Вісточка через 74 роки

0

21 січня в клубі села Завалівка до Дня пам’яті з приводу 75-х роковин початку примусового вивезення населення України в Німеччину відбулося повернення рідним листів від остарбайтерів.

Директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею Віталій Гедз віднайшов у Державному архіві Київської області 16 листів мешканців Завалівки, які так і не потрапили вчасно до своїх адресатів. Всі вони датуються серпнем – вереснем 1943 р.

Завдяки сприянню керівництва ДАКО та зусиллям вчительки історії Ситняківської ЗОШ І – ІІІ ступенів Любові Забишної копії цих листів передали родичам. Через 74 роки, отримавши звісточку від своїх рідних, вони не стримували сліз. Одним з найочікуваніших було отримання листа Михайлом Коробчуком, адже коли у 1943 році адресувалася листівочка, Мишкові було лише 2 роки. І лише через 74 роки він отримав цей лист.

Це вже не перше вручення листів остарбайтерів у Мака- рівському районі. Ще раніше подібні заходи проводилися у Калинівці, Андріївці та Гавронщині.

oster2Перед мешканцями села Завалівка виступили люди, за сприяння яких було організовано повернення листів: Юрівський сільський голова Валерій Шурда, Макарівський селищний голова Вадим Токар та редактор газети «Макарівські вісті» Максим Кравченя.

Наприкінці зустрічі кандидат історичних наук Віталій Гедз згадав і про 58 жителів Завалівки, які не повернулися з поля бою у роки Другої світової війни. Всі присутні хвилиною мовчання вшанували їх пам’ять.

Завершився захід ознайомленням з копіями документів з ДАКО, що розповідають про села Юрів, Ситняки та  Завалівку в період гітлерівської окупації.

Додати коментар