Участь у форумі

0

У Київському палаці дітей та юнацтва віжбувся І Всеукраїнський форум «Дитячим дотиком пера»: Я САМ/а – 20 років з дітьми, про дітей і для дітей».Загалом, як сказала на прес-конференції головний видавець-редактор Тетяна Кондратенко, мета Форуму – привернути увагу держави та громадськості до ролі друкованих періодичних видань для дітей у всебічному розвитку творчої особистості та національно-патріотичному вихованні покоління юних українців.

Отож, ранок, неділя, 11 листопада. Члени вокального гуртка «Веселка» Макарівського районного Центру творчості дітей та юнацтва ім. Д. Туптала, що діє при Пашківській ЗОШ І–ІІІ ст., дружно зібрались для поїздки до Києва. Незважаючи на похмуру погоду, настрій у дітей і дорослих був радісний. Адже всіх чекало живе спілкування з талановитими дітьми з усієї України (живе, а не у віртуальному світі гаджетів та інтернет-мереж!).

Київ зустрів холодним вітром, мрякою, та після гарячого чаю з печивом (спасибі організаторам Форуму) настрій значно покращився і всі розійшлися вестибюлями та залами КПДЮ. Ми познайомилися з фотовиставкою Тетяни Завойської «Вільні змалку – Майдан для всіх поколінь», унікальною колекцією старовинних рушників, барвистих хусток та вишиваних ікон Зої Ружин, а ще зробили фотосесію з іншими учасниками біля стенду з логотипом Форуму.

На урочистому відкритті виступали Надія Іллюк – керівник «ЮНПРЕС» (КПДЮ), Тетяна Кондратенко – головний видавець-редактор ігрової газети-журналу «Я САМ/а», Світлана Садовенко – керівник зразкового дитячого ансамблю «Ладоньки». Запальними піснями його учасники доповнили хороший настрій усім присутнім.

Наш гурт брав участь у покладанні вінків до пам’ятника жертвам Голодомору. Отже, з групою жінокмироносиць на чолі з відомим громадським діячем, поетесою Зоєю Ружин та ансамблем «Ладоньки» ми долучилися до урочистої Ходи. Пані Зоя сама виготовляє неймовірної краси вінки із колосся, квітів та українських рушників. Один із таких шедеврів був покладений до пам’ятника. «Нехай завжди у нас буде хліб на столі і мир на землі», – підкреслила вона у промові Керівник нашої делегації Ганна Маковська прочитала авторський вірш «Україно – молитво моя». Потім відбулося символічне переломлення короваю і розділення його між усіма присутніми.

Після повернення до Палацу на всіх чекали смачний обід, майстеркласи з орігамі та аквагриму, ігрові майданчики і розважальні програми. Ми також робили ангеликів для хворих діток «Охмадиту» та бійцям АТО. У рамках Форуму проходила благодійна акція «Діти – дітям» під девізом: «Робитимем добро і я, і ти – на світі буде більше доброти!», під час якої учні профтехучилищ Запоріжжя, Хмельниччини, Кривого Рогу та інших куточків України виготовили сувеніри-подарунки учасникам Форуму з авторськими листівками – «Вітання від серця – до серця».

Сторінками історії України повів кінорежисер Дмитро Ломачук, презентуючи авторський документальний фільм «Іван Богун». Всі також переглянули веселий мультфільм «Закоханий їжачок». Та найбільше задоволення ми отримали від концертно-вітальної програми, де виступали колишні й нинішні читачі часопису: переможці Всеукраїнських конкурсів Тетяна Негрій, «Scarlet», ансамбль «Ладоньки», заслужені артистки України Ленара Османова та Тетяна Петрикова і багато інших виконавців.

«Усе найкраще, що побачили й почули, ми будемо тепер застосовувати у нашій школі, у нашому житті. Нам ще багато потрібно вчитися», – такі загальні висновки зробила наша делегація. Всі діти отримали дипломи І Всеукраїнського форуму «Дитячим дотиком пера» за активну участь у цьому заході, яскравий творчий внесок у скарбницю української культури та з нагоди 20-річчя часопису для дітей «Я САМ/а» і сувеніри.

Щасливі, з яскравими враженнями, з набутими навичками у майстер-класах після грандіозного концерту повернулися ми додому у Пашківку.

Таміла ЗАПОТІЧНА,
заступник директора
Пашківської ЗОШ І–ІІІ ступенів
з виховної роботи.

Додати коментар