Пошуківці Макарівщини повертають вірменина на Батьківщину

0

12 липня 2017 р. в Національному військово-історичному музеї України відбулася церемонія передачі останків молодшого лейтенанта Сейтрака Арутюновича Агаджаняна, який загинув смертю хоробрих у вересні 1941 р. в бою за м. Малин Житомирської області.

Ще наприкінці осені 2016 р. пошуківці Макарівської ГО «Вертикаль» на чолі з Володимиром Жарко відшукали неподалік м. Малин залишки кількох червоноармійців. У той день вони встигли підняти п’ять тіл. Планували повернутися через кілька днів та продовжити розкопки. Але пішов сніг і все було відкладено до наступного року.

У березні 2017 р. вони повернулися вже на знайоме місце і продовжили пошуки. Розкопки довелося робити в дуже важких умовах, пошуківці піднімали речі, стоячи по коліна у болоті. Неподалік від річки, по якій колись проходив рубіж оборони Києва у 1941 р., металошукач зреагував на сталеву каску – так були виявлені останки офіцера Червоної армії. На це вказували залишки поясного ременя і чобіт.

virm3Крім того, при ексгумації тіла були виявлені компас, проржавілий кинджал в шкіряних піхвах і відразу два особистих розпізнавальних знаки. У ході експертизи з’ясувалося, що на пергаментних вкладках в обох «смертниках» написані особисті дані однієї людини – Сейтрака Агаджаняна (24-річний уродженець с. Диг Герусинського р-ну Вірменії молодший лейтенант Агаджанян, командир стрілецького взводу 253-го стрілецького полку 45-ї стрілецької дивізії значився зниклим безвісти 76 років), тільки в першому була адреса матері у Вірменії, в другому – адреса дружини – українки з м. Ковель, з якою вони прожили одруженими лише місяць.

Як сказав на заході Володимир Жарко, молодший лейтенант швидше за все розумів безвихідь і дуже хотів, щоб про його смерть хоч комусь з рідних повідомили. І тому заповнив відразу два медальйони.

Церемонію передачі залишків та особистих речей молодшого лейтенанта Сейтрака Агаджаняна відкрив директор Національного військово-історичного музею України Владислав Таранець. Він подякував Володимиру Жарко за пошукову роботу та послу Вірменії в Україні за підтримку в організації заходу.

Потім до всіх присутніх звернувся надзвичайний і повноважний посол Вірменії в Україні Андранік Манукян. Він запевнив усіх присутніх, що вірменський народ завжди буде допомагати українцям. Також додав, що вірмени не залишаються осторонь і теперішніх подій на Сході України. Посол повідомив, що згідно з їхніми даними в зоні АТО на сьогодні загинуло близько 90 вірменів, які захищали Україну від агресора.
Володимир Жарко у деталях розповів про віднайдення залишків молодшого лейтенанта та подякував усім, хто був причетним до пошуків рідних Сейтрака Агаджаняна. Пошуківець повідомив, що офіцера поховають на Батьківщині, біля могили матері, яка до останньої хвилини свого життя не переставала вірити, що син повернеться…

virm2
Зі словами подяки до присутніх звернувся начальник навчально-оздоровчого комплексу заступник начальника Київського військового ліцею імені Івана Богуна полковник Петро Потєхін. Він розповів, як перебуваючи в зоні АТО, завжди обіцяв своїм солдатам, що вони у будь-якому випадку повернуться додому (навіть якщо вони загинуть, він зробить все, щоб тіло передали рідним). І от, коли полковник лежав пораненим у госпіталі в одному з боїв 24 серпня 2014 р. не повернувся з бою сержант з його частини. Петро Геннадійович зробив усе можливе і неможливе, але у жовтні 2014 р. тіло солдата було знайдене і повернуте матері.

…Наприкінці церемонії всі присутні хвилиною мовчання згадали полеглих вояків і в Другій світовій війні, і під час збройного конфлікту на Сході України.

Також на заході були присутніми: Давид Мкртчян, виконавчий директор Союзу вірмен України, Вікторія Нестратенко – людина, на рахунку якої напевно уже сотні віднайдених імен, Уляна – правнучка дружини Сейтрака Агаджаняна, пошуківці з пошукового загону «ІКК «Пошук 171» СПО «Вертикаль» (смт Макарів), богунівці та інші.

Додати коментар