УВАГА: КІР!

0

В Україні спостерігається епідемічний підйом кору, ознаки якого відмічались вже наприкінці минулого року. За 4 міс. поточного року на теренах країни зареєстровано 172 випадки кору у 10 регіонах, проти 8 вип. за аналогічний період минулого року. Швидкими темпами наростання епідемічного процесу спостерігається в Івано-Франківській області, де станом на 23.05.2017 р. зареєстровано – 296 випадків кору, з них 240 дітей до 15 років (49,6%), лабораторно підтверджено 147 випадків кору (47,3%). На разі зростання захворюваності спостерігається також в Одеській області, де станом на 23.05.2017 зареєстровано 125  підозрілих випадків на кір, з них 95 дітей.

Кір – це небезпечна висококонтагіозна вірусна інфекція. Джерелом інфекції є хвора людина. Передача інфекції від хворої до здорової людини здійснюється повітряно-крапельним шляхом. Особи, що не хворіли і не щеплені проти кору можуть захворіти в будь-якому віці. У той же час, особи, що перехворіли на кір, повторно, зазвичай, не хворіють і щеплення проти кору не потребують. Максимальний інкубаційний період – 21 день, середній 9–10 днів. Захворювання характеризується підвищенням
температури до 38–39 градусів С, загальною слабкістю, гострими катаральними симптомами (грубий кашель, осиплість голосу), почервонінням повік та слизової оболонки очей, характерною висипкою на слизовій оболонці щік та поетапною висипкою на тілі. Ускладнення можуть з’явитися в будь-якому періоді кору. Найбільш часто зустрічаються ларингіт, трахеіт, бронхіт, пневмонія, плеврит. Крім того, кір може ускладнюватися отитом, менінгітом, енцефалітом, ентеритом, колітом. Лікування більшості хворих проводиться в домашніх умовах. Госпіталізації підлягають діти перших 2 років життя, хворих з важкими формами кору та ускладненнями. Прогноз, як правило, сприятливий. Однак одужання відбувається повільно, протягом 2–8 тижнів.
Кір, як вірусна інфекція, не має специфічного лікування. Єдиним надійним захистом від захворювання є вакцинація. Для вакцинації проти кору в Україні застосовується полівалентна вакцина «ПРІОРИКС», виробник Бельгія (проти кору, краснухи та
епідемічного паротиту), яка закуповується за державні кошти міжнародними організаціями за розрахунками МОЗ України. Щеплення проводяться дітям у віці 1 року (вакцинація) та у віці 6 років (ревакцинація). Дітям, не щепленим згідно з календарем, у віці 2 років і старші, та 7 років і старші, також проводяться щеплення. Для отримання щеплення необхідно звернутись в кабінет профілактичних щеплень лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання.
КЗ «Макарівський центр ПМСД» на 100% забезпечений вакциною проти кору, паротиту та краснухи.
Всі профілактичні щеплення, які включені до Календаря профілактичних щеплень, для громадян України є безкоштовними.
Не рекомендуємо дітям, які не щеплені проти кору, подорожувати до Одеської та Івано-Франківської області.

В.С. Калмикова,
заступник головного
лікаря з охорони дитинства
та материнства.

Додати коментар