Добровільне рятувальництво в Україні

0

7–8 червня у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» відбулася міжнародна конференція «Розвиток системи цивільного добровільного рятувальництва в Україні».

Урочисто міжнародну конференцію зі словами привітань відкрили Посол Республіки Польща в Україні Яна Пєкло та Посол Мальтійського Ордену в Україні Антоніо Газзанті Пульєзе ді Котроне. На відкриття форуму завітала виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Участь в конференції брали професійні медики, добровільні рятувальники, професійні рятувальники, волонтери, представники громадських організацій. Участь делегації від Макарівського району була організована Оксаною Герасименко і Миколою Оніщуком, за сприяння Макарівської РДА.

Організатори конференції – Мальтійська Служба Допомоги України і Мальтійська Медична Служба з Польщі у співпраці з Києво-Могилянською академією.

ДОВІДКА: Мальтійська служба допомоги – благодійна організація, яка розпочала свою роботу у Львові в грудні 1990 р. в рамках зимової гуманітарної допомоги з Німеччини, а 23 лютого 1993 р. за ініціативи Суверенного військового Ордену Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, рицарів Родосу і Мальти та Німецької Мальтійської служби допомоги було зареєстровано Благодійну організацію «Мальтійська служба допомоги». Сповідуючи мальтійське гасло «Збереження віри та допомога потребуючим», МСД працює для дітей з інтернатів та сиротинців, бідних одиноких людей похилого віку, осіб з особливими потребами, забезпечуючи посильну систематичну і послідовну підтримку та допомогу.

Кожен з нас може опинитися в ситуації, коли інша людина потребуватиме нашої допомоги. Раптова хвороба чи нещасний випадок можуть спричинити ситуацію, в якій від наших дій залежатиме людське життя. І хоча порятунок людей у кризових ситуаціях та піклування про безпеку мешканців належать до завдань держави, кожен громадянин повинен знати, як треба діяти, доки не прибуде фахова допомога. Саме тому пропагування першої допомоги та рятувальництва є надзвичайно важливим.

Україну чекає процес зміни системи рятувальництва. Досвід країн Євросоюзу вказує на те, що важливою підтримкою для державної системи рятувальництва є саме добровільне рятувальництво. Особливої ваги воно набирає у ситуації катастроф, стихійних лих, забезпеченні масових заходів. Вишколені добровольці з відповідним спорядженням можуть ефективно підтримати дії професіоналів, співпрацювати з «швидкою допомогою», пожежною службою, поліцією та іншими службами. Добровольці також можуть брати активну участь у громадському житті на локальному рівні – навчати першої допомоги, забезпечувати події на рівні місцевих громад.

На конференції ділилися досвідом створення, функціонування та розвитку системи добровільного рятувальництва представники з Польщі, Німеччини, Італії та України. В європейських країнах координація дій між різними службами: рятувальниками, медиками, поліцією – координується з добровільними рятувальниками і це прописано на рівні законодавства. І кожна служба злагоджено працює з волонтерами-рятувальниками.

Зараз в Україні добровільне рятувальництво розвивається з ініціативи «знизу». Групи волонтерів-рятувальників з’явилися в Києві, Львові, Маріуполі, Івано-Франківську, Запоріжжі, Южноукраїнську та інших містах.

Бар’єром в розвитку є, між іншим, брак правових регулювань, які стосуються добровільного рятувальництва. Бракує також стандартів вишколу і спорядження, але, передусім, всієї правової кодифікації повноважень, що утруднює створення успішної моделі співпраці з фаховими службами та поміж організаціями.

У проміжках між доповідями учасники конференції мали змогу ознайомитися з обладнанням, на якому тренуються добровільні рятувальники Мальтійської служби в Україні, отримати майстер-класи з реанімації дорослих та немовлят.

На конференції рятувальники-волонтери з різних міст України, в яких уже тривалий час працюють волонтери, ділилися власним досвідом, які випадки траплялися з ними, як координують діяльність з різними службами, розповідали про власні мотиви, і про те чому вони цим займаються.

Також на заході було продемонстровано роботу груп рятувальників-добровольців під час надзвичайних ситуацій, злагодженість дій, координацію, послідовність дій, які потрібно робити при тих чи інших обставинах. Також на конференції розповідалось про «діамантові» хвилини, і що потрібно в цей час робити при наданні допомоги постраждалим.

На сьогодні в Україні добровільні групи волонтеріврятувальників діють у таких містах: Берегово, Івано-Франківську, Кам’янець-Подільському, Фастові, Запоріжжі, Маріуполі, Южноукраїнську та Львові. І така група може бути створена і на рівні Макарівського району.

Додати коментар