Український тиждень імунізації

0

Активну імунізацію/вакцинацію вважають одним з 10 видатних досягнень охорони здоров’я у ХХ ст. 24 – 30 квітня 2017 р. в Україні проводиться «Український тиждень імунізації». Цей захід має стати щорічним і відбуватиметься одночасно з Всесвітнім та Європейським тижнями імунізації.

Головна мета ініціативи «Український тиждень імунізації» – інформувати населення про вакцинацію як найбільш ефективний інструмент захисту від інфекційних хвороб та важливу умову збереження національної безпеки країни.
Вакцинація вважається одним з найбільших досягнень медицини, яке щорічно дає можливість попередити 3 млн смертей і 750 тис. випадків дитячої інвалідизації. На даний час за допомогою вакцин людство здатне попередити 30 інфекційних захворювань. Імунізація визнана одним з найефективніших заходів запобігання захворюванням.
На жаль, рівень вакцинації дітей в Україні, за даними 2016 р., далекий від рекомендованого ВООЗ – 95%. Україна має найнижчі показники охоплення щепленнями серед усіх європейських країн та одні з найнижчих у світі, свідчить офіційна статистика МОЗ України, ВООЗ та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Зокрема, станом на кінець грудня 2016 року, охоплення щепленнями дітей у віці до 1 року складає: БЦЖ – 72,3%, проти поліомієліту – 60,8%, проти кашлюка, дифтерії та правця – 21,0%, проти кору, паротиту та краснухи – 45,5%, проти гепатиту В – 28,8%, проти Хіб-інфекції – 51,6%.
У Макарівському районі – БЦЖ-72,7%, проти поліомієліту – 64,1%, проти кашлюка, дифтерії та правця – 13,3%, проти кору, паротиту та краснухи – 43,3%, проти гепатиту В – 23,0%, проти Хіб-інфекції – 59,6%.
Низьке охоплення вакцинацією в Україні призводить до високих ризиків поширення інфекційних захворювань та створює критичну загрозу для загального стану здоров’я населення країни.
Українське суспільство потребує більшої обізнаності щодо проблематики вакцинації. Лише спільними зусиллями громадськості, медиків та представників влади, які визнають цю проблему, Україна може досягти змін на краще.
Імунізацію проводять різними методами, найчастіше – шляхом вакцинації. Вакцини від мікроорганізмів, що спричинюють захворювання, здатні підготувати імунітет тіла й таким чином допомогти боротись або запобігти інфекції.
Через широке застосування імунізації певні інфекції та хвороби були майже повністю викорінені у певних регіонах та на планеті в цілому. Яскравим прикладом є захворювання на натуральну віспу. В 1980 році ВООЗ офіційно повідомила, що натуральна віспа ліквідована у природі за допомогою вакцинації. У США внаслідок вчасної вакцинації з 1979 р. не фіксуються випадки поліомієліту.
В Україні проводяться щеплення проти 10 інфекційних хвороб: гепатиту, гемофільної інфекції, дифтерії, кашлюка, краснухи, кору, паротиту, правця, поліомієліту та туберкульозу.
В Європі імунізують населення проти 15 інфекційних хвороб.
КЗ «Макарівський центр ПМСД» на 100% забезпечений вакцинами проти туберкульозу, сказу, кашлюка, дифтерії, правця, гемофільної інфекції, також є туберкулін для проведення туберкулінодіагностики.
10 квітня 2017 р. для медичних працівників району в КЗ «Макарівський центр ПМСД» відбувся науково-практичний семінар з питань щеплень, на який був запрошений головний позаштатний спеціаліст з епідеміології та імунопрофілактики Департаменту охорони здоров’я Київської облдержадміністрації С.Т. Мартинчук.
Сучасний світ уже не можливо уявити без імунопрофілактики, яка взяла під контроль більшість інфекційних хвороб, що обумовлювали високу захворюваність та смертність населення. Припинення щеплень або навіть тимчасове зниження охоплення ними загрожує розвитком епідемій.
Всі профілактичні щеплення, які включені до «Календаря профілактичних щеплень», для громадян України є безкоштовними.

Валентина КАЛМИКОВА,
заступник головного лікаря з охорони дитинства
та материнства.

Додати коментар