«Єднаймося для подолання туберкульозу!»

0

Під таким гаслом 24 березня пройшов Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом.

Туберкульоз – давня і підступна хвороба людства, яка і сьогодні, у ХХІ столітті залишається однією з основних інфекційних причин смертності в світі. У 1995 році зареєстрована епідемія туберкульозу в Україні і по даний час становить серйозну загрозу здоров’ю населення країни.

Захворюваність у Макарівському районі протягом багатьох років являється високою і значно перевищує показники по Київський області та Україні.

У всьому світі відзначається ріст захворюваності на туберкульоз і особливо в країнах пострадянського простору. Цьому сприяють скорочення фінансових витрат на охорону здоров’я, міграція населення, соціальна криза (безробіття, алкоголізм, наркоманія, наявність хронічних захворювань, стреси), втрата настороженості щодо туберкульозу, що призводить до пізнього виявлення і поширення захворювання. Сьогодні має місце також і недостатня інформованість населення з питань профілактики, лікування та боротьби з туберкульозом, а без обізнаності боротьба з ним приречена на невдачу.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке виникає шляхом передачі від хворої до здорової людини. У більшості випадків уражає легені, але може пошкодити будь-який орган (нирки, хребет, мозок, шкіру, статеві органи). Джерелом інфекції переважно є людина, хвора на відкриту форму туберкульозу легень, яка при кашлі виділяє в повітря з крапельками мокротиння та слини мікобактерії туберкульозу.

Одна хвора людина може інфікувати за рік 10–15 осіб і найчастіше – це близькі контакти (члени сім’ї та колективу). Рідше зараження відбувається побутовим шляхом через забруднені предмети вжитку (книги, рушники, посуд) та харчовим – вживання від хворої тварини молочних продуктів без термічної обробки.

Як вберегтись від туберкульозу? Щоб не захворіти в умовах епідемії, необхідно дотримуватись простих правил: повноцінно харчуватись, уникати шкідливих звичок (паління, зловживання алкоголем, наркотиків), тобто, вести здоровий спосіб життя.

Слід уникати вживання продуктів тваринництва, які не пройшли ветеринарного обстеження, особливо із стихійних ринків. В Україні також проводиться специфічна профілактика туберкульозу шляхом щеплення вакциною БЦЖ діткам при народжені та в семирічному віці.

Чим раніше виявлений хворий на туберкульоз, тим більше шансів на його повне вилікування і менше шансів зараження своїх рідних, особливо дітей. Навіть, коли людина почуває себе добре, варто один раз на 2 роки пройти флюорографічне обстеження, так як хвороба тривалий час не проявляється клінічними симптомами.

Один раз на рік повинні обстежуватися особи із груп ризику, щодо захворюваності на туберкульоз (хронічні захворювання легень, цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку, ВІЛ-інфекція); ті, хто працює в шкідливих умовах; особи, що не мають постійного місця проживання, ті, хто повернулись із місць позбавлення волі, соціально не захищені, які проживають за межею бідності.

Флюорографічне обстеження в Макарівській ЦРЛ та Бишівській АЗПСМ проводиться БЕЗКОШТОВНО.

Якщо ви більше двох тижнів почуваєтеся погано, вас турбує підвищена температура тіла (переважно увечері) до 37–37,30С, слабкість, пітливість ( особливо вночі), зниження апетиту, втрата ваги, кашель,– не займайтесь самолікуванням, а негайно зверніться до свого сімейного лікаря.

Туберкульоз виліковний! Насамперед, при умові раннього виявлення та ефективного лікування, при дотриманні призначень лікаря. Протитуберкульозними препаратами держава забезпечує хворих безкоштовно. Туберкульоз не виліковується:
– якщо перервати лікування;
– вживати протитуберкульозні препарати не регулярно;
– зловживати алкоголем, наркотиками руйнуючи цим печінку, що призводить до погіршення дії ліків і розвитку такої форми туберкульозу, яка в подальшому не піддається лікуванню і призводить до смерті хворого.

Якщо в сім’ї виявлений хворий на туберкульоз, особам, які проживають разом з ним, необхідно терміново звернутись до лікаря і пройти обстеження. Хворого з відкритою формою туберкульозу госпіталізують в стаціонари протитуберкульозного закладу для інтенсивного лікування, внаслідок чого його стан покращується і він перестає нести загрозу для оточуючих.

У подальшому пацієнту треба продовжувати отримувати ліки амбулаторно за місцем проживання, під контролем медичного або соціального працівника, до завершення курсу лікування і повного вилікування.

На даний час Київська область активно співпрацює з Глобальним фондом по забезпеченню лікування хворих на туберкульоз ліками та медико-соціальним супроводом, який здійснює Товариство Червоного Хреста та благодійна організація «Київський регіон 100 % життя».

Супровід полягає в тому, що хворим, які отримують контрольоване лікування амбулаторно, регулярно до його завершення, надається фінансова підтримка в різних формах (у вигляді продуктових і гігієнічних пайків, коштів на проїзд для контрольних обстежень у спеціаліста і т.д.).

Найважливіше питання в боротьбі з туберкульозом – довіра і конфіденційність між медпрацівником і пацієнтом. Тільки спільними зусиллями лікаря, медсестри, пацієнта, держави можна досягти позитивного результату в боротьбі з туберкульозом.

Інф. Макарівської ЦРЛ.

Додати коментар