Наталія КОВАЛЬЧУК: «Те, що відбувається в Україні – це не децентралізація, це колективізація»

0

У 2016 р. на політичній арені України з’явилась нова політична партія «Національний корпус», основу якої склали вояки полку «Азов». «Макарівські вісті» не гаючи часу вирішили поспілкуватись з керівником обласного осередку цієї партії – Наталією Ковальчук.

– Політична партія «Національний корпус» («НК») з’явилась нещодавно, розкажіть, що це за партія, яку мету і завдання ставите перед собою?
– «НК» це політична партія, що була створена за ініціативи учасників війни на Сході країни, людей яким небайдужа доля, які хочуть та прагнуть щось змінити в Україні. І це люди, котрі знають як це робити, та не були причетні жодним чином до існуючих політичних партій України, а також раніше не працювали у владних структурах і не займали жодних керівних посад у державних структурах та органах місцевого самоврядування. Це молоді люди, які мають вищу освіту, мають досвід навчання за кордоном.

– Пані Наталіє, розкажіть, яке ідеологічне спрямування партії?
– Ідеологія «НК» – це націократія (від ред. – «націократія» – альтернативна суспільно-політична доктрина і концепція державного режиму, за якого управління здійснюється через представницькі органи державної влади, організовані на основі солідарної праці всіх соціальнокорисних верств нації як найбільш оптимальної форми людського соціуму). Це трошки суміжні поняття з націоналізмом, але націоналізм більш розмите поняття. Для прикладу – якщо людина спеціаліст в тій чи іншій галузі, то вона повинна працювати в цій галузі. А у владі повинні бути представлені професіонали з різних галузей (медики, освітяни, аграрії, військові і т.д.).

– Коли була створена ваша політична партія?
– «НК» був створений перед новим роком, до цього часу діяла ГО «Цивільний корпус Азов», котра заснована колишніми бійцями для досягнення громадських цілей. Але було прийняте рішення про створення політичної партії, оскільки лише політичні партії є суб’єктом виборчого процесу. Це дає більш широкі можливості та повноваження.

– На сьогодні діяльності «НК» ЗМІ приділяють значну увагу. Проте розкажіть про останні заходи, котрі робила партія.
– Заходи робить не партія, а активісти. Заходи проводились ще задовго до створення партії. Партія не є механізмом для вчинення певних дій. Нас об’єднує ідея і все грунтується на волі людей. У людей була воля та розуміння, що потрібно їхати на фронт – вони поїхали. Якщо є розуміння, що для вирішення проблем потрібно перекрити трасу, – то вони це роблять. Якщо люди бачать, що чиновник корупціонер, – то вони йдуть і пишуть заяву, блокують певні державні установи, тощо. Для цього потрібне розуміння, воля. Люди розуміють, що вони є сила. Значна кількість активістів, які долучаються до наших акцій, не є членами партії.

– Розкажіть про останні заходи в Київській області, про які йшлося в ЗМІ.
– З останніх – захід в м. Ірпінь. Це місто, на жаль, стало відоме для багатьох мешканців України, тих далеких куточків держави, в яких не знають географію Київської області. Воно також стало відоме для росіян, «которых на Донбасе нет». Відоме завдяки виступу відомої співачки, котра виступила на пропагандистському каналі в Росії. А її мати, обрана депутатом Ірпінської міської ради. Тому, наше бачення: такі депутати мають скласти свої повноваження.

Можливо будемо разом з учасниками АТО проводити збір підписів стосовно відкликання депутата. З останніх заходів – також блокування російських банків. Це вже в часи політичної партії. Продовжується блокування таких банків: «Сбербанк» Росії, «Альфа–банк», «ВТБ».

БезымянныйНацбанк вводить санкції, забороняючи російським банкам виводити кошти до РФ. А керівництво цих банків заявило, що не буде виконувати вимоги НБУ. На щастя, в Київській області цих банків не так і багато. На даний момент ми розблокували ці заклади, щоб громадяни мали змогу вивести свої кошти з цих установ.

З болючих тем – проблема діяльності Узинського заводу. У м. Узин Білоцерківського району є цукровий завод, а на території заводу працює спиртзавод, робочий процес якого явно не відповідає екологічним вимогам, немає фільтрів та очисних споруд. На звернення мешканців ми приїздили туди. Скажу Вам, – дихати там не було чим. Люди потрапляли в лікарню, там просто був «скажений» запах аміаку. Звертались і до Київської обласної адміністрації. Коли в місті плюсова температура – то дихати нема чим. За рік вони не спромоглися поставити відповідні фільтри. Наша мета – закрити це підприємство. На робочі місця це ніяк не вплине, там працює близько 5-ти людей. А до цукрового заводу та його діяльності питань немає.

Екологічна служба не вбачає в цьому порушень, можливо тому, що не досконале законодавство, а можливо тому, що працює корупційна складова. Також організовуємо різні культурологічні заходи.

– Чи плануєте на рівні Київської області боротись із незаконним видобутком корисних копалин, вирубкою лісів?
– Стосовно незаконної вирубки лісів, згадаймо м. Ірпінь. Там є приватна територія, де раніше був величезний парк, який «розданий» ще до приходу нинішньої місцевої влади: ми там працює, боремось з незаконною вирубкою.

Також такі проблеми є в Білоцерківському районі, Києво-Святошинському в районі Боярки. Що стосується піску, то це ближче до міста Українка і частково – Києво-Святошинський район.

Стосовно лісу, то можемо навести, як приклад, ситуацію в Баришівському районі. Прийшли наші хлопці – раз заблокували, другий раз заблокували, познімали безпілотником вирубані ділянки. Минув тиждень і люди, котрі вирубували дерева, позасаджували зеленими насадженнями вирубані ділянки. І вже не вирубують ліс.

Тільки така боротьба не дасть належних результатів, допоки ліси, водні об’єкти на надра будуть безхазяйними, доки їхнім власниками не стануть територіальні громади сіл, селищ, міст області.

– Чи існують, на Вашу думку, проблеми з сміттєзвалищами в області?
– Найбільша проблема з сміттєзвалищем – це в с. Підгірці Обухівського району. Проблема сміттєзвалищ – це проблема комплексна, це не проблема лише Київської області, чи якогось району чи якогось маленького села. Це проблема державного рівня. У нас немає законодавства, яке регулює переробку сміття на екологічних засадах. У нас можуть побудувати сміттєспалювальні заводи. В Україну не заходять інвестори, Європа не допомагає ставити сміттєпереробні заводи, котрі можуть створювати електроенегію, яку можна продавати по зелену тарифу. І головна проблема – це відсутність законодавства.

А також для інвестора потрібні гарантії, бодай щодо збереження власності та права землекористування, але нашій владі вони не вірять.

– Яка позиція «НК» стосовно децентралізації та створення громад?
– Те, що відбувається в Україні – це не децентралізація, це колективізація. Якщо ми дивимось на досвід європейських країн, то в Європі територіальна громада є юридичною особою публічного права. У нас юридичними особами, але приватного права, під цю реформу створюють ради, тобто «пережитки» старої системи.

Тобто, власника землі, майна на території того чи іншого населеного пункту взагалі не існує, а є приватний розпорядник — рада, а не представницький орган територіальної громади, що цілком суперечить Конституції України та Європейській Хартії місцевого самоврядування, яка ратифікована Верховною Радою ще в 1998 році.

Для початку, реформаторам я б порадила вивчити Конституцію та законодавство України і вже тоді приступати до реформ. Спочатку потрібно створити територіальні громади, справжнього власника національного багатства на своїй території, а не протидіяти цьому.

Як приклад, «НК» допомагав Дослідницькій селищній територіальній громаді представляли їх інтереси в суді. У них проблема – не реєструють Статут громади, їх не вносять в реєстр територіальних громад, який існує ще з часів Пустовойтенка (ред. – Прем’єр-міністр України 1997 – 1999 рр.), саме тому, що це статут юридичної особи публічного права. Для чого проводиться ця реформа?

Відповідь дуже проста – ще залишилась вільна земля, якою цілком незаконно розпоряджаються чиновники державної влади.
Коли ми проводили марш з певними вимогами, у нас одна із вимог була: не дозволити знімати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Якщо ми подивимось на реформу уряду Гройсмана, то він пропонував у два етапи відкриття ринку землі. Перший етап – відкривається ринок с/г землі державної форми власності, це великі площі землі. Розпорядником при цьому буде Кабінет Міністрів. Українські фермери не зможуть купити її, коли запуститься ця реформа. Оскільки землю не будуть продавати по 20 га чи по 10 га, а будуть продавати, наприклад, цілими районами. Землю зможуть купувати лише великі агро-холдинги.

– Ваше бачення ринку землі?
– На сьогоднішній день не бачу можливості для відкриття ринку землі. Про ринок землі говорити не на часі. Український селянин не має фінансової можливості викупити її. І поки в країні йде війна, продавати цінніше, що у нас є, – це верх цинізму. Відкривати ринок землі не можна до того часу, поки не відродиться такий клас, як «куркулі», котрий був знищений радянською владою. Для цього має бути програма, розроблена людьми, котрі працюють на землі. Чому б не застосувати досвід Словенії по створенню сільськогосподарських кооперативів у тих же територіальних громадах?

Є проблеми кредитування, дотацій і про це треба говорити. Потрібно також дивитись на розвиток як рослинництва, так і тваринництва. З останнім у нашій країні є проблеми.

Окрім того, у нас немає антимонопольного законодавства, яке б захищало малих та середніх землевласників та землекористувачів від неконкурентних методів аграрних холдингів.

– Чи є прихильники політичної партії серед Народних депутатів України?
– Лідер нашої партії є Народним депутатом – це Андрій Білецький. Також є представник нашого руху у Верховній Раді України – Олег Петренко. Він представник «НК», але входить у фракцію БПП, оскільки висувався від цієї політичної сили (в Черкаській області).

– Розкажіть про співпрацю з іншими політичними силами.
– Нещодавно підписаний меморандум, над яким працювали разом: «Свобода», «Національний корпус» та «Правий Сектор». Меморандум був підписаний в історичному для України місці – в приміщенні колишньої Центральної Ради. Також на заході були присутні представники інших націоналістичних партій та організацій (КУН, СІ14).

– Дякуємо за спілкування.

Бесіду вів Максим КРАВЧЕНЯ
.

Додати коментар