Не забуті Богом і людьми

0

Летять літа, як білі журавлі,
Дзвенять, мов ті волошки в житі,
Та не зникає слід їх на землі,
Якщо для добрих справ були прожиті…

У жовтні весь світ відзначає Міжнародний день людей похилого віку – свято, яке покликане звернути увагу всього людства на потреби старшого покоління. Повага до старших – одна з головних цінностей людської моралі. Саме тому в 1990 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення про заснування Міжнародного дня літніх людей, призначивши його на перший день жовтня, а в Україні це також і День ветерана.

У золотому падолисті осені – і радість, і смуток, як мабуть і в нашому житті – житті тих, хто вже має статус людей похилого віку. Турбота про громадян похилого віку, ветеранів та інвалідів необхідна кожної хвилини не як відзначення святкової дати, а як повага до людей, котрі своєю багаторічною працею заслужили на глибоку пошану нащадків, адже багато хто з них на схилі літ відчувають себе незахищеними, самотніми, з «букетом» хронічних захворювань та безліччю не вирішених соціально-побутових питань.

Саме такими людьми опікується Макарівський районний територіальний Центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) за принципами адресності та індивідуального підходу, доступності та відкритості, гуманності і соціальної справедливості.

У структурі територіального Центру функціонують чотири відділення. Одне з них – відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання – соціальний заклад для людей, які на старість залишилися в складних життєвих обставинах, наодинці зі своїми хворобами, без допомоги рідних та близьких.

В такому закладі працюють лише ті, хто посеред суворого плину сьогоднішнього життя, особистих справ та життєвих незгод, зуміли зберегти у своєму серці вогник доброти і небайдужості. Таким керівником відділення і є Світлана Макаренко. Вона вміло організовує роботу обслуговуючого персоналу відділення, до кожного підопічного знаходить індивідуальний підхід і завжди готова прийти на допомогу, особливо тим, хто з роками, а хто за станом здоров’я потребує її найбільше.

Чуйно ставиться до підопічних і висококваліфікована медична сестра Наталія Овсюхно, котра старанно і професійно надає необхідну допомогу, стежить за станом здоров’я людей.

У відділенні є громадяни різного віку. Найстарший – з с. Мотижин, 97-річний Федір Клименко, ветеран війни, який тут вже більше десяти років. Є подружжя з с. Фасова, колишній медичний працівник з с. Комарівка Евгенія. Доля всіх об’єднала – різних за віком та професійним минулим і тепер вони, як одна сім’я.

Цьогоріч привітати людей, які перебувають у відділенні, та його персонал завітали голова районної ради Олександр Гулак і учні 6,7 та 8 класів Макарівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – природничо-математичний ліцей» разом з психологом Ольгою Мовчан і педагогом організатором Вікторією Суміш, перший заступник голови райдержадміністрації Ірина Багінська та заступник голови райдержадміністрації Іван Рознай, Гружчанський сільський голова Леонід Каран.

Посадовці привітали присутніх з днем людей поважного віку, поцікавилися їхніми проблемами, умовами проживання, харчування, забезпечення медикаментами, побажали здоров’я й довголіття.

Свої слова привітання висловили й учні Гружчанської школи, подарувавши присутнім барвисті осінні квіти та низку пісень і поетичних рядків.

До свята також долучились учасники вокального аматорського колективу «Вербиченька» (керівник Надія Бабенко, акомпаніатор Валентин Шаменко) Фасівського сільського клубу, які виконали різнохарактерні українські народні пісні, чим звеселили душі всіх присутніх. До речі, це вже другий приїзд фасівчан до цього соціального закладу. Вперше «Вербиченька» завітала минулого року на день Святого Миколая з піснями й подарунками. І тепер учасники колективу приїхали не тільки з концертною програмою: вони ще й зібрали гостинці – городину, горіхи, виноград, варення, консервацію, а сільський голова Іван Оніщенко передав солодощі, місцевий підприємець Лідія Расюк – миючі засоби тощо. Кожний з підопічних відділення отримав подарунки і від райдержадміністрації.

…Звуки музики злітали в чисте небо, осіннє, але ще ласкаве сонце і усмішки освітлювали обличчя людей, а їх очі випромінювали вдячність і радість від спілкування.

Цей день є символом єдності і спадкоємності поколінь – прекрасна можливість сказати теплі слова подяки батькам, матерям, ветеранам війни і праці, пенсіонерам і взагалі всім літнім людям за вклад у розвиток нашої країни, за багаторічну самовіддану працю, доброту і мудрість.

Ольга Доценко,
директор Макарівського територіального
Центру соціального обслуговування.

Додати коментар