«КНИГА ПАМ’ЯТІ ПОЛЕГЛИХ ЗА УКРАЇНУ» ТА ВИСТАВКА «БЛОКПОСТ ПАМ’ЯТІ» В МАКАРОВІ

0

20 лютого, вшановуючи Героїв Небесної Сотні та згадуючи про початок російсько-української війни, в Макарівському районному Будинку культури презентували другий том «Книги Пам’яті полеглих за Україну» та розгорнули виставку «Блокпост Пам’яті».

Україну спіткало не одне лихо, перш ніж вона стала незалежною державою. З вдячністю і повагою ми згадуємо наших предків, які боролися за свободу України.

Та наше сьогодення особливе. 23 роки наша Батьківщина не знала війни. Український народ пишався тим, що у буремні 90-ті роки, вдалося зберегти мир. Але війна не обійшла нашу державу тепер.

Ще кілька років тому ми не сподівалися, що на нашій землі можуть розпочатися воєнні дії. І тепер майже кожну родину, так чи інакше, опалило полум’я війни.

Ми не особливо звертали увагу на слова «Слава Україні – Героям слава», а нині ці слова набули нового змісту.

Наразі вже точно зрозуміло, кому ці слова адресовані, і ні в кого немає сумнівів, що ці Герої – хлопці, які зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі, які в мирний час повертають поранених на російсько-українській війні з того світу, волонтери, на плечах яких тримається наша армія.

Макарівська земля зростила мужніх, сильних, здорових захисників. З початком воєнних дій на Сході багато наших хлопців було призвано до лав Збройних сил України, а хтось пішов добровольцем захищати рідну землю.

Після закінчення терміну служби, наші захисники повертались до рідних домівок. Та, на жаль, не всіх своїх вояків дочекалися рідні.

І саме 20 лютого у обрядовому залі Макарівського РБК було організовано захід, аби віддати данину пам’яті, тим, хто не повернувся з того страшного пекла, ім’я якому – війна.

Багато книжок написано про війну. Про героїчні подвиги наших земляків у різні роки. Та, на жаль, під час воєнних дій на Сході, з’явилася «Книга Пам’яті полеглих за Україну».

Нещодавно вийшов її другий том, який розповідає про військовослужбовців з Київщини. Це – велика книга! Так боляче листати ці сторінки… дивитися в очі кожному, хто віддав своє життя захищаючи Україну.

І от 20 лютого презентація «Книги Пам’яті полеглих за Україну» відбулася в Макарові і кожна родина загиблих з Макарівщини отримала її.

Організаторами заходу були:

Міжнародна організація дослідників фортифікації «Цитадель»;

пошукова група місії цивільно-військового співробітництва «Евакуація-200»;

ГО «Спеціалізоване пошукове об’єднання “Вертикаль”»;

Макарівська селищна рада;

Макарівський районний Будинок культури;

Макарівський районний історико-краєзнавчий музей.

kn2

Першим до присутніх звернувся Макарівський селищний голова Вадим Токар. У своєму виступі він наголосив, що не розуміє, чому і досі події на Сході України називають «АТО та АТОшники». Вадим Якович сказав, що для нього особисто це війна – російсько-українська війна.

Серед героїв, які віддали своє життя за Україну і чиї імена увійшли до «Книги Пам’яті полеглих за Україну», є мешканці Макарівщини. Саме з їхніми героїчними біографія всіх присутніх ознайомив кандидат історичних наук, директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею Віталій Гедз.

Також Віталій Анатолійович у своєму виступі згадав про зниклого безвісті на російсько-українській війні мешканця с. Завалівка Анатолія Петренка; Героя України, Героя Небесної Сотні мешканця с. Борівка Андрія Позняка; сотника 27-ї сотні на Майдані мешканця с. Калинівка Миколу Маркова.

Потім всі присутні мали змогу перегляну документальні кадри, які були змонтовані Юрієм Вареником, про полеглих Героїв з Макарівщини.

По закінченні перегляду учасники заходу, віддаючи шану тим, хто «Положив серце й душу за свободу», згадали їх Хвилиною мовчання.

Згодом до слова було запрошено історика, видавця з м. Вишгород Олега Філюка, який розповів родинам полеглих Героїв про початок видавничого проекту, за яким світ побачать брошури про учасників російсько-української війни з Макарівщини.

Ну і після цього слово взяв голова Міжнародної організації дослідників фортифікації «Цитадель», командир пошукової групи місії цивільно-військового співробітництва «Евакуація 200» Павло Нетьосов.

kn3

Він присутнім презентував уже згадувану книгу. В деталях розповів про пошукові роботи на російсько-українській війні, про всі складнощі, з якими доводиться стикатися пошуківцям. Також Павло Нетьосов пояснив чому не всі полеглі мешканці Макарівщини увійшли до презентованої книги. Крім того, він наголосив, що на 1 січня 2018 р. до електронної «Книги Пам’яті» було внесено 3795 полеглих Героїв. Але це лише бойові втрати…

Потім перед присутніми виступив голова ГО «Спеціалізоване пошукове об’єднання “Вертикаль”» Володимир Жарко. Він запропонував родинам полеглих Героїв, представникам Макарівської селищної ради, Макарівського районного військкомату та Макарівського районного історико-краєзнавчого музею створити свою виставку, подібну до привезеної виставки «Блокпост Пам’яті», яку 29 серпня можна привезти до Києва на Михайлівську площу.

Насамкінець, старший науковий співробітник Національного військово-історичного музею України Дмитро Махтаров разом з Віталієм Гедзом вручив книги присутнім родинам полеглих Героїв.

По закінченні офіційної частини заходу Павло Нетьосов провів екскурсію для бажаючих по виставці «Блокпост Пам’яті».

Свою роботу виставка продовжила і наступного дня. 21 лютого її оглянули студенти Макарівського медичного коледжу, старшокласники з Макарівської гімназії на чолі з директором Надією Ащенко, працівники редакції «Макарівські вісті» разом з редактором Максимом Кравченею, працівники Макарівської райдержадміністрації та Макарівської районної ради із заступником голови Макарівської РДА Іваном Рознаєм, колектив УДКС України у Макарівському районі з начальником Олегом Лагодним.

kn4

Всіх, хто встиг переглянути виставку «Блокпост Пам’яті», вона не залишила байдужими до подій на Сході України та більшість зрозуміла, що телебачення показує не всю правду про російсько-українську війну.

Далі книга та виставка поїхали до м. Біла Церква, де книги отримають 36 родин полеглих Героїв. До речі, з Макарівщини вручати «Книгу Пам’яті» родині Шкурко поїхав мешканець с. Липівка Ігор Смик. Адже полеглий Олександр Шкурко був командиром Ігоря Петровича під час служби в 72-й окремій механізованій бригаді.

Лариса МІЩЕНКО,
художній керівник Макарівського районного
Будинку культури.

Додати коментар