МАЛЕНЬКА КНИЖКА – ВЕЛИЧЕЗНИЙ ВНЕСОК У ПАМ’ЯТЬ НАЦІЇ

0

6 червня у актовому залі Макарівського НВК «ЗОШ І ст. – районна гімназія» відбулася презентація книги «Олексій  Потапенко. Обірваний політ…». Захід був організований Макарівською селищною радою, Макарівським районним Будинком культури, Макарівським НВК «ЗОШ І ст. – районна гімназія» та кампанією «Пам’ять Нації».

Вже вкотре мешканців та гостей Макарова збирають воєнні події на Сході нашої країни. Та, нажаль, вони сумні. Сумні тим, що там щодня гинуть люди. Серед загиблих і наші земляки – чиїсь чоловіки, батьки, сини і доньки.

Вони йшли захищати рідну землю, нас з вами, оберігати спокій наших домівок.

Нам дуже не хотілося вірити у цю війну, яка руйнує не тільки будинки, школи мости і дороги, а й руйнує людські долі.

Та все ж життя продовжується і пише свою історію. Вона у хроніці, у фільмах та у книжках і в нашій пам’яті.

Зустріч у гімназії була даниною пам’яті, пам’яті про нашого земляка Олексія Потапенка, який загинув 6 червня 2014 р., виконуючи військовий обов’язок.

Нещодавно за сприяння Макарівської селищної ради у видавництві Олега Філюка вийшла у світ книга про полеглого нашого земляка.

Укладачі книги: Віталій Гедз, кандидат історичних наук, директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею, куратор музейного напрямку проекту «Пам’ять Нації» та Надія Ащенко, заслужений вчитель України, директор Макарівського НВК «ЗОШ І ст. – районна гімназія».

Це – книга-спогад… Спогад про звичайного хлопця з проникливим поглядом, з надзвичайно добрим відкритим серцем, який обрав собі таку мужню професію – військового, професію захищати свою Батьківщину.

Читаючи книгу «Обірваний політ», знову й знову постає питання: хто ж навчив наших дітей справжньому патріотизму, так чесно любити свою країну, рідних і близьких, щоб, не задумуючись, віддати за них своє життя? Так вчинив і Олексій…

На заході, присвяченому презентації книги виступили, Макарівський селищний голова Вадим Токар; Олег Філюк, видавець книги; Надія Ащенко, укладач книги; Олександр Гуменюк, класний керівник Олексія; Вадим Дришлюк, брат Павла Дришлюка, полеглого разом з Олексієм Потапенком; Андрій Скибун, однокласник і товариш Олексія; Павло Нетьосов, керівник Міжнародної організації дослідників фортифікації «Цитадель», керівник пошукової групи місії цивільно-військового співробітництва «Евакуація 200», один із творців пам’ятника полеглому екіпажу у школі № 230 у Києві.

Також цього дня до гімназії завітали Володимир Потапенко, батько Олексія; Олена Попова, колишній вчитель біології школи № 230 м. Київ; Володимир Жарко, голова СПО ГО «Вертикаль»; представниці об’єднання українок «Яворина». Київщина та учнівська молодь.

Презентація пройшла в затишній і домашній атмосфері, яку потім один з учасників – Павло Нетьосов – у себе на сторінці у facebook прокоментував: «Багато тепла і добрих слів, багато спогадів і маленька книжка зі спогадами про одного з дружного екіпажу АНа Олексія Потапенка. Маленька книжка – величезний внесок у Пам’ять Нації».

Людмила КОЛОС,
директор Макарівського
районного Будинку культури.

Додати коментар