ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА В ДОШКІЛЛІ МАКАРІВЩИНИ

0

Інклюзивна освіта – перспектива нова.
Хоч різні можливості – рівні права!
Кожна дитина – це цілий світ,
Освіта, повага і рівність для всіх!

Питання інклюзії сьогодні набуває широкої актуальності. Вона стає доступною для дітей з особливими освітніми потребами. Інклюзивна освіта – це система освітніх послуг, що ґрунтується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту в умовах освітнього закладу. Інклюзивний освітній заклад – це заклад освіти, який відкритий для навчання всіх дітей, незалежно від їхніх фізичних, інтелектуальних, соціальних, емоційних,
мовних чи інших особливостей.

Нині розпочинається впровадження інклюзивної освіти з дошкілля. У цьому напрямку в ДНЗ «Веселка» у с. Калинівка зробили значні кроки, аби кожна дитина, яка має особливі потреби, була охоплена інклюзивною освітою.

Макарівський селищний голова Вадим Токар разом з депутатським корпусом перейнялися даним питанням і рішенням сесії Макарівської селищної ради в липні 2017 року виділили кошти на проведення капітального ремонту приміщення (групи) для дітей дошкільного віку в ДНЗ «Веселка».

У згаданому приміщенні ще під час реалізації мікропроекту «Енергозберігаючі заходи: капітальний ремонт системи опалення, заміна вікон у дошкільному навчальному закладі (яслах-садку) «Веселка» в с. Калинівка» в рамках проекту Європейського Союзу та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ», який підготувала і, спільно з Макарівською селищною радою, реалізувала громадська організація села Калинівка «ДІДІЛІЯ», було замінено вікна та проведено опалення. Однак група потребувала ремонту.

Саме завдячуючи Вадиму Токарю, депутату Макарівської селищної ради Олені Гедз та всьому депутатському корпусу, в цьому приміщенні проведено ремонт (виконавець ФОП Л.О. Димарчук) і з 1 січня 2018 р. приведено у відповідність до чинного законодавства наповнення інклюзивної групи.

Відповідно до Законів України «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», листа МОН України «Щодо організації діяльності інклюзивних груп у дошкільних навчальних закладах», наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку комплектування інклюзивних груп у дошкільних навчальних закладах», наказу МОН України «Про внесення змін до наказу МОН України від 4 листопада 2010 р. № 1055 «Про затвердження Типових штатних нормативів»», з метою реалізації права дітей з особливим освітніми потребами на освіту за місцем проживання, їх соціалізацію та інтеграцію у суспільство, рішенням виконавчого комітету Макарівської селищної ради, за зверненням відділу освіти, фізичної культури та спорту Макарівської райдержадміністрації в ДНЗ «Веселка», в одному з перших у районі, відкрито інклюзивну групу на базі середньої групи «Капітошка», в якій перебувало 34 дитини.

Після медичного огляду та за рішенням районного ПМПК у групі «Капітошка» було відібрано п’ятеро дітей з ТПМ (тяжкі порушення мови) та ЗПР (затримка психічного розвитку). І було утворено групу «Казка», до якої перейшло 17 дітей, серед яких п’ять відібраних комісією. Варто зазначити, що згідно з нормативами, група інклюзивної освіти ДНЗ розрахована на 15 дітей.

Нова група «Казка» укомплектована всім необхідним для навчання дітей: облаштовано навчальну й ігрову зони, спальну й туалетну кімнати, тощо. Примішення обладнано дитячими меблями та м’яким інвентарем. Ожили й розписані рукою художника стіни. Нова група має окремий вихід.

У зв’язку з відкриттям інклюзивної групи (загалом шостої у садочку) розширили штат працівників. Зокрема, ввели додатково посаду асистента вихователя, а ще з дітлахами інклюзивної групи працюватиме вчитель – логопед, наглядатиме медпрацівник, опікуватиметься практичний психолог. У нашому дитячому садочку всі дотримуються головного принципу інклюзії: «Рівні можливості для кожного».

Ми розраховуємо, що група інклюзивного навчання допоможе соціальній адаптації дітей, сформує почуття відповідальності за товаришів, які потребують не лише допомоги, а насамперед – прийняття та визнання.

Від себе особисто, від працівників ДНЗ «Веселка», батьків вихованців та найбільших критиків – наших діточок, ще раз дякую Макарівському селищному голові Вадиму Токарю, депутату селищної ради Олені Гедз та всьому депутатському корпусу Макарівської селищної ради, ФОП Леоніду Димарчуку за створений комфорт для дітей.

І насамкінець, хочу похвалитися красою новоствореної групи!

i2

i3

i4

i5

i6

i7

i8

i9

Катерина ВЕРБИЦЬКА,
завідуюча ДНЗ «Веселка».

Додати коментар