресурсів держава передає на місця і додаткові повноваження, в тому числі в освітній та частково медичній галузях. Проте, багато що залежатиме від складу новообраної ради та голови об’єднаної територіальної громади.

– Які перспективи Макарівської ОТГ та на якому етапі процес об’єднання громад станом на сьогодні?
– Наразі, згоду на об’єднання з Макаровом надали 14 сільських рад, до складу яких входить 29 населених пунктів. Процес об’єднання Макарівської ОТГ добігає завершення. Ми «застрягли» на етапі погодження рішень про об’єднання в Київській обласній державній адміністрації (КОДА). Чотири рази ми отримували негативний висновок, три з яких, на мою думку, з надуманих причин, аби штучно загальмувати цей процес. Проте, як Ви знаєте, нещодавно Київську ОДА очолив новий губернатор і відтепер ми маємо великі сподівання, що об’єднання Макарівської територіальної громади зрушить з мертвої точки.

– Чи плануєте Ви балотуватись на голову Макарівської об’єднаної територіальної громади?
– Про це ще зарано говорити. На сьогодні однозначно ніхто не може сказати, коли в Макарові розпочнеться виборчий процес до місцевої ради. Центральна виборча комісія може призначити вибори після завершення процедури об’єднання в 2019 році або вибори можуть відбутися по закінченні каденції – у жовтні 2020. Макарів живе своїм життям, яке не стоїть на місці і, в першу чергу, кожного дня нам потрібно думати і вирішувати проблеми та виклики сьогодення.

Спілкувався Віталій ГЕДЗ.

Додати коментар